U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Spoorwegen

Nieuws

Nederlandse Spoorwegen

Overheid

Overige partijen

Knelpunten

Discussie

Documenten

Links

Light rail start in '01 op Gelders traject

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 16 JUNI. De eerste light-railverbinding van Nederland zal in de herfst van volgend jaar tussen de Gelderse plaatsen Zutphen en Winterswijk in gebruik worden genomen. Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) maakte gisteren bekend dat ze 31,3 miljoen gulden beschikbaar stelt voor dit proefproject. Het is de bedoeling van het kabinet dat er op den duur vooral in de Randstad veel light-railverbindingen komen.

Op light-raillijnen rijdt materieel dat lichter is dan conventionele treinen maar zwaarder dan trams. De spoorbreedte is dezelfde als die van rails voor normale treinen. Light-railtreinen kunnen echter veel sneller optrekken en remmen dan gewone treinen, waardoor er zonder veel tijdverlies frequent kan worden gestopt. De snelheid van de nieuwe light-railtreinen kan oplopen tot 130 km/uur. Het is de bedoeling dat ze in 2001 elk half uur in beide richtingen tussen Zutphen en Winterswijk gaan rijden.

Alvorens het zover is zal het spoor tussen Vorden en Ruurlo worden aangepast en zullen er ook extra voorzieningen worden aangebracht op de stations van Winterswijk-west en een emplacement bij Winterswijk. Voorts moeten langs het traject enkele spoorwegovergangen worden omgebouwd en dient het veiligheidssysteem te worden verbeterd.

De verbinding zal worden geëxploiteerd door Syntus, een samenwerkingsverband van de Nederlandse Spoorwegen, Connexxion en het Franse bedrijf CMI. Syntus poogt met steun van het ministerie van Verkeer en Waterstaat het bus- en treinvervoer in de Achterhoek beter op elkaar af te stemmen in de hoop daarmee meer passagiers in het openbaar vervoer aan te trekken.

In die opzet is het concern tot dusverre geslaagd. Het aantal reizigers is de afgelopen jaren met 25 procent gestegen. Een van de vernieuwingen van Syntus is dat bus-, trein- en taxi-bestuurders uit de omgeving rekening houden met elkaars aankomst- en vertrektijden.

NRC Webpagina's
16 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad