U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


PSV
Kampioenschappen in Perth Overzicht van sites over zwemmen
Twee topprestaties Wouda bij WK Zwemmen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 JAN. Een dag na het brons van PSV-clubgenoot Pieter van den Hoogenband op de 200 meter vrije slag heeft Marcel Wouda de zilveren medaille gewonnen op de 400 meter wisselslag, het favoriete onderdeel van de 25-jarige Brabander.

Winnaar werd olympisch kampioen en titelverdediger Tom Dolan uit de Verenigde Staten. Nauwelijks een half uur later leidde Wouda de estafetteploeg op de 4x200 meter als slotzwemmer opnieuw naar de tweede plaats, achter Australië. Het viertal, met verder Van den Hoogenband, Mark van der Zijden en Martijn Zuijdweg, bracht het Nederlandse record op 7.16,77. Wouda begon sterk op de individuele 400 wisselslag, maar keek al snel tegen een achterstand aan in het Perth Challenge Stadium. Dolan ging furieus van start en bleef tot 250 meter onder de tussentijden die vier jaar geleden bij de WK in Rome tot zijn wereldrecord (4.12,30) leidden. Bij de afsluitende vrije slag kwam Wouda opzetten en dichtte hij de kloof met Dolan, maar de eindsprint bleek uiteindelijk onvoldoende om de Amerikaan van titelprolongatie af te houden.

Dolan realiseerde een tijd van 4.14,95, Wouda kwam tot 4.15,53 waarmee hij een fractie boven zijn eigen Nederlandse record (4.15,38) bleef. Nooit eerder won een Nederlander een zilveren medaille op een WK. De derde plaats werd opgeëist door de Canadees Curtis Meyden, die de Australische favoriet Matthew Dunn voor eigen publiek aftroefde.

Dolan, een 22-jarige student economie uit Arlington, Virginia, liet zich de afgelopen dagen laatdunkend uit over Wouda. Beiden trainden drie jaar lang samen onder leiding van 'kampioenenkweker' John Urbanchek op de universiteit van Michigan. Drie jaar geleden vertrok Wouda, uit onvrede over de rigide aanpak van Urbanchek. In de ogen van Dolan was zijn voormalige trainingsgenoot een loser die het op belangrijke momenten steeds liet afweten.

Wouda realiseerde in de vroege ochtenduren de snelste tijd in de series, 4.17,91. Aan die tijd, ruim twee seconden boven zijn nationale record, ging een valse start vooraf van de Nederlander. Het was naar later bleek zijn antwoord op provocaties van Dolan. ,,Hij stond bij mijn baan met z'n armen te zwaaien en in z'n handen te klappen'', zei Wouda.

Niettemin hield de technische staf de adem in na de mentale plaagstoot van de Europees kampioen. Onlangs scherpte de wereldzwembond de regelgeving aan. Wie opzettelijk een valse start maakt, wordt onherroepelijk uit de strijd genomen. Het overkwam de Duitse medaillekandiddaat Jörg Hoffmann gisteren in de series van de 200 meter vrije slag. Maar tegenover de Nederlander toonde de jury zich coulant.

Wouda was tevreden na afloop van de series nadat hij gisteren was blijven steken in de series van de 200 vrij, een nummer waarop hij ritme wilde opdoen. ,,Ik was vrij nerveus. Maar eenmaal in het water was dat over. Het ging goed. Ik zwom netjes. Als ik in de finale mijn eigen race zwem, heb ik een goede kans.''

Tevreden kon ook de estafetteploeg zijn. Achter het ongenaakbare Australië eindigde het Nederlandse kwartet op een meer dan verdienstelijke tweede plaats. Dat werd vooraf als een zware opgave gezien, gelet op de kracht van de Amerikanen en, in mindere mate, de Britten. Maar net als een half jaar geleden in Sevilla, toen eveneens zilver gewonnen werd, liet Nederland onder impuls van Van den Hoogenband en Wouda de concurrentie voor de zilveren plaats kansloos.

Ronduit teleurstellend was het optreden van Madelon Baans. Op de 100 meter schoolslag kwam de PSV-zwemster niet verder dan de negentiende tijd in de series (1.11,92). Daarmee bleef ze ver verwijderd van de kwalificatietijd die haar naar Perth voerde. Carla Geurts, gespecialiseerd op de 400 en 800 meter vrij, moest zich op de 200 vrij tevreden stellen met een plaats in de B-finale. Met het oog op de komende nummers liet Geurts de troostfinale aan zich voorbijgaan.

Olympisch kampioene Claudia Poll uit Costa Rica won vanmorgen het goud op de 200 vrij, in een tijd van 1.58,90. Tweede werd de Slowaakse Martina Moravcova. Duitsland, nog steeds zonder medailles in Perth, bleef weer met lege handen.

NRC Webpagina's
13 JANUARI 1998


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)