U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Klanten NS zien graag geld terug

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 FEBR. Op station Rotterdam Alexander hebben sommige treinreizigers "hele stapels" formulieren mee naar huis genomen, zegt de loketmedewerkster.

Het is de eerste dag dat de Nederlandse Spoorwegen reizigers hun geld teruggeven als die een half uur of meer te laat op hun bestemming aankomen. Vanochtend alleen al moeten dat vele duizenden mensen zijn geweest. Er waren vier grote stremmingen van ongeveer een half uur. Daardoor misten veel mensen ook hun aansluiting. In één intercitytrein zitten ongeveer 900 reizigers. NS verwacht ongeveer vijfduizend claims per dag te ontvangen.

Bij Rotterdam-Noord gooide iemand zich voor de trein. Ruim twee uur lang reden er daardoor geen treinen tussen Rotterdam-Centraal en station Alexander. Bij Zwolle werd een kapotte trein weggesleept: een half uur tot een uur vertraging. Bij Heemstede-Aerdenhout dertig minuten vertraging na een zelfmoord. Bij Nijmegen werd ook een defecte trein weggesleept. Uren vertraging voor de passagiers in die trein, passerende treinen deden een kwartier langer over hun reis. Bussen zouden bij Zwolle en Rotterdam worden ingezet, maar die waren alle bezet, zegt verkeersinformant F. Versfeld van de Railverkeerskleiding. Volgens hem vallen de stremmingen "gezien de afgelopen dagen" wel mee. Conducteur Remo Morelli is op station Alexander al de hele ochtend het mikpunt van grappen: "'Kan het al?' vragen ze dan". Uiteindelijk verwacht hij dat het aantal mensen dat van de teruggaveregeling gebruik zal maken wel zal meevallen. "Veel mensen klagen om het klagen en sturen niks op. Anderen hebben geen vertrouwen in de spoorwegen: 'daar hoor je nooit meer iets van', zeggen ze dan." Het zijn vanochtend vooral veel jongeren die een formulier ophalen. "Die denken er een slaatje uit te kunnen slaan."

NRC Webpagina's
15 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad