U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Ster tien miljoen keer sterker dan de zon
ROTTERDAM, 8 OKT. Astronomen van de universiteit van Californië in Los Angeles hebben de mogelijk zwaarste en meest energierijke ster in het melkwegstelsel gevonden. De ster zendt iedere zes seconden evenveel straling uit als de zon in een jaar en is daarmee de ster die de grootste hoeveelheid energie produceert. Ondanks zijn grote helderheid is de ster, die zich bij het centrum van het melkwegstelsel bevindt, niet rechtstreeks te zien.

Kim Jong-il nu echt partijleider N-Korea
TOKIO, 8 OKT. De Noord-Koreaanse de facto leider Kim Jong-il is formeel benoemd tot hoofd van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Dit heeft de Noord-Koreaanse staatsradio vandaag bekendgemaakt. Met deze benoeming van Kim Jong-il is nu een van de twee topposities van het communistische land bezet die vacant waren sinds het overlijden van zijn vader Kim Il-sung in 1994.

Loskoppeling van Mir geslaagd
MOSKOU, 8 OKT. De bemanning van het Russische ruimtestation Mir is er gisteren in geslaagd het bevoorradingsschip Progress M-35 los te koppelen. De manoeuvre mislukte begin deze week omdat de bemanning van de Mir vergat een afsluitmechanisme los te maken.

Onverwachte top van leiders Israel en Palestijnen
TEL AVIV, 8 OKT. De Israelische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse leider Yasser Arafat hebben elkaar vannacht weer ontmoet na een onderbreking van acht maanden. Als uitkomst van deze haastig belegde top bij de grensovergang Eres, tussen de Gazastrook en Israel, besloten beide leiders weer op een regelmatige basis bij elkaar te komen.

Microsoft aangeklaagd
NEW YORK, 8 OKT. Automatiseringsbedrijf Sun Microsystems heeft concurrent Microsoft aangeklaagd wegens contractbreuk. Volgens Sun zou Microsoft zich niet houden aan de licentie-overeenkomst die betrekking heeft op de programmeertaal Java.

Onderzoek naar mogelijk nieuwe BSE-gevallen
DEN HAAG, 8 OKT. Het ministerie van Landbouw onderzoekt of zes Nederlandse koeien mogelijk zijn besmet met de gekke-koeienziekte BSE. Ierland heeft in september om het onderzoek gevraagd nadat daar een uit Nederland afkomstig kalf aan de ziekte bleek te lijden. Het kalf was 21 oktober 1990 in Nederland geboren. Landbouw heeft uitgezocht welke kalveren een half jaar voor die datum op hetzelfde bedrijf zijn geboren, en welke erna. Het gaat om zes koeien, die bij twee veehouders zijn weggehaald. De beesten zijn woensdag geslacht. Het onderzoekscentrum ID-DLO van het ministerie gaat de hersens van de beesten onderzoeken. ,,Het gaat om een uiterste voorzorgsmaatregel'', aldus een woordvoerder. De resultaten worden over enkele weken verwacht.

Ondernemingsraad NS tegen plannen directie
ROTTERDAM, 8 OKT. De ondernemingsraad van NS Reizigers heeft vanmorgen negatief geadviseerd over de plannen van de directie van het bedrijf voor een samenwerkingsverband met streekvervoerder Oostnet in de Achterhoek.

Schmitz: opnieuw dossieronderzoek
DEN HAAG, 8 OKT. Justitie gaat nog één keer de dossiers onderzoeken van de uitgeprocedeerde asielzoekers die in een tentenkamp in Drenthe verblijven. Staatssecretaris Schmitz (Justitie) zegt op die manier iedere twijfel te willen uitsluiten.

Actiekamp bij Ruigoord geheel ontruimd
AMSTERDAM, 8 OKT. Het milieu-actiekamp Groenoord bij Ruigoord is gisteren sneller dan verwacht geheel ontruimd. De woordvoerder van de politie voorspelde gisterochtend nog dat de ontruiming de hele week zou duren, maar aan het eind van de middag waren alle actievoerders door de politie verwijderd.

Cor van Hout leider van bende
AMSTERDAM, 8 OKT. Politie en justitie hebben 24 leden gearresteerd van een criminele organisatie waarvan Heineken-ontvoerder Cor van Hout als een van de leiders wordt beschouwd. De organisatie wordt verdacht van drugshandel en het witwassen van geld, de illegale handel in onroerend goed en verboden wapenbezit.

Zelfkritiek Britse Conservatieven
LONDEN, 8 OKT. Met harde zelfkritiek heeft William Hague, de leider van de Britse Conservatieven, gisteren op het congres in Blackpool de weg gebaand voor de meest ingrijpende hervorming van de partij in honderdtwintig jaar.

Vakantiegeld: fiscus betaalt niet
AMSTERDAM, 8 OKT. De fiscus is voorlopig niet verplicht een deel van de belasting op vakantiegeld aan een grote groep werknemers terug te betalen. Dit volgt uit een uitspraak van het Amsterdamse Gerechtshof gisteren in een proefproces.

Wijers: scholing aftrekbaar maken
DEN HAAG, 8 OKT. Werknemers moeten hun kosten voor scholing van de belasting af kunnen trekken. Ook moeten ze jaarlijks 1.500 gulden belastingvrij kunnen sparen om hun kosten van bij-, om- of herscholing te kunnen betalen. Dat vindt minister Wijers (Economische Zaken).

Beurs niet dol op structuurregime
ROTTERDAM, 8 OKT. Aandelen van ondernemingen met een volledig structuurregime - onder meer gericht tegen vijandelijke overnames - doen het slechter op de beurs dan aandelen van bedrijven die een opener besluitvormingsstructuur hebben.

NRC Webpagina's
8 OKTOBER 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)