U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
     
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



Overzicht eerdere
afleveringen


 VLEES
 KOE ALS PRODUKTIEFACTOR
 
 INSPECTIE
 VEEZIEKTES
 CIJFERS & GRAFIEKEN
 LINKS

In de veterinaire literatuur wordt een onderscheid gemaakt tussen twee typen veeziektes: ziektes die schadelijk kunnen zijn voor de mens, zoönosen, en ziektes die mensen niet kunnen infecteren,niet-zoönosen. In beide gevallen wordt het vlees ongeschikt verklaard voor menselijke (en dierlijke) consumptie.

VEEZIEKTES

ZOÖNOSEN

BSE
Bovine spongieuze encephalopathie. Ook: gekkekoeienziekte. BSE is een zogeheten prionziekte, veroorzaakt door een stapeling in de hersenen van eiwitten die van vorm zijn veranderd.
Men vermoedt dat het eten van vlees van een gekke koe (vooral: ruggenmerg en hersenen) de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) veroorzaakt, een zeer zeldzame vorm van dementie die uiteindelijk de dood tot gevolg heeft. Runderen krijgen BSE waarschijnlijk door het eten van besmet voer waarin rundereiwit is verwerkt.

Scrapie
Een schapenziekte die vergelijkbaar is met de runderziekte BSE. Een verband met CJD is niet aangetoond.

Brucellose
Er zijn vier soorten brucellose-bacteriën:

  1. B. abortus (bij runderen en schapen);
  2. B. canis (honden);
  3. B. melitensis (schapen en geiten);
  4. B. suis (varkens).

Voor Nederland is alleen B. abortus ("abortus bang") van belang. De ziekte doet zich vooral voor bij geïmporteerde runderen of bij mensen die in het buitenland geïnfecteerd zijn geraakt. Verschijnselen bij de mens: gewrichtspijnen, zwellingen van de milt, lever en lymfeklieren, uitputting en psychoneurose.
Minder dan twee procent van de patiënten die niet behandeld worden, overlijdt. Bij vee treedt bij infectie spontane abortus op.

Campylobacteriose
Bacterie-infectie die bij de mens gastro-enteritis veroorzaakt, een ontsteking van de maagwand (gastritis) die gepaard gaat met een darmslijmvliesontsteking (enteritis). De ziekte kenmerkt zich door diarree met of zonder bloed, pijn in de onderbuik en koorts.
Meestal gaat de ontsteking na 5 tot 7 dagen over. De belangrijkste bron van de ziekte is kippenvlees, maar ook runderen, varkens en schaal- en schelpdieren kunnen besmet zijn. In Nederland raken jaarlijks circa 300.000 mensen besmet.

Escherichia coli
De bacterie E. coli is deel van de gewone darmflora van de mens, maar sommige stammen zijn ziekteverwekkend. Deze zogeheten enterohaemorragische E. coli kunnen bij de mens een ontsteking aan de dikke darm veroorzaken die soms gepaard gaat met een ernstige nierfunctiestoornis. Deze complicatie komt in Nederland circa 30 maal per jaar voor. Onlangs raakten in Schotland velen geïnfecteerd met de ziekteverwekkende E. coli.

Salmonellose
De Salmonella-bacterie is met Campylobacter de belangrijkste veroorzaker van voedselinfecties. De symptomen: diarree en buikkrampen, met soms uitdrogingsverschijnselen die tot de dood kunnen leiden. Het aantal humane besmettingsgevallen in Nederland is circa 110.000 per jaar. Vooral kip en eieren zijn besmettingsbronnen. Gerechten waarin rauwe eieren zijn verwerkt kunnen leiden tot golven van infecties.

Miltvuur
of anthrax. Komt vooral bij runderen voor. Veroorzaakt door bacillus anthracis. Irak beschikte tijdens de Golfoorlog over miltvuur als biologisch wapen.

Listeriose
Infecties met de bacterie listeria monocytogenes kunnen voor de mens in eenvijfde van de gevallen dodelijk zijn. Symptomen: van koorts, hoofdpijn en overgeven tot abortus en hersenvliesontsteking. Bijna alle dieren kunnen besmet zijn, maar ook kazen die zijn gemaakt van niet- gepasteuriseerde melk kunnen de besmetting overdragen.

NIET-ZOÖNOSEN

Klassieke varkenspest
Heerst nu in delen van Nederland, heeft voor de mens geen gevolgen. De ziekte kan op vier manieren optreden:
  1. peracuut (plotselinge dood bij biggen);
  2. acuut (koorts, constipatie gevolgd door diarree en braken en weigeren van voedsel; huid en staart kleuren paars; staart, oren en vulva kunnen afsterven - sterfte bijna honderd procent);
  3. chronisch (verlies van gewicht en haren; huidontsteking; verkleuring van buik en oren);
  4. subklinisch (de varkens vertonen geen symptomen, maar ze kunnen wel besmettelijk zijn - komt vooral voor bij biggen die al voor de geboorte geïnfecteerd raakten en bij gevaccineerde dieren).

Overig
Er zijn nog vele andere niet-zoönosen, zoals mond- en klauwzeer, runder- en vogelpest.

NRC Webpagina's
27 maart 1997

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MAART 1997