U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Van ballenjongen tot 's werelds beste

Door onze redacteur GUUS VAN HOLLAND
ROTTERDAM, 23 DEC. De grootste individualist onder de voetballers is veruit de beste van de wereld. Ronaldo Luiz Nazario da Lima is in de tijd dat collectief spel wordt aangeprezen als de meest effectieve manier van voetballen, dit jaar in alle verkiezingen uitverkoren als 's werelds beste. Wanneer Ronaldo - zoals alle Brazilianen wordt hij alleen bij zijn roepnaam genoemd - de bal aan de voet heeft, zet hij steevast aan voor een individuele actie. Waar op het veld hij de bal krijgt is niet van belang. Ronaldo kent maar één richting. Op weg naar het doel omzeilt hij in swingende draf, gesteund door zijn grote snelheid, vaak meer dan één tegenstander en is scoren niet meer dan een logische afsluiting.

Hij begon dit jaar bij Barcelona. Het was zijn bedoeling om nog tien jaar voor Barcelona te blijven spelen. Maar omdat de financiële eisen die Ronaldo's zaakwaarnemers stelden de Spaanse club te hoog waren, vertrok hij afgelopen zomer naar Internazionale Milaan. In het Zwitsere blad Sport zei hij twee weken geleden: ,,Ik wilde per se blijven. Ik was akkoord met voorzitter Nuñez. Maar toen de overeenkomst getekend moest worden, riep de advocaat van Barcelona, Bruguera, dat ik gek en dom was. Ik werd als dief bestempeld. Toen stond mijn besluit vast en ben ik vertrokken.''

Barcelona vroeg 70 miloen gulden, maar Inter was slechts bereid 56 miljoen voor Ronaldo te betalen. Voor het zover was moest de wereldvoetbalfederatie bemiddelen in de transfer. Barcelona nam in de zomer van 1996 de Braziliaan voor 42 miljoen gulden over van PSV. De Eindhovense club betaalde in 1994 ruim 11 miljoen gulden aan Cruzeiro uit Belo Horizonte voor de 17-jarige speler. De laatste club legde een jaar eerder slechts 100.000 gulden neer om hem van Sao Cristovao los te krijgen.

Ronaldo scoort eigenlijk altijd. In ongeveer tweehonderd officiële wedstrijden maakte hij ongeveer tweehonderd doeplunten. Bij Sao Cristao begon Ronaldo als 14-jarige. Hij scoorde voor deze club in 75 wedstrijden 38 maal. Voor Cruzeiro scoorde hij in 28 wedstrijden 22 maal, voor PSV in 60 wedstrijden 58 maal, voor Barcelona in 49 wedstrijden 47 maal, voor Inter in 19 wedstrijden 14 maal.

Ronaldo werd in Bento Ribeiro geboren, even ten noorden van Rio de Janeiro. Hij groeide op in een arm milieu. Zijn moeder werkte in een pizzeria en zijn vader, die alcoholist was, werkte bij een telefoonmaatschappij. Zijn ouders scheidden toen Ronaldo tien jaar was.

Al vanaf zijn zesde jaar stond Ronaldo te boek als een groot talent. Zijn grote voorbeeld was Zico, de topscorer en uitvinder van de bicicleta (de doeltreffende omhaal) die voor Flamengo speelde. Ronaldo was vaak ballenjongen bij Flamengo en gooide bij voorkeur de bal naar Zico. Toen hij zestien jaar was, wist Ronaldo al dat hij eens naar Europa zou gaan om daar te gaan voetballen. Zico was ook een van de eerste Brazilianen die de oversteek namen; hij speelde in de jaren tachtig in Italië, voor Udinese.

Ronaldo is komende zomer de man die Brazilië naar weer een wereldkampioenschap moet schieten. Op het WK van 1994 was hij als 17-jarige nog als reserve aanwezig. In 1996 won hij op de Olympische Spelen de bronzen medaille. Hij speelde voor de selecao ruim dertig wedstrijden en scoorde 25 keer, afgelopen zondag nog drie keer tegen Australië in het toernooi van de Confederations Cup in Riyad. Op het WK in Frankrijk zal Ronaldo schitteren, naast Romario. Met Ronaldo zal Brazilië aanvallender spelen dan op het WK van 1994. Toen scoorden de Brazilianen in zeven wedstrijden slechts elf keer.

Il Fenomeno, zo wordt Ronaldo genoemd in Italië, waar volgens hem de competitie sterker is dan in elk ander land waar hij heeft gespeeld. Hij zegt sterker te zijn geworden in Milaan. Maar of hij als pas 21-jarige sterk genoeg is om de weelde van een voetbalster te blijven dragen is nog maar de vraag. ,,Hij is moe'', zei bondscoach Zagalo al. En Ronaldo in Sport: ,,Tijd is het enige wat ik tekort kom. Ik heb er aan gedacht om de kerstman om hulp te vragen, maar zelfs hij kan me niet helpen. Ik heb nooit tijd om bij mijn familie te zijn, te reizen of wat rond te hangen met mijn vrienden. Dat moet allemaal wachten totdat ik gestopt ben met voetballen.''

De Braziliaan Ronaldo heeft bij zijn verkiezing tot Europees voetballer van 1997 de concurrenten ver achter zich gelaten. De spits van Inter kreeg 222 punten. De Nederlanders Dennis Bergkamp (53 punten) en Clarence Seedorf (10) eindigden als vierde en zeventiende. Nummer twee werd Mijatovic van Real Madrid met 72 punten. Zidane van Juventus werd derde met 63. Zeven keer won een Nederlander: Cruijff in 1971, '73 en '74, Gullit in '87, en Van Basten in '88, '89 en '92.

Uitslag verkiezing Gouden Bal: 1. Ronaldo (Bra, Internazionale) 222 punten, 2. Mijatovic (Joe, Real Madrid) 72, 3. Zidane (Fra, Juventus) 63, 4. Bergkamp (Ned, Arsenal) 53, 5. Carlos (Bra, Real Madrid) 47, 6. Möller (Dui, Borussia Dortmund) 40, 7. Raul (Spa, Real Madrid) 35, 8. Smeichel (Den, Manchester United) 19, 9. Kohler (Dui, Borussia Dortmund) 17, 10. Sammer (Dui, Borussia Dortmund), Vieri (Ita, Atletico Madrid) 16, 17. Seedorf (Ned, Real Madrid) 10.

NRC Webpagina's
23 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)