U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Treinstaking in het noorden
Door onze correspondent
Het treinverkeer in Friesland lag vanmorgen grotendeels stil door een wilde staking van ongeveer zeventig machinisten en conducteurs. Vanaf Leeuwarden richting Harlingen, Stavoren en Groningen reden geen treinen. De actievoerders eisen van de NS duidelijkheid over hun loon als ze volgend jaar juni overstappen naar de geprivatiseerde vervoersonderneming Noordned.

Noordned is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Spoorwegen met streekvervoerder VEONN, dat volgend jaar een aantal noordelijke bus- en spoorlijnen gaat exploiteren. Wanneer de NS-directie geen loongarantie afgeeft, zal de staking de hele week duren, aldus stakingsleider H. Rijpma. ,,Wij kunnen het heel lang volhouden.''

De vakbonden steunen de werkonderbreking niet. Zij noemen de acties voorbarig en onjuist, omdat er met NS afspraken zijn gemaakt over een loongarantie van drie jaar. In januari zal verder onderhandeld worden over een nieuw af te sluiten CAO.

Rijpma vindt dat onvoldoende. ,,Je gaat niet bij een ander bedrijf werken als je niet zeker weet dat je op hetzelfde loon blijft staan. Drie jaar is geen basis. Er zijn mensen die meer dan 25 jaar bij de NS werken. Als deze mensen verplicht moeten overstappen naar Noordned moeten ze duidelijkheid krijgen over de hoogte van het loon wat ze gaan verdienen. Ook na drie jaar.''

NS-personeel dat vrijwillig overstapt naar Noordned. krijgt behalve de driejarige loongarantie een premie die is gebaseerd op het aantal dienstjaren. Voor elk dienstjaar krijgt men een maandsalaris, met een maximum van twaalf maanden. Rijpma noemt het onredelijk dat NS-directeur Huizinga de premie als loongarantie beschouwt. ,,Eerst wordt ons verteld dat ze verwachten dat we hetzelfde blijven verdienen. Als wij vragen dat zwart op wit te zetten, geeft men niet thuis. Nu bevestigt Huizinga onze vrees dat we een lager loon krijgen, door te zeggen dat we de premieregeling maar als loongarantie moeten beschouwen'', aldus Rijpma.

De NS wil niet ingaan op de eisen van de stakers.

NRC Webpagina's
7 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad