U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  


Philipsman had rekening met Adri S.

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 23 DEC. Fred H., de bij de beursfraude betrokken adjunct-directeur van het Philips Pensioenfonds, beheerde samen met hoofdverdachte Adri S. een geheime coderekening. Dat blijkt uit het strafdossier over deze zaak. ,,Beiden deponeerden op deze rekening'', aldus een ingewijde.

De man die bij het Philips Pensioenfonds verantwoordelijk was voor de beleggingen had al sinds 1990 een leidinggevende functie binnen de organisatie van effectenhandelaar S. in Amsterdam. S. is directeur/eigenaar van het effecten- en beleggingskantoor Gestion.

Uit de informatie over de gezamenlijke coderekening, een subaccount onder de verzamelnaam 'Mississipi', blijkt dat de nauwe banden al langer bestonden. Deze rekening, bedoeld om de belasting te ontduiken, dateert van midden jaren zeventig en was in beheer bij D. de Groot in Zwitserland. De Groot verzorgde via de AMA Holding in Nijmegen ook opdrachten voor Johan V., alias de Hakkelaar, die wegens de handel in drugs is veroordeeld. Dat heeft het strafrechterlijk onderzoek in die zaak eerder aan het licht gebracht. De vanuit Zwitserland opererende vermogensbeheerder zegt de drugshandelaar niet te kennen.

S. werd op 2 november gearresteerd. Zijn voorlopige hechtenis zou naar verwachting vandaag onder voorwaarden worden geschorst. Ook het voorarrest van R.R., de voormalige directeur van het videoproductiebedrijf Aria Selecta, zou worden geschorst. R.'s onderneming was onderdeel van AMA Holding, vrijwel volledig eigendom van De Groot. Justitie verdenkt De Groot ervan onder meer via deze constructie uit criminaliteit verkregen kapitaal wit te hebben gewassen. De adjunct-directeur van het Philips Pensioenfonds is vorige week al vrijgelaten nadat hij zijn paspoort had ingeleverd en een bankgarantie voor één miljoen gulden had verstrekt.

Het dossier over de beursfraude bevat ook informatie dat de tweede hoofdverdachte, H. Vermeulen, voormalig directeur van effectenhuis Leemhuis & Van Loon, niet alleen belastingfraude heeft gepleegd. Bij de koop van zijn Amsterdamse appartement ter waarde van 875.000 gulden betaalde hij een kwart miljoen gulden zwart aan de in Berlijn wonende directeur van projectontwikkelaar Ducru. Vermeulen zou hierover een bekentenis hebben afgelegd. De aankoop van de flat aan de Vinkeleskade in april vorig jaar werd gesplitst in een koopsom van 437.500 gulden en een gelijk bedrag voor 'afbouw'.

Uit de stukken blijkt verder dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) verdenkingen heeft tegen Hans Kroon, voormalig directeur van het hoekmansbedrijf Van der Moolen in Amsterdam. Kroon, door Han Vermeulen ,,een vriend'' genoemd, zou over een geheime coderekening beschikken onder de naam Hampshire. Deze rekening was in beheer bij NIB Strating, voorloper van het inmiddels opgeheven NIB Securities. Kroon verblijft afwisselend in Monaco en aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen, waar hij tegenover Strating een tweetal restaurants bezat, die nu worden geleid door zijn zoon. In het aan de plas gelegen Belle Rive werden jaarlijks grote partijen georganiseerd voor de beurswereld georganiseerd.

NRC Webpagina's
23 DECEMBER 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)