U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Treinstaking in het noorden op til tegen marktwerking
Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 8 MEI. Het treinverkeer van en naar Leeuwarden en Groningen ligt maandagmorgen vermoedelijk enige uren stil door een staking van medewerkers van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens de NS, die de actie ,,ten zeerste betreurt'', zal de staking het hele gebied ten noorden van Zwolle ontregelen.

Met de werkonderbreking vanaf het begin van de dienst tot 9 uur protesteren de spoorwegmedewerkers tegen de deelname van NS Reizigers aan Noordned. Dat is het samenwerkingsverband met busonderneming Veonn dat volgens de plannen van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) vanaf volgend jaar juni het vervoer per trein en bus in Friesland gaat aanbieden. Naar een derde partner wordt nog gezocht. Volgens de stakers is de levensvatbaarheid van Noordned niet aangetoond.

Het nieuwe bedrijf neemt van NS Reizigers de lijn Leeuwarden-Groningen over alsmede de onrendabele lijnen Harlingen-Leeuwarden en Stavoren-Leeuwarden. De verantwoordelijkheid komt bij de provincie Friesland te liggen. Ongeveer zeventig medewerkers van NS Reizigers zouden overgaan naar Noordned.

Tot de staking is gisteren besloten op een vergadering in Leeuwarden van de spoorwegvakbond FSV. De staking kan volgens de FSV alleen worden voorkomen als de directie van NS Reizigers vóór zondagavond 18 uur het voorgenomen besluit intrekt. De werkonderbreking is volgens de FSV nodig, omdat de NS het contract voor de lijn Leeuwarden-Groningen deze maand al wil opzeggen.

De NS noemt de actie ,,volstrekt buiten proportie'' en wijst erop dat met andere vakbonden FNV, CNV en VHS ,,zorgvuldige afspraken'' zijn gemaakt over de voorwaarden voor overgang van het personeel naar de nieuwe onderneming. De vakbond FNV Bondgenoten steunt de actie niet.

De stakende NS-medewerkers vinden dat minister Jorritsma, de NS en de provincie Friesland te voortvarend te werk gaan. ,,Jorritsma wil dit graag in haar eigen woonomgeving regelen, maar de plannen zijn voorbarig'', zegt FSV-voorzitter G. Hardeveld. Hij wijst er op dat het experiment Noordned deel uitmaakt van het kabinetsnota over marktwerking in het openbaar vervoer die nog niet door de Tweede Kamer is behandeld. ,,Laat eerst de politiek zich over dit plan uitspreken, voordat er nu al besluiten worden genomen'', aldus Hardeveld.

NRC Webpagina's
8 mei 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad