` Inhoud Korte berichten
U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Pronk trekt 'genocide' door Zaïrese rebellen in twijfel
PUNIA, 6 MAART. Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking heeft de indruk dat de jongste berichten over massamoorden in Oost-Zaïre door oprukkende rebellentroepen niet op waarheid berusten. Pronk, die een bezoek brengt aan het gebied van de Grote Meren in Midden-Afrika, stelde zich gisteren in Punia, een stadje in Oost-Zaïre dat nog niet is ingenomen door de opstandelingen, op de hoogte van het lot van de Rwandese vluchtelingen die daar zijn neergestreken.

Opnieuw studie over Srebrenica
DEN HAAG, 6 MAART. Nederlandse militairen mogen nooit meer in een vooruitgeschoven, kwetsbare positie zonder rugdekking van grote bondgenoten aan vredesoperaties meedoen. Dat is voor prof.dr. A. van Staden, directeur van het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael, de belangrijkste les van de tragedie in Srebrenica. Op 11 juli 1995 verliet de Nederlandse eenheid 'Dutchbat' de enclave in Bosnië. Duizenden moslims kwamen vervolgens om het leven.

Westen voert de diplomatieke druk op Sali Berisha op
TIRANA, 6 MAART. Het Westen intensiveert zijn pogingen, de Albanese president Sali Berisha over te halen geen geweld te gebruiken tegen de volksopstand in het zuiden. In Tirana is vandaag overleg begonnen van Berisha en de leiders van alle partijen, ook die van de oppositie.

Franse Europolitici willen Bouterse snel voor rechter
ROTTERDAM, 6 MAART. Twee Franse Europarlementariërs, beiden partijgenoten van president Chirac, willen dat Nederland zo snel mogelijk de Surinaamse ex-legerleider Desi Bouterse voor de rechter daagt wegens drugshandel. Zij hebben hierover gisteren schriftelijke vragen gesteld aan de Nederlandse regering als fungerend voorzitter van de Europese Unie.

Lijk van sinds '92 vermist Belgisch meisje gevonden
BRUSSEL, 6 MAART. In een vervallen kelder van een benzinestation in de Brusselse gemeente Elsene is gisteravond het stoffelijk overschot gevonden van Loubna Benaïssa, een Marokkaans meisje dat in 1992 op negenjarige leeftijd spoorloos verdween. De 33-jarige zoon van de pomphouder, die ook in 1992 al eens is verhoord in verband met de zaak, heeft bekend het meisje te hebben vermoord.

Tien jaar voor vermoorden kind
ROTTERDAM, 6 MAART. Een 28-jarige vrouw uit Breda is gisteren tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld door de rechtbank van Breda voor doodslag op haar overbuurmeisje Robin Bogers. De officier van justitie had haar moord ten laste gelegd en levenslang geëist.

Greenpeace moet protest tegen Urker vissers staken
AMSTERDAM, 6 MAART. Greenpeace Nederland is met onmiddellijke ingang verboden om in de nabijheid van vissersboten voor de Deens-Duitse kust trossen, lijnen en kabels in zee te gooien. Dat is de uitkomst van het kort geding vanochtend voor de rechtbank van Amsterdam.

Lovers mag forensentrein exploiteren
DEN HAAG, 6 MAART. Lovers Rail, concurrent van de Nederlandse Spoorwegen, gaat ook forensentreinen exploiteren. Verkeer en Waterstaat heeft Lovers toestemming gegeven voor een treindienst tussen Haarlem en Amsterdam.

Premier Turkije zwicht voor leger
ANKARA, 6 MAART. De Turkse moslim-fundamentalistische premier, Necmettin Erbakan, heeft gisteravond zijn handtekening gezet onder het memorandum van de door de legertop gedomineerde Nationale Veiligheidsraad, dat hem ertoe verplicht het seculiere karakter en de Westerse oriëntatie van Turkije te versterken.

Veel doden bij strijd op Sri Lanka
COLOMBO, 6 MAART. Bij een aanval door separatistische Tamil-tijgers op een legerkamp en op een basis van de Sri-Lankese luchtmacht in het oosten van het eiland, zijn vandaag 100 tijgers en 25 militairen gedood, aldus militaire zegslieden. De Tamil-tijgers vechten voor afscheiding van de door Tamils gedomineerde gebieden van het verder overwegend Sinhalese Sri Lanka.

Verkiezing Bosnië weer uitgesteld
KOPENHAGEN, 6 MAART. De gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië zijn voor de derde keer uitgesteld. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldde vandaag dat ze zijn uitgesteld van 13 en 14 juli tot 13 en 14 september, wegens problemen met de kiezersregistratie. De verkiezingen werden vorig jaar al tweemaal uitgesteld.

Zigeuners roepen eigen staat uit
BOEKAREST, 6 MAART. Iulian Radulescu, die zich 'Iulian I, keizer van alle Roma' (zigeuners) in de wereld noemt, heeft in de Roemeense stad Tîrgu Jiu een eigen zigeunerstaat uitgeroepen, om zo te protesteren tegen ,,discriminatie en onderdrukking'' van de Roma. Radulescu zei vandaag dat dit geen inbreuk op de Roemeense soevereiniteit is, want de nieuwe staat is ,,symbolisch van aard'' en heeft noch grenzen, noch strijdkrachten.

Werkloosheid in Duitsland iets groter
NEURENBERG, 6 MAART. De Duitse werkloosheid is in februari met 14.000 mensen gestegen naar een nieuw record van 4,672 miljoen mensen. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden steeg het aantal werklozen met 5.000 tot 4,316 miljoen mensen. De stijging was veel lager dan verwacht.

NRC Webpagina's
6 MAART 1997


NRC Weekeditie voor het Buitenland


Nu ook los
verkrijgbaar
in Italië

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)