U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Verkenner naar Saturnus, met aan boord plutonium
ROTTERDAM, 15 OKT. De lancering van de Amerikaanse Saturnusverkenner Cassini is gelukt. Vanmorgen om 10.43 uur Nederlandse tijd verhief zich vanaf de lanceerbasis Cape Canaveral in Florida de Titan IV-B-Centaurraket, die veertig minuten later de Saturnusverkenner op een koers naar de geringde planeet zette. Milieubewegingen hebben jarenlang heftig geprotesteerd tegen het lanceren van Cassini omdat zich aan boord 33 kilogram plutonium-238 bevindt, een zeer gevaarlijke radioactieve isotoop. Duizenden betogers stroomden de afgelopen weken samen rond Cape Canaveral, tot op het laatste moment werd via de rechter getracht de lancering te voorkomen.

Nobelprijs fysica voor extreme laserkoeling
ROTTERDAM, 15 OKT. De Nobelprijs voor de Natuurkunde is dit jaar toegekend aan de Fransman Claude Cohen-Tannoudji en de Amerikanen Steven Chu en William D. Phillips. Dat heeft de Zweedse Academie van wetenschappen vanmiddag bekendgemaakt. De drie fysici krijgen hun prijs voor het ontwikkelen van methodes om atomen met behulp van laserstralen op te sluiten en tot stilstand te brengen, waarbij zeer lage temperaturen worden bereikt. ,,Deze methoden hebben sterk bijgedragen om de interactie tussen straling en materie beter te begrijpen'', zo schrijft de Academie in een toelichting. Ook toepassingen op het gebied van nauwkeuriger atoomklokken en precisie-navigatie in de ruimte worden genoemd. Vorig jaar ging de prijs ook al naar onderzoek bij extreem lage temperaturen.

In Rotterdam dreigt een wilde havenstaking
ROTTERDAM, 15 OKT. De 950 arbeiders van havenpool SHB in Rotterdam leggen vrijwel zeker nog deze week 24 uur het werk neer. De havenwerkers protesteren tegen plannen om de Rotterdamse pool met enkele honderden mensen in te krimpen. Een actiecomité dat buiten de vakbonden om handelt, heeft besloten tot een stakingsoproep. Havenarbeiders in Amsterdam hebben inmiddels deels het werk hervat. Bij het kolenoverslagbedrijf OBA werd vanmiddag nog door 25 man gestaakt.

Angola verovert stad in Congo-Brazzaville
BRUSSEL, 15 OKT. Angolese troepen hebben de oliestad Pointe-Noire veroverd op het leger van president Lissouba van Congo-Brazzaville, zo heeft het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Frankrijk heeft zijn garnizoenen in Gabon en Tsjaad in staat van paraatheid gebracht.

VNO-NCW tegen ziekenfonds
DEN HAAG, 15 OKT. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil het ziekenfonds afschaffen. In plaats daarvan moeten mensen zich verplicht verzekeren bij particuliere verzekeraars. Dat zegt voorzitter Blankert. De VVD stemt in met het voorstel, D66 is fel tegen.

'Parijs stuurt geen Irakezen terug'
HAAG, 15 OKT. De Franse ambassade ontkent dat Iraakse vluchtelingen die in Frankrijk asiel aanvragen worden teruggestuurd. De ontkenning komt nadat VVD-leider Bolkestein eergisteren tijdens een spreekbeurt zei dat Nederland ,,in het uiterste geval'' zijn grenzen moet sluiten voor Iraakse asielzoekers net zoals Frankrijk.

Spanje te sterk voor hockeyploeg
ADELAIDE, 15 OKT. De Nederlandse hockeyploeg heeft de derde wedstrijd verloren bij het toernooi van de Champions Trophy. Spanje was in Adelaide met 5-2 te sterk voor de titelverdediger. Nederland is gezakt naar de vierde plaats in het tussenklassement.

Booker-prijs voor Arundathi Roy
LONDEN, 15 OKT. De Booker-prijs, de belangrijkste literaire prijs voor de Engelstalige wereld, is gisteren gewonnen door Arundathi Roy (India). Ze kreeg de prijs voor haar roman 'The God of small things'.

Harold Robbins overleden (81)
PALM SPRINGS, 15 OKT. De Amerikaanse schrijver Harold Robbins is gisteren op 81-jarige leeftijd in Palm Springs (Californië) overleden. Zijn bekendste boek is 'The Carpetbaggers'.

NRC Webpagina's
15 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)