U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Umzug Berlin
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Dit jaar vertrekken de Duitse politici uit Bonn. In een serie van zeven artikelen schetst redacteur Michèle de Waard een beeld van de verhuizing naar Berlijn. De serie zal nog doorlopen tot eind mei.

Kohl houdt lofrede op bescheidenheid van Bonn
2 JULI. Zonder Bonn was Berlijn niet mogelijk geweest. Bij het afscheid van de Duitse politiek van Bonn waarschuwde Helmut Kohl voor de verleiding om de gegroeide invloed van zijn land "zelfgenoegzaam tentoon te spreiden".

De wachtkamer voor Berlijn kan gesloten worden
30 JUNI. Morgen komt er een einde aan de 'Bonner republiek'. Duitse politici vertrekken deze zomer naar hun nieuwe hoofdstad: Berlijn. In Bonn speelt een orkest op verzoek van de Bondsdagvoorzitter een afscheidsstuk: Aufbruch.

De kunst in Duitsland slaapt, op die in Berlijn na
8 JUNI. Dit jaar verhuizen de Duitse politici uit Bonn. In het achtste deel van een serie over de 'Umzug' naar Berlijn de pionierende galeriehouders.

Berlijn is slechts een ontruimd decor
17 MEI. Dit jaar vertrekken de Duitse politici uit Bonn. In het zesde deel van een serie over de verhuizing naar Berlijn een gesprek met zakenman en essayist Wolf Jobst Siedler.

Deze Muur doet niemand kwaad
23 APRIL. Donderdagavond. bij de laatste stukken Berlijnse Muur op de Potsdamer Platz wordt getreurd.

Giechelende en zwijgende intrede in Rijksdag
20 APRIL. Berlijn, de stad die acht jaar geleden tot hoofdstad van het verenigde Duitsland werd gekozen, is na de opening van de Rijksdag weer het centrum van de Duitse politiek.

Rijksdag Berlijn opent in teken mensenrechten
19 APRIL. Vandaag begint een 'nieuwe tijd'. Hier in Berlijn verbinden we ons aan een Europa van mensenrechten, dat niemand op ons continent uitsluit. We gaan voorwaarts in het midden van Europa. Dat zei de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder vanmorgen bij de opening van de Rijksdag in Berlijn.

De spoken van Berlijn
17 APRIL. Als de 699 Bondsdagleden maandag de vernieuwde Rijksdag inwijden, hopen ze het verleden te begraven. Maar in Berlijn is er niet aan te ontkomen. Spoken van de nazi-tijd en het communisme huizen in gebouwen, ruïnes, monumenten. Historicus Brian Ladd geeft een ghosttour door een stad vol littekens.

Niet wijken voor de Rijksdag
17 APRIL. Heike en Jörg Fitzal zijn de buren van de Rijksdag. Al jaren wonen ze tussen de bouwkranen, de drilboren en de graafmachines. En al die tijd hebben zij een bittere strijd geleverd om hun woning voor afbraak te behoeden - samen met de andere bewoners van het woonblok in de Luisenstrasse langs de Spree.

Kranten dingen naar de gunst van 'Neuberliners'
9 APRIL. Dat de ruwe sfeer in Berlijn schrijvers prikkelt, wist de grootste Duitse dichter al. ,,Schrijf me, zo onverbloemd mogelijk'', droeg Goethe een oude vriend aan de Spree op, ,,dat siert jullie Berlijners toch altijd het meest.''

Theaterman gruwelt van Berlijn-hype
3 APRIL. Het begon zo hoopvol voor Gerhard en Doris Schroder. Op de verkiezingsavond stonden zij nog hand in hand met het SPD-team in hun huiskamer. Maar na 100 dagen regeren is in de Berlijnse Republiek de vertwijfeling toegeslagen. Minister Joschka Fischer is afgeknapt, cultuur-commissaris Michael Naumann wordt waanzinnig van het Holocaust-monument, Doris is gearresteerd en Schroder zelf raakt in de ban van Wagner.

'Wij stappen in een deel van ons verleden'
22 MAART. Joachim Zietzschmann is op alle mogelijke manieren klemgezet. De een kon zijn zieke moeder niet in de steek laten, de ander moest een gehandicapt broertje verzorgen, een derde kon niet zonder haar paard, iemand riep dat zijn vrouw zich zou laten scheiden. Eigenlijk kon niemand van Bonn naar Berlijn verhuizen.

NRC Webpagina's
2 JULI 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)