U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Definitief uitstel van betaling aan Sport7 verleend


AMSTERDAM, 6 MAART. De Amsterdamse rechtbank heeft gisteren definitieve surseance van betaling verleend aan Sport7. Bijna alle schuldeisers stemden tijdens een zitting op de rechtbank met dit besluit in. Op 10 april verwacht bewindvoerder R. van de Vijver van Sport7 een definitief liquidatie-akkoord te presenteren. Stemmen de schuldeisers daar ook mee in, dan ligt faillissement voor de hand.

Van de Vijver acht de kans op zo'n liquidatie-akkoord redelijk groot. Deze afspraken vinden hun oorsprong in de schikking die de KNVB, de ING Bank en de overi ge aandeelhouders van Sport7 vorige maand overeenkwamen. Het voorstel is kleine vorderingen tot 50.000 gulden volledig te vergoeden, claims tussen 50 mille en een ton voor 80 procent, tussen een ton en 150.000 gulden voor de helft en daarboven slechts 20 procent.

Schuldeisers hebben tot 27 maart de tijd claims bij de bewindvoerder in te dienen. Op 10 april volgt de crediteurenvergadering op de rechtbank in Amsterdam.

Sport7 raakte eind vorig jaar in financiële moeilijkheden. De sportzender slaagde er niet in kijkers en in hun kielzog adverteerders voor zich te winnen. Op 6 december besloten de aandeelhouders de zender niet langer te ondersteunen. Enkele dagen later volgde de voorlopige surseance van betaling.

Omdat een doorstart van Sport7 definitief van de baan is, hadden de schuldeisers al tot een faillissement kunnen besluiten. Van de Vijver meende echter dat dit de broze verhoudingen tussen de betrokken partijen nodeloos in de waagschaal zou stellen. Bovendien zou een dergelijk besluit tot vertraging van verscheidene maanden leiden.

Van de Vijver noemde de liquidatie van de sportzender via de sur seance daarom de minst onelegante oplossing. ,,Ik heb daarbij ook buitengewoon veel medewerking van de directie van Sport7. Het is een hectische periode geweest, maar ook een die veel vermaak, vreugde en erkentelijkheid heeft meegebracht. Wat wil je nog meer?''

Rechter-commissaris F. Hartsuiker gaf de bewindvoerder het voordeel van de twijfel, maar stelde wel dat het akkoord op betrekkelijk korte termijn in stemming moet worden gebracht. ,,Het is geen standaardverzoek tot surseance. In feite is er op dit moment sprake van een faillissementssituatie.''

Boven Sport7 hangt voor naar schatting 700 miljoen gulden aan vorderingen. Het grootste deel wordt echter betwist, waarbij vooral de claims van de KNVB (400 miljoen) en ING en de overige aandeelhouders (180 miljoen) in het oog springen. Deze vorderingen vallen zeker weg als de schikking definitief is.

Andere grote betwiste claims zijn afkomstig van KPN en Endemol. Zo wil KPN nog 10 miljoen voor het leggen van vaste straalverbindingen vanuit de voetbalstadions. Deze verbindingen worden nu echter gebruikt door andere zendgemachtigden. Endemol wil 16 miljoen wegens 'voorzettingsschade'. Ook dit bedrag wordt betwist, omdat de producent al weer wedstrijdverslagen voor andere commerciële omroepen maakt. (ANP)

NRC Webpagina's
6 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)