` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Kabinet verlaagt lokale lasten gezin met 100 gulden
DEN HAAG, 20 AUG. De lokale lasten voor een gezin worden volgend jaar met honderd gulden verlaagd. Het kabinet besloot gisteren in het kader van de besprekingen over de begroting 1998 om daar 700 miljoen gulden voor vrij te maken. Een nieuwe wet moet garanderen dat de extra donatie in het gemeentefonds van 700 miljoen gulden ook bij de burger terechtkomt. Het kabinet wil een ,,absolute garantie'' dat dat gebeurt.

Rijkswaterstaat wil bredere Coentunnel
DEN HAAG, 20 AUG. De capaciteit van de Coentunnel onder het Noordzeekanaal in Amsterdam moet fors worden uitgebreid om de snelle toename van de files op de wegen van en naar de tunnel een halt toe te roepen. Dit staat in een conceptnota die gisteren door Rijkswaterstaat Noord-Holland is uitgebracht.

VN zoeken bewijs tegen Karadhacezi
BANJA LUKA, 20 AUG. Ondersteund door Britse soldaten van de vredesmacht SFOR is de VN-politiemacht in Bosnië vandaag in Banja Luka op zoek gegaan naar meer bewijzen van schendingen van mensenrechten door de aanhang van Radovan Karadzic. De VN-politiemacht (IPTF) stuitte zondag in een politiebureau in Banja Luka op documenten en bandopnamen die aantonen dat de aanhangers van Karadzic op grote schaal mensenrechten hebben geschonden. Het onderzoek strekt zich nu uit tot zes andere politiebureaus in Banja Luka, die vandaag door SFOR-troepen werden omsingeld.

"Vaste boekenprijs niet rechtsgeldig'
ROTTERDAM, 20 AUG. De bestaande afspraken tussen boekhandelaren over een vaste prijs voor boeken uit het buitenland zijn wettelijk niet toegestaan. Die stelling wordt verdedigd door ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken (EZ), zo blijkt uit interne correspondentie van het departement. De vaste prijs voor buitenlandse boeken is een belangrijk onderdeel van het Nederlandse boekenkartel, ook wel bekend als "de vaste boekenprijs'.

Luchtmacht Israel valt doelen in Libanon aan
TEL AVIV, 20 AUG. Vliegtuigen van de Israelische luchtmacht hebben vanmorgen aanvallen uitgevoerd op doelen in Libanon. Uit angst voor een vergeldingsaanval van Hezbollah zitten de bewoners van Noord-Israel in schuilkelders. Volgens een woordvoerder heeft de luchtmacht een Hezbollah-basis in de Beka'a-vallei aangevallen, niet ver van Syrische troepen. Kort daarna bestookten Israelische vliegtuigen de hoogspanningskabel naar de Libanese havenstad Sidon. Deze stad is nu verstoken van elektriciteit.

Methadon in gevangenis mag
DEN HAAG, 20 AUG. Gevangenisartsen moeten de verstrekking van methadon aan drugsverslaafden in de gevangenis voortzetten. Dit adviseert het Bureau Justitiële Gezondheidszorg aan alle inrichtingsartsen. Dit jaar wonnen tot nu toe vier verslaafde gevangenen een kort geding waarin zij meer methadon eisten. De brief van Justitie betekent een breuk met eerder beleid.

D66: Borst bereid fractie te leiden
DEN HAAG, 20 AUG. Minister Borst (Volksgezondheid) is bereid na de verkiezingen in mei fractieleider van D66 in de Tweede Kamer te worden. Tot voor kort wilde zij het leiderschap van de partij alleen vervullen tot de verkiezingen en daarna terugkeren als minister.

Inwoners verlaten Montserrat
OLVESTON, 20 AUG. De evacuatie van het door vulkanische activiteit geteisterde Caraïbische eiland Montserrat is vandaag begonnen. In de Britse kolonie dreigt volgens deskundigen een hevige uitbarsting van de vulkaan de Soufrière.

Zeven doden bij brand in Rheine
RHEINE, 20 AUG. Bij een brand in de Duitse plaats Rheine, vlakbij Enschede, zijn vannacht zeven mensen omgekomen. Twee anderen raakten gewond. Volgens de politie gaat het om een Russisch-Duits gezin.

"KGB-contacten' Noorse premier
OSLO, 20 AUG. De Noorse premier Thorbjorn Jagland is in verlegenheid gebracht door krantenberichten dat hij in de jaren zeventig en tachtig contacten had met de Russische geheime dienst KGB.

NRC Webpagina's
20 AUGUSTUS 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)