Rijksakademie van Beeldende Kunsten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

RIJKSAKADEMIE
NEDERLANDSE VERWENNERIJ
TECHNIEK
OUD-DEELNEMERS
GESCHIEDENIS
PRIX DE ROME
MACHT EN LIEFDE
VERWARRING SCHEPPEN
TRANSPARANTE TAAL
GEEN POËTISCHE ONDERWERPEN
ELK IDEE 'N NIEUWE VORM
GROEZELIG NACHTGEVOEL
SPANNING OPVOEREN
OPEN ATELIERS
ACADEMIE
ARTISTS IN RESIDENCEOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

Prix de Rome

Groezelig nachtgevoel

Naam: Jennifer Tee (26)
Werk: performances
3de prijs in de categorie Theater/Beeldende Kunst

Nachtelijke voorbereiding voor de video 'Hit them where they least expect it' in de loopbrug van het Leidse museum Naturalis (1999) Nachtelijke voorbereiding voor de video 'Hit them where they least expect it' in de loopbrug van het Leidse museum Naturalis (1999)

,,Ken je het gevoel dat je 's nachts door de stad fietst en de omgeving van jou is? Bij een verlichte sculptuur, die schaduwen werpt op de bomen eromheen, begint een denkproces. Je krijgt een fantasie: dit zou er op deze plek kunnen gebeuren. Voor de Prix de Rome heb ik 's nachts op drie plekken in de openbare ruimte mijn fantasie geënsceneerd. Met videobeelden heb ik een performance gemaakt in de kelder van het Amstelstation. Die ruimte geeft je hetzelfde groezelige nachtgevoel als de plekken in mijn video's.

De foto in de krant is een werksituatie. Ik maakte één van de video's, op de loopbrug van museum Naturalis, boven de snelweg. Zoals altijd in mijn werk, gebeurt er in de video heel veel tegelijk. Je snapt niet echt waar je bent of wat je ziet. Ik maak dingen op onbewustheidsniveau, dat levert een bepaalde vaagheid op. In de blauwe gang is er bijvoorbeeld een jongetje met vlassig haar, dat de hele tijd op en neer springt. Er is ook een slang en een wormvormig ding dat op en neer schuift en een meisje dat op rood-roze kussentjes loopt.

Als ik eenmaal een gedachte of fantasie heb, wil ik die ook meemaken. Als je wilt weten hoe het is om een snee in je hand te hebben, moet je in je hand snijden.''

Interview: Rentsje de Gruyter

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 1999

Jennifer Tee (foto: NRC Handelsblad, Leo van Velzen) Jennifer Tee (foto: NRC Handelsblad, Leo van Velzen)

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1999