U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Vrijgelaten jongen mogelijk de dader

Door onze correspondent
LEEUWARDEN, 23 DEC. De mogelijk fatale schop waardoor Meindert Tjoelker om het leven kwam, is uitgedeeld door de enige van de vier oorspronkelijke verdachten die vandaag niet terechtstaat voor de rechtbank in Leeuwarden.

Dat bleek vanmorgen tijdens de eerste zittingsdag van het proces tegen de drie overige verdachten. Volgens patholoog-anatoom G. van Ingen, die het lichaam van Tjoelker onderzocht, had de 30-jarige Leeuwarder drie verwondingen aan de linkerzijde van het hoofd: aan de hals, het oor en op de slaap. Vergelijking van de schoenen van de vier aanvankelijke verdachten met de afdruk van een Nike-sportschoen die in de hals van Tjoelker is aangetroffen, leidde Van Ingen tot de conclusie dat de 17-jarige D.S deze schop heeft uitgedeeld.

Niet duidelijk is, of dit inderdaad de 'doodschop' is geweest. D.S. wordt niet vervolgd, omdat zijn medeverdachten na onderlinge afspraak in hun verklaringen tegenover de politie de zeventienjarige hebben vrijgepleit. Getuige-deskundige J. Keereweer van het Gerechtelijk laboratorium in Rijswijk ondersteunde vanmorgen de verklaring van de patholoog-anatoom.

De drie verdachten zijn de 27-jarige P.J. de W. uit Stiens, de 25-jarige M.R. ten C. uit Leeuwarden en de 24-jarige P.W. eveneens uit Leeuwarden. De 27-jarige en de 25-jarige wordt openlijke geweldpleging de dood tot gevolg hebbend ten laste gelegd. Ze worden verdacht van het opzettelijk slaan, stompen en schoppen van Meindert Tjoelker in de nacht van 12 op 13 september van dit jaar op de Nieuwestad in Leeuwarden. Tjoelker overleed na aankomst in het ziekenhuis aan hersenletsel. Zijn dood leidde tot een massaal landelijk protest tegen zinloos geweld. Tjoelker, die met zijn vriendin en enkele vrienden zijn vrijgezellenavond vierde, sprak de vier mannen aan nadat zij een fiets vernielden. ,,Doe normaal. Moet dit nou zo, stelletje klootzakken'', zou hij geroepen hebben. Zijn terechtwijzing werd door de groep als uitdagend ervaren.

Na kort overleg werd besloten om de groep van Tjoelker te pakken. Het viertal stormde over het voetgangersbruggetje naar de groep waarin Tjoelker zich bevond. De derde verdachte, de 24-jarige P.W. staat alleen terecht voor mishandeling van Tjoelker, een kennis van hem en vernieling van een fiets. Daar valt de doodslag niet onder. De drie verdachten ontkenden vanochtend voor de rechtbank dat ze de vermoedelijk fatale schop tegen het hoofd van Tjoelker hebben toegebracht. Wel zeiden de verdachten dat er ,,over en weer klappen zijn gevallen''.

Volgens getuigen zou De W. zich op Tjoelker hebben gestort. Er zouden over en weer klappen zijn gevallen. ,,Ik sloeg waar ik hem raken kon'', aldus De W. vanmorgen op de zitting. De vriendin van Tjoelker probeerde hem nog van haar vriend af te trekken, hetgeen lukte.

Volgens een getuige zou Ten C. Tjoelker een harde schop in het gezicht hebben gegeven, maar deze ontkende dit vanmorgen op de zitting. De verklaring tegen de politie zou hij onder druk hebben afgelegd.

NRC Webpagina's
23 DECEMBER 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)