NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Overzicht eerdere
afleveringen


 WK VOETBAL
 HET MOOIE SPEL
 WERELDBEKER
 NEDERLANDSE SELECTIE
 ORGANISATIE
 HOTELS
 BEGELEIDERS
 BAL
 SPONSORS
 ZUID-AFRIKA
 SHIRTS
 TRAINER
 KEEPER
 PORTRETTEN
 HISTORIE
 TV & RADIO
 BOEKEN
 GRAFIEKEN
 LINKS

Wereldbeker

Het winnende land verovert de FIFA-wereldbeker, een 36 centimeter hoge trofee van 18-karaats goud, die bijna 5 kilo weegt. De beker, gemaakt naar een ontwerp van de Italiaanse beeldhouwer Silvio Gazzaniga, blijft altijd eigendom van de FIFA. Na vier jaar moet de wereldkampioen de trofee inleveren en ontvangt in ruil daarvoor een replica.

In de echte trofee is ruimte voor zeventien kleine plaquettes met de namen van de winnende landen. Op die manier kan de wereldbeker nog tot het jaar 2038 mee. De vorige beker, de Jules Rimet-beker, kwam wel in handen van één land. Brazilië verwierf deze cup definitief in 1970. Toen gold nog de regel dat een land dat drie keer wereldkampioen was geworden, de beker mocht houden. In 1983 werd de Jules Rimet-beker in Rio de Janeiro gestolen en nooit meer teruggevonden. De Braziliaanse voetbalbond heeft een replica laten maken.

FIFA Het wereldkampioenschap voetbal is een toernooi van de wereldvoetbalbond FIFA, de Fédération Internationale du Football Association, dat om de vier jaar wordt gehouden. Van deze organisatie zijn ongeveer 200 landen lid. Zij werd opgericht in 1904 door de voetbalbonden van zeven landen, waaronder Nederland. De FIFA, die in Zürich is gevestigd, bepaalt in welk land het eindtoernooi wordt gehouden. De organisatie van het toernooi is de verantwoordelijkheid van de nationale voetbalbond van dat land. Aan het Comité Français d'Organisation de la Coupe du Monde 1998 is de organisatie van dit zestiende toernooi gedelegeerd. Over vier jaar zijn de eindronden in Japan en Zuid-Korea.

NRC Webpagina's
4 juni 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) JUNI 1998