NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 




Overzicht eerdere
afleveringen


  DUITSLAND
 I OOST-WEST
 II MARTIN WALSER
 III HET OOSTEN
 IV MARTIN WALSER
 V HET WESTEN
 VI MARTIN WALSER
  VII HET VERENIGDE DUITSLAND
 POLITIEK
 KIESSTELSEL
 STAATSORGANEN
 KOPSTUKKEN
  GROTE RIVIEREN
 ORGANISATIES
 GRAFIEKEN
  LINKS

Helmut Kohl (68)
CDU
Ludwigshafen
Lijsttrekker Rheinland-Pfalz
Bondskanselier
Tijdens de verkiezingen van 1994 leek Helmut Kohl af te stevenen op een grote nederlaag. Duitsland kende net als nu grote economische problemen. Daarnaast verliep de eenwording niet zoals Kohl had beloofd toen hij in 1990 voor de derde keer gekozen werd als Bondskanselier. SPD'er Rudolf Scharping stond in de peilingen ver voor, maar op de verkiezingsdag kreeg "come back kid Kohl' toch de meeste stemmen. Nu zijn de problemen voor "der ewige Kanzler' echter nog groter: enorme werkloosheid en een tegenstander van formaat bedreigen zijn ambitie om voor de vijfde keer op rij Duitsland te leiden. De steun vanuit zijn eigen partij begint ook af te brokkelen: veel CDU'ers zien liever dat Kohl zijn plaats afstaat aan kroonprins Wolfgang Schäuble. De bondskanselier wil daar echter niets van weten: ,,Ich habe nicht die Absicht, das Feld zu räumen.''

Gerhard Schröder (54)
SPD
Lijsttrekker Nedersaksen
Kanseliers-kandidaat en minister-president van Nedersaksen. ,,Ich will hier rein'', riep Schröder terwijl hij aan het hek van de kanselarij rammelde. De kans is reëel dat na deze verkiezingen inderdaad kanselier wordt. Schröder is echter niet onomstreden. Binnen de SPD staat hij bekend als een draaikont en een populist. Zo stemde hij bij regionale verkiezingen voor een vertraagde invoering van de Euro om later weer van gedachten te veranderen. Tijdens zijn herverkiezingscampagne in Nedersaksen gebruikte hij overheidsgeld om een noodlijdend lokaal staalbedrijf te steunen. De SPD'er ziet zichzelf graag als verdediger voor de belangen van de ondernemers; als manager van de b.v. Duitsland. Het poldermodel ziet hij als een oplossing om de werkloosheid terug te dringen.

Wolfgang Schäuble (56)
CDU
Offenburg
Lijsttrekker Baden-Württemberg
Fractievoorzitter in de Bondsdag
Wordt gezien als troonopvolger van Kohl. In 1990 werd Schäuble het slachtoffer van een aanslag door een psychisch gestoorde man. Sindsdien is hij invalide. ,,Kann ein krüppel Kanzler werden?'', vroeg Schäuble zich vorig jaar af.

Oskar Lafontaine (55)
SPD
Saarbrücken I
Lijsttrekker Saarland
Partijvoorzitter en minister-president van Saarland
Lafontaine verloor in 1990 de verkiezingen van Kohl, stelde zich niet beschikbaar als kanselierskandidaat in 1994 en probeerde het nog toch maar weer in 1998, maar verloor toen van Schöder. Schikt zich nu in zijn rol als links geweten van de partij.

Rudolf Scharping (51)
SPD
Montabaur
Lijsttrekker Rheinland-Pfalz
Fractievoorzitter in de Bondsdag
Met een verrassende en ruime voorsprong werd Rudolf Scharping in november 1995 verslagen door Oscar Lafontaine als leider van de SPD. Scharping werd fractievoorzitter van de partij en dat is hij nog steeds. Wordt beschouwd als een harde werker zonder charisma.

Joschka Fischer (50)
Bündnis 90/Die Grünen
Frankfurt am Main
Tweede in Hessen
Fractievoorzitter in de Bondsdag
Joschka Ficher wil regeren. Die wens werd duidelijk toen hij in een grijs pak en een zijden stropdas met gouden speld in de Bondsdag verscheen. Om dit doel te bereiken heeft hij oude politieke denkbeelden overboord gezet. Met de NAVO heeft hij geen problemen meer, en hij was de eerste Groene in de Bondsdag die militair ingrijpen in voormalig Joegoslavië steunde. Dit levert hem de nodige discussies op met fundamentalisten (Fundi's) binnen de partij.

Jürgen Trittin (44)
Bündnis 90/Die Grünen
Göttingen
Tweede in Nedersaksen
partijvoorzitter
Behoort tot de radicale vleugel binnen de partij. In juni kwam hij nog in het nieuws toen hij een openbare beëdigingsceremonie van het Duitse leger ,,een terugval in het tijdperk van de fascistische terreur'', noemde. Het realistische kamp binnen de partij eiste zijn aftreden. Bondskanselier Kohl noemde Trittin in een paginagrote advertentie in het blad Bild een ,,legerhater''.

Guido Westerwelle (37)
FDP
Bonn
Lijsttrekker in Nordrhein-Westfalen
Algemeen partijsecretaris

Klaus Kinkel (62)
FDP
Karlsruhe-Stadt
Lijsttrekker in Baden-Württemberg
Minister van buitenlandse zaken en vice-kanselier
In mei 1995 droeg Klaus Kinkel het voorzitterschap van de FDP over aan Wolfgang Gerhardt om de partij ,,kans op een nieuw begin'' te geven.

Wolfgang Gerhardt (55)
FDP
Hochtaunus
Lijsttrekker in Hessen
Partijvoorzitter
De FDP staat in de peilingen rond de 5 procent, de kiesdrempel. Aan Wolfgang Gerhardt de taak om ervoor te zorgen dat de partij boven de drempel uitkomt. Nu maakt de liberale partij nog deel uit van de coalitie met CDU/CSU.

Gregor Gysi (50)
PDS
Belin-Hellersdorf - Marzahn
Lijsttrekker in Berlijn
Kanselierskandidaat
Onlangs bepaalde een rechter dat het blad Der Spiegel hem geen voormalig DDR-spion meer mag noemen. Een klein succes voor de vernieuwer Gysi die te kampen heeft met de hardliners binnen zijn partij, de opvolger van de communistische SED, en met een sterk vergrijzend ledenaantal.

Edmund Stoiber (57)
CSU
Minister-president van de deelstaat Beieren Won deze maand de deelstaatverkiezingen in Beieren. Werpt zich graag op als het geweten van Duitsland en mag in die rol graag bondskanselier Kohl bekritiseren.

Theodor Waigel (59)
CSU
Neu-Ulm
Lijsttrekker (in Beieren)
Minister van financiën
Genoeg had hij van zijn functie als minister van financiën. "Theo' Waigel gaf in 1997 al aan er na de verkiezingen mee op te houden. Hij is echter wel beschikbaar voor een andere post. Waigel was de langst regerende minister van financiën (negen jaar) onder Kohls kanseliersschap. Waigel was degene die de omstreden herwaardering van de goudvoorraden bedacht om alsnog de toetredingsnormen van de Europese Monetaire Unie te halen.

Rolf Schlierer (43)
Die Republikaner
Neckar-Zaber
Lijsttrekker in Baden-Württemberg
Partijvoorzitter
Opvolger van Frans Schönhuber, de oprichter van Die Republikaner die later overstapte naar de DVU. Hij is er niet in geslaagd de neergang van de partij te stoppen. De kiesdrempel is de afgelopen jaren niet meer gehaald.

Gerhard Frey (65)
DVU
Lijsttrekker in Nordrhein-Westfalen
partijvoorzitter
Mediamagnaat en nationalist. Frey is een aanhanger van de Auschwitzleugen, de ontkenning van de jodenvervolging. Zijn partij haalde bij regionale verkiezingen in het Oost-Duitse Saksen-Anhalt 12,9 procent van de stemmen.

NRC Webpagina's
24 SEPTEMBER 1998

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) SEPTEMBER 1998