U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Geld terug bij treinvertraging

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 6 JAN. Reizigers kunnen vanaf 15 februari geld terugkrijgen van de NS als zij een treinvertraging oplopen van een half uur of langer. De regeling is een van de punten in het overgangscontract dat de NS sloot met minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat). De vergoeding geldt voor alle vertragingen op de door NS bereden spoorlijnen.

Bij een vertraging van een half uur tot een uur wordt 50 procent van een enkele reis en 25 procent van een retour vergoed. Bij een vertraging van meer dan een half uur is dat respectievelijk 100 en 50 procent. Ook mensen met een abonnement of OV-jaarkaart kunnen geld terugkrijgen.Vertraagde reizigers kunnen bij het loket een formulier ophalen voor het terugvragen van geld. Binnenkort staat het formulier ook op internet.

Behalve een paar spoorwegbedrijven in Engeland is de NS nu de enige in Europa die een vergoedingssysteem heeft. Tijdens de totstandkoming van de regeling heeft de NS overlegt met de consumentenorganisaties ROVER, ANWB, CSO, Fietsersbond en CG-raad, die verenigd zijn in het Locov (Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer). De reizigersvereniging ROVER is blij met het plan van de NS. ,,Wij hebben al jaren aangedrongen op een dergelijke regeling'', aldus woordvoerder Rudy Schoonveld. ,,Al hopen we dat er weinig uitgekeerd hoeft te worden. ROVER ziet liever dat er geen vertragingen meer zijn.'' Schoonveld heeft kritiek op het feit dat er geen regeling is getroffen voor veelvuldig vertraagde forenzen op afstanden korter dan 25 kilometer. Door het drempelbedrag van 5 gulden zal deze groep geen aanspraak kunnen maken op een vergoeding.

Volgens een NS-woordvoerder heeft het lang geduurd voordat dit plan uitgevoerd kon worden, omdat er een fraudebestendig systeem gemaakt moest worden.

De NS heeft nog geen idee hoeveel mensen ervan gebruik gaan maken.

NRC Webpagina's
6 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad