U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.


NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vrijheid voor de Papoea's

Nieuws

Brief

Documenten

Strijd voor vrijheid

Links


Foto AP

In de Indonesische provincie Papoea (voorheen Irian Jaya, daarvoor Nederlands Nieuw Guinea) klinkt de roep om onafhankelijkheid. Zondag 4 juni verklaarden deelnemers aan het Papoeacongres in een resolutie dat hun land West-Papoea al sinds 1 december 1961 'vrij'. In februari 2000 wapperde de 'Morgenster' van een onafhankelijk Papoea tijdens het Groot Papoeaberaad dat een half uur rijden van de provinciehoofdstad Jayapura, werd gehouden.

Het is niet de eerste keer dat het Papoea-volk het lot in eigen hand wil nemen. In 1969 werd de vrijheid van de Papoea's verkwanseld - onder toezicht van de Verenigde Naties, en met stilzwijgende instemming van de vroegere kolonisator Nederland - en werd Nederlands Nieuw Guinea defintief ingelijfd door de Republiek IndonesiŽ.

Over de gang van zaken destijds, de manipulatie van de afgesproken volksraadpleging over de toekomst van de Papoea's, zijn de afgelopen tijd nieuwe gegevens naar buiten gekomen. Mede door de recente onrust in Indonesië is ook in Nederland de belangstelling gegroeid voor zijn specifieke betrokkenheid.

In dit dossier vindt u naast het laatste nieuws over Papoea, ook achtergrondartikelen over de strijd voor vrijheid van het Papoeavolk, de resolutie van 4 juni, de brief over volksraadpleging van de Papoea's en een brief van de Amerikaanse president John F. Kennedy over de Nederlandse aftsand van Nederlands Nieuw Guinea. Tevens vindt u in dit dossier links naar sites waar meer over de vrijheidsstrijd van de Papoea's is te vinden.

NRC Webpagina's
1 december 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad