NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 

JOHANN SEBASTIAN BACH
VER WEG, ALTIJD HOORBAAR
ERFELIJKHEID
NIEUWE STIJLEN
HELMUTH RILLING
JOS VAN VELDHOVEN
RESTAURATIE
COUNTERTENOR
GETALLENSYMBOLIEK
VERZAMELAAR
BEWUSTELOOS
BAKEN
TOP TIEN
ACTIVITEITEN
INTERNET
Overzicht eerdere
afleveringen Profiel

Verzamelaar

Henk Vredeling (75),
Oud-minister van Defensie en oud-Eurocommissaris

,,Ik ben van gereformeerden huize en dan krijg je de muziek van Bach van huis uit mee. Als 17-jarige speelde ik kerkorgel, maar door de oorlog moest ik daarmee stoppen. Het was wel het begin van mijn speciale band met Bach en die is er nog steeds.

,,Ik heb een hele collectie cd's en platen, alleen Bach. Het is een soort sport voor me om alle BWV-nummers te verzamelen. Als ik een nummer mis, ga ik daarnaar op zoek. Ik wil ze allemaal hebben. Ook al is het nog zo'n onnozele uitvoering, ik koop hem toch. Het gevolg is wel dat ik veel dubbel heb, in verschillende uitvoeringen, omdat op die cd's altijd een aantal stukken staan. Van de Matthäus Passion heb ik maar twee uitvoeringen, een tamelijk recente en een oude opname van de dirigent Anton van der Horst met Jo Vincent als sopraan. Van der Horst liet hem toen nog heel langzaam spelen, maar het is een prachtige opname.

,,Zelf spelen doe ik niet meer, mijn vingers zijn nu ook te stijf, maar ik luister wel elke dag naar Bach. Iedere ochtend draai ik wel een paar uurtjes platen of cd's - al luister ik niet altijd even intensief. Ik heb geen voorkeur voor bepaalde stukken of uitvoeringen; ben het eens met Maarten 't Hart die ik laatst hoorde zeggen dat Bach vrijwel geen lelijke noot gecomponeerd heeft.

,,Sinds jaar en dag ga ik naar de Matthäus Passion in de Grote Kerk in Naarden door de Bachvereniging. Van die vereniging ben ik ook lid. Laatst ben ik naar de Messiah van Händel geweest. Dat vond ik ook mooi, maar het is van een ander soort schoonheid, minder inhoudsvol. De muzikale structuren bij Bach gaan heel diep; je hoort steeds weer nieuwe dingen.

,,Hoe muziek in woorden te vatten? De Duitse componist Max Reger heeft gezegd: 'Bach is het begin en het einde van alle muziek'. Hij heeft gelijk: iets mooiers is er niet.''

GERDA TELGENHOF

NRC Webpagina's
24 FEBRUARI 2000


Henk Vredeling Henk Vredeling

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 2000