U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.


NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vrijheid voor de Papoea's

Nieuws

Brief

Documenten

Strijd voor vrijheid

Links

RESOLUTIE
van het Papoeacongres
Jayapura, 4 juni 2000

Op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (december 1948); de eerste alinea van de preambule van de Grondwet der Republiek Indonesië (1945); resolutie nr. 1514 (XV) d.d. 14 december 1960 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de gegarandeerde onafhankelijkheidsverlening aan gekoloniseerde volkeren en gebieden; het Politieke Manifest van het Nationale Papoeacomite d.d. 19 oktober 1961; de brief van het Congres der Verenigde Staten d.d. 22 mei 1998; de verklaring van het Team 100 van de gemeenschap van West-Papoea aan de president van de republiek en zijn kabinet d.d. 26 februari 1999; de resultaten van het tweede Papoeacongres van juni 2000; en vooral op basis van het sterke verlangen van het gehele Papoeavolk om zich los te maken van de eenheidsstaat Indonesië, verklaren volk en natie van Papoea via het Tweede Papoeacongres, juni 2000, aan Indonesië en de volkeren van de gehele wereld het volgende:

1. Papoea is reeds soeverein als natie en als staat sinds 1 december 1961.

2. De Papoeanatie wijst via haar Tweede Congres het Verdrag van New York (1962) af als zijnde onwettig en immoreel, aangezien vertegenwoordigers van de Papoeanatie hier niet bij betrokken waren.

3. De Papoeanatie wijst via haar Tweede Congres de resultaten van de volksraadpleging (1969) af aangezien die is uitgevoerd onder bedreiging en intimidatie, met sadistische moorden, militair geweld en immorele en onmenselijke handelingen. Daarom eist de Papoeanatie dat de Verenigde Naties resolutie nr. 2504 d.d. 19 december 1969 intrekken.

4. Indonesië, Nederland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties dienen de politieke rechten en de soevereiniteit van de Papoeanatie te erkennen als legitiem op basis van historisch, juridisch en sociaal-cultureel onderzoek.

5. De misdaden tegen de menselijkheid in West-Papoea die zijn begaan als gevolg van de internationale politieke samenzwering waarbij Indonesië, Nederland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties waren betrokken, dient afdoende worden onderzocht en de daders dienen terecht te staan voor een internationaal gerechtshof.

6. De Verenigde Naties, de Verenigde Staten en Nederland moeten hun betrokkenheid bij het proces van annexatie van West-Papoea door Indonesië opnieuw bezien en de resultaten in alle oprechtheid, eerlijk en waarheidsgetrouw kenbaar maken aan het Papoeavolk op 1 december 2000.

Het politieke onderhandelingsproces ter oplossing van boven genoemde problemen dient in alle oprechtheid, vreedzaam en democratisch plaats te vinden op basis van de beginselen van rechtvaardigheid en waarheid.

Het Papoeavolk verleent via zijn Tweede Congres een volledig mandaat aan het Presidium van de Papoearaad om:

1. Zich in te spannen voor erkenning door de internationale gemeenschap van de soevereiniteit van West-Papoea alsmede voor een onderzoek naar en berechting van de plegers van misdaden tegen de menselijkheid in West-Papoea.

2. Met spoed een Onafhankelijk Team te vormen dat vreedzame onderhandelingen zal voeren met Indonesië en Nederland onder toezicht van de Verenigde Naties teneinde een referendum te houden ter erkenning van de soevereiniteit van volk en natie der Papoea's.

3. Hulpbronnen die beschikbaar zijn in Papoea en die niet zijn gebonden te benutten om de verwezenlijking van de strijddoelen te bekostigen.

4. Kennis te nemen van de volledige steun van het volk van Papoea voor het Presidium van de Papoearaad via de afgevaardigden naar het Tweede Congres. 5. Verantwoording af te leggen voor de uitvoering van zijn opdracht op de boven vermelde datum, te weten 1 december 2000.

De problemen rond de politieke status van West-Papoea dienen rechtvaardig en democratisch te worden opgelost tussen legitieme vertegenwoordigers van de Papoeanatie en de regeringen van Indonesië, Nederland en de Verenigde Staten alsmede de Verenigde Naties.

Afgaande op de ervaring van de Papoeanatie gedurende 38 jaar onderdrukking en geweld door de regering van de Republiek Indonesië, roept het Tweede Papoeacongres 2000 de hulp in van de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap teneinde rechtsbescherming en veiligheid te bieden aan de Papoeanatie.

Het tweede Papoeacongres 2000 roept het Papoeavolk op de burgerrechten van iedere inwoner van Papoea te respecteren en te waarborgen, waarbij inbegrepen die van de minderheid. Het tweede Congres van West-Papoea roept het Papoeavolk ook op om zich vriendschappelijk en behulpzaam te gedragen jegens de activiteiten van investeerders voor zover de activiteiten van genoemde investeerders de rechten van de eigenaren krachtens het gewoonterecht (adat) eerbiedigen en zowel het natuurlijke milieu als de cultuur van de Papoeagemeenschap positief bejegenen.

Deze resolutie is naar waarheid en in alle oprechtheid opgesteld tijdens het Papoeacongres 2000, waarbij 501 legitieme vertegenwoordigers van de gemeenschap van West-Papoea, zowel uit alle windstreken van het vaderland als uit het buitenland, waren betrokken, en dat werd bijgewoond door 21.000 anderen, zowel Papoea's als niet-Papoea's. Dit congres is de hoogste democratische instelling van het Papoeavolk en vormt aldus de enige instantie van de Papoeanatie die rechtsgeldige politieke besluiten kan nemen.

Het Papoeacongres 2000 stelt ten overstaan van de volkeren van de wereld nog eens vast dat onderzoek ter rechtzetting van de geschiedenis uitwijst dat de Papoeanatie al sedert 1 december 1961 vrij is. Vrijheid! Vrijheid! Vrijheid!

Deze resolutie wordt met alle verschuldigde eerbied formeel overhandigd aan de regering van de Republiek Indonesië, de regering van Nederland, de regering van de Verenigde Staten, aan de Verenigde Naties en aan de volkeren van de internationale gemeenschap.

God zij dank

Port Numbay, 4 juni 2000

Het presidium van het Tweede Papoeacongres,
Thaha M. Alhamid
Voorzitter

Tt. Aronggear, S.E.
Vice-voorzitter

Ds. Herman Awom, S.Th.
Secretaris

Franzalbert Joku
Lid

Decky Wanggin, B.A.
Lid

Dra. Fera Kambu
Lid

Sam Manami Satia
Lid

Adolof Fonataba
Lid


(Vertaling uit het Indonesisch: Dirk Vlasblom)

Opmerkingen van de vertaler:
- In de resolutie is sprake van het 'Tweede Papoeacongres'. Dit om de historische continuiteit aan te geven tussen deze vergadering en het congres dat op 19 oktober 1961 werd belegd door het Nationale Comite en dat vier 'nationale eisen' formuleerde: een vlag (de Morgenster), een volkslied (Hai Tanahku Papua), een landsnaam (West-Papoea) en een naam voor het volk: Papoea's.

- Op 1 december 1961 werd voor het gebouw van de eerder dat jaar door de Nederlandse gouverneur Platteel geinstalleerde Nieuw-Guinea Raad in Hollandia naast de Nederlandse driekleur de Morgenster gehesen en werd na het Wilhelmus 'Hai Tanahku Papua' gezongen. De officiele erkenning door het Nederlandse gezag in Nieuw-Guinea van deze nationale namen en symbolen van het Papoeavolk wordt nu uitgelegd als het begin van West-Papoea's 'vrijheid'.

- 'Port Numbay' is de naam die de beweging voor een 'vrij Papoea' wil geven aan de provinciehoofdstad, die in 1969 door de Indonesiërs Jayapura werd gedoopt. Dat betekent 'stad van de overwinning'; de zege in kwestie was de voor Indonesië positieve, maar onder dreiging met geweld tot stand gekomen uitslag van de 'volksraadpleging' onder 1.026 (van de 800.000) Papoea's. Numbay is de naam van het riviertje dat bij Jayapura uitstroomt in de Grote Oceaan.

NRC Webpagina's
4 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad