U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ondanks privacybezwaren

Ritzen: toch nummer voor scholieren

Door onze redactie onderwijs
ROTTERDAM, 23 DEC. De Registratiekamer vindt het ,,heel bezwaarlijk'' dat minister Ritzen (Onderwijs) alsnog een nummer voor scholieren wil invoeren. Ritzen heeft daartoe gisteren een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Registratiekamer is het orgaan dat toeziet op de naleving van de Wet persoonsregistraties.

Volgens het wetsvoorstel krijgen alle scholieren en studenten vanaf volgend schooljaar een onderwijsnummer. Gekoppeld aan dit nummer worden twaalf persoonlijke gegevens geregistreerd. Scholen en universiteiten zijn vanaf het schooljaar 2000/2001 verplicht deze nummers door te geven aan het ministerie.

Twee jaar geleden uitte de Registratiekamer reeds bezwaren tegen een eerdere versie van het plan om een onderwijsnummer in te voeren: het nummer zou de privacy van leerlingen aantasten. Ritzen is nu ,,zo veel mogelijk tegemoetgekomen'' aan die bezwaren, meldt zijn woordvoerder. In tegenstelling tot in het oorspronkelijke voorstel geeft Ritzen nu precies aan waarvoor het onderwijsnummer mag worden gebruikt - voor de financiële controle op scholen - en welke gegevens van leerlingen worden geregistreerd. De Registratiekamer vindt deze aanpassingen onvoldoende: die wil dat Ritzen afziet van het hele onderwijsnummer en wil nu Tweede-Kamerleden overtuigen van de onwettigheid van het wetsvoorstel.

Met het nummer wil het ministerie beter kunnen controleren of de financiële administratie van scholen klopt. Die worden gefinancierd per leerling en zouden leerlingen dubbel kunnen inschrijven om meer geld te krijgen. Betere controle moet de minister een bezuiniging van dertig miljoen gulden per jaar opleveren. Volgens het ministerie mag het nummer onder geen beding worden gebruikt om illegalen op te sporen. Het kan wel worden gebruikt om te controleren of een student het juiste bedrag aan studiefinanciering ontvangt.

Op het onderwijsnummer moeten de leeftijd, adres en nationaliteit van de scholier worden geregistreerd, evenals de data van zijn eerste schooldag en de dag waarop hij het diploma haalt. De meeste scholieren krijgen al een sociaal-fiscaal nummer, dat tevens zal dienen als onderwijsnummer. De overige leerlingen, veelal asielzoekers of kinderen van illegalen, krijgen een onderwijsnummer toegewezen door het ministerie van Onderwijs. Het nummer moeten leerlingen melden bij hun school, die het moet opgeven bij het ministerie. Met het nummer kunnen ook de prestaties van leerlingen beter worden gemeten, maar dat weegt niet op tegen het gevaar dat een groot deel steeds kan worden gevolgd, aldus de Registratiekamer.

NRC Webpagina's
23 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)