Rijksakademie van Beeldende Kunsten
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

RIJKSAKADEMIE
NEDERLANDSE VERWENNERIJ
TECHNIEK
OUD-DEELNEMERS
GESCHIEDENIS
PRIX DE ROME
MACHT EN LIEFDE
VERWARRING SCHEPPEN
TRANSPARANTE TAAL
GEEN POËTISCHE ONDERWERPEN
ELK IDEE 'N NIEUWE VORM
GROEZELIG NACHTGEVOEL
SPANNING OPVOEREN
OPEN ATELIERS
ACADEMIE
ARTISTS IN RESIDENCEOverzicht eerdere
afleveringen Profiel

ARTISTS IN RESIDENCE

Naast de Rijksakademie zijn er ook 'artists in residence'-plaatsen in het buitenland. Het Fonds BKVB in Amsterdam huurt ateliers in New York, Berlijn, Parijs en Kitakyushu (Japan). Een selectie:

P.S.1, New York P.S. (Project Studios) 1 is een internationaal instituut in de New-Yorkse wijk Queens. Het complex, dat na een jarenlange verbouwing in oktober 1997 weer voor publiek geopend werd, heeft naast tentoonstellingsruimten ook de beschikking over veertien ateliers voor buitenlandse kunstenaars. Het Fonds huurt er een atelier van circa veertig vierkante meter. De kunstenaar woont gedurende een jaar in een appartement in het hart van Manhattan. Jaarlijks groepstentoonstelling van werk van deelnemers. Kunstenaars die het 'International Studio Artist Program' volgden: Inez van Lamsweerde, Marijke van Warmerdam, Jeanne van Heeswijk.

Künstlerhaus Bethanien, Berlijn Het internationaal centrum voor beeldende kunsten en theater is gehuisvest in een oud negentiende-eeuws ziekenhuis in de wijk Kreuzberg. Het KB organiseert niet alleen tentoonstellingen, maar verhuurt ook atelierruimtes aan Duitse en buitenlandse kunstenaars. Het Fonds huurt in het Künstlerhaus een atelier van 75 vierkante meter en aparte woonruimte in de wijk Mitte. Aan het eind van de werkperiode vindt er een individuele presentatie plaats van het werk van alle buitenlandse kunstenaars. Waldo Bien, Lidwien van der Ven en Bastienne Kramer maakten o.a. gebruik van het atelier.

Atelier Holsboer, Parijs Het Atelier Holsboer is gevestigd in de Cité des Arts in Parijs, nabij het Centre Pompidou. Het complex is opgedeeld in 310 atelierruimtes, die gehuurd of gekocht zijn door culturele instellingen uit de gehele wereld. Sinds 1996 heeft het Institut Néerlandais in Parijs de beschikking over een atelier van 47 vierkante meter ten behoeve van een Nederlandse kunstenaar; het Institut betaalt de huur, het Fonds de verblijfskosten. De Cité beschikt onder andere over een werkplaats voor fotografen, een grafisch atelier en een keramiekoven. Jaarlijks wordt een tentoonstelling georganiseerd voor alle in de Cité werkzame kunstenaars. Erica Overmeer, Renee Kool en Karin van Dam maakten gebruik van het atelier.

Center for Contemporary Arts (CCA), Kitakyushu Het CCA, een in mei 1997 geopend instituut voor jonge kunstenaars, ligt in het zuiden van Japan op het eiland Kyushu, in de buurt van de stad Fukuoka. Een verblijf aldaar is vergelijkbaar met deelname aan de Rijksakademie van beeldende kunsten. Kunstenaars mogen niet ouder zijn dan 35 jaar; een internationale commissie van kunstenaars, kunstcritici en curatoren beslist over het studieprogramma en de te ondernemen activiteiten. Elke deelnemer heeft de beschikking over een eigen atelier van 35 vierkante meter. Jaarlijks open-ateliertentoonstelling. Nederlandse kunstenaars die het CCA bezochten: Karin Arink, Laura Schnitger.

International Studio Program (ISP), New York Bij wijze van experiment is het Fonds voor twee jaar een samenwerkingsverband aangegaan met het International Studio Program (ISP), een gerenommeerd instituut dat internationale kunstenaars en curatoren in het New-Yorkse kunstcircuit introduceert (lanceert). Twee keer per jaar wordt door het ISP een open-ateliertentoonstelling georganiseerd. Het ISP is gevestigd in Greenwichstreet in TriBeCa. Dit jaar maakt Berend Strik gebruik van het atelier.

Institute for Technology and Aesthetics (ITA), Passadena Ook nieuw dit jaar is de samenwerking met het Art College for Design, verbonden aan het Institute for Technology and Aesthetics (ITA) in Passadena, Californië. Het ITA richt zich op de vormgeving voor digitale media; haar docenten bewegen zich op het grensgebied van design, technologie, film, beeldende kunst en 'critical theory'. Van de Nederlandse kunstenaar wordt verwacht dat hij of zij zelfstandig een project uitvoert en een aantal colleges geeft. Dit jaar hebben Arno Coenen en Rene Bosma in het ITA gewerkt.

Bron: Fonds BKVB Amsterdam.

Aanvraag Fondssubsidies
(020) 523 15 23.

Informatie internationale centra: Trans Artists in Amsterdam
(020) 626 53 41.

NRC Webpagina's
28 OKTOBER 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) OKTOBER 1999