U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    K O R T E   B E R I C H T E N  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Van Thijn laakt klimaat rond stembus Bosnië
SARAJEVO, 17 SEPT. Ed van Thijn, hoofd van de waarnemersmissie van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE bij de verkiezingen in Bosnië, heeft gisteren geconcludeerd dat de verkiezingen van zaterdag ,,technisch goed'' zijn verlopen. Hij riep gisteren de OVSE op de Bosnische Serviërs te verplichten hun separatisme op te geven. ,,De vrede is op verkiezingsdag bewaard gebleven en dat is winst'', aldus Van Thijn. Maar het ,,algemene klimaat'' waarin de verkiezingen plaats hadden, noemde hij ,,in sommige gevallen onder de standaard van de OVSE''.

WHO: in 2020 driemaal zoveel doden door roken
ROTTERDAM, 17 SEPT. Hartaanvallen, kanker en beroertes zullen in 2020 meer doden eisen, ook in onderontwikkelde landen, dan infectieziekten die nu nog wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn. De verandering wordt niet zozeer veroorzaakt door nieuwe medische behandelingen als wel door demografische, economische en technologische veranderingen. De toename van het aantal rokers, vooral buiten de Westerse wereld, zorgt eveneens voor een verschuiving van doodsoorzaken richting kanker en hartziekten. In 2020 zullen jaarlijks 8,4 miljoen mensen, driemaal zoveel als dit jaar, overlijden aan de gevolgen van roken. Tabaksgerelateerde ziekten vertonen een snellere stijging dan ziekte door aids. Mannen in het voormalige Oostblok zullen waarschijnlijk erger lijden onder ziekten die met tabak te maken hebben dan Amerikaanse mannen ooit hebben gedaan. Alleen in Afrika ten zuiden van de Sahara zullen de infectieziekten nog lang de belangrijkste doodsoorzaak zijn. Wereldwijd zullen ook verkeersongelukken en zelfmoord belangrijke doodsoorzaken worden. Deze gegevens staan in twee rapporten van de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie over veranderingen in ziekte- en sterftepatronen tot het jaar 2020.

Kohnstamm trekt voorstel nieuw kiesstelsel in
DEN HAAG, 17 SEPT. De Tweede Kamer voelt niets voor een nieuw, gemengd stelsel voor de parlementsverkiezingen. Dat bleek gisteren tijdens een overleg met staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken). Deze zag zich door de weerstand bij een meerderheid van de Kamer gedwongen het voorstel in te trekken. In het kiessysteem dat het kabinet voor ogen had zou de helft van het parlement worden gekozen via een districtenstelsel.

Spoortopman in Italië in arrest
ROME, 17 SEPT. De hoogste baas van de Italiaanse spoorwegen, managing director Lorenzo Necci, is gisteren gearresteerd op verdenking van corruptie. Hij zou met vrienden een bende afpersers hebben gevormd die geld vroeg voor ieder contract met de spoorwegen.

Babymummies: groter onderzoek
AMSTERDAM, 17 SEPT. Het justitiële onderzoek in de zaak van de gemummificeerde babylijkjes heeft zich uitgebreid naar illegale abortussen die de verdachte gepleegd zou hebben. Verder concentreert het onderzoek zich op de verkrachting van een 26-jarige vrouw, deelneming aan kindermoord en het verbergen van stoffelijke resten.

Alternatief Duits telecomnet
DÜSSELDORF, 17 SEPT. Het Duitse conglomeraat Veba gaat een alternatief telecommunicatienet aanleggen dat gebruik maakt van de infrastructuur van de gasbedrijven. Daartoe is een contract met een looptijd van 18 jaar getekend met een consortium onder leiding van Ruhrgas.

'Botha wist van bloedbad in '85'
PRETORIA, 17 SEPT. P.W. Botha, voormalig president van Zuid-Afrika, was op de hoogte van het bloedbad dat het doodseskader van Vlakplaas in 1985 aanrichtte onder ANC-leden in Lesotho. Dat heeft Eugene de Kock, de leider van het doodseskader, gisteren gezegd in het Hooggerechtshof van Pretoria.

ANP ruim drie miljoen verlies
ROTTERDAM, 17 SEPT. Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft vorig jaar een verlies geleden van ruim drie miljoen gulden. Dat blijkt uit het niet gepubliceerde jaarverslag van de stichting. Dat verlies is aanzienlijk groter dan het nadelig saldo van 147.900 gulden dat over 1994 werd opgemaakt.

IRT-geld niet terug te vorderen
DEN HAAG, 17 SEPT. Justitie kan de twee miljoen gulden die minister Sorgdrager twee jaar geleden aan IRT-informant 'Haagse Kees' overhandigde niet terugvorderen. Dit heeft Sorgdrager gisteren aan de Tweede Kamer laten weten.

Haagse Wethouder weg
DEN HAAG, 17 SEPT.De Haagse wethouder R. van de Laar (VVD) treedt af. Dit heeft hij gisteren binnen zijn fractie aangekondigd. De wethouder van Economisch Structuurbeleid, Marketing en Personeelszaken zal zijn aftreden donderdag in de gemeenteraad toelichten.

NRC Webpagina's
17 SEPTEMBER 1996


UW SUGGESTIES

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)