U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Achtergrond verzet

Binnen twee weken tijd hebben oppositie en bevolking president Milosevic uit zijn ambt kunnen verwijderen. De gebeurtenissen van dag tot dag.

  • Zondag 24 september Verkiezingen in Joegoslavië. De presidentskandidaat van de Democratische Oppositie van Servië (DOS), Vojislav Kostunica, claimt de overwinning. Hij zou, volgens eigen waarnemers, de absolute meerderheid hebben behaald: 57 procent van de stemmen, Slobodan Milosevic zou niet verder zijn gekomen dan 33 procent. De partij van Milosevic schat de uitslag op 44 procent voor de eigen kandidaat en 41 procent voor Kostunica.

    Zie ook:
    Stembusfraude dreigt in Joegoslavië
    Beide kandidaten claimen winst
    Stapel stembiljetten op de koffietafel

  • 25 september Tienduizenden aanhangers van Kostunica vieren in Belgrado hun ‘overwinning'. West-Europese leiders roepen Milosevic op zijn nederlaag toe te geven. Ze zeggen toe dat er na de machtswisseling snel een eind zal worden gemaakt aan de sancties tegen Joegoslavië.

  • 26 september De federale kiescommissie komt met de ‘officiële uitslag': bijna 49 procent voor oppositiekandidaat Kostunica, ruim 38 procent voor Milosevic. Er wordt een tweede verkiezingsronde aangekondigd voor 8 oktober. De oppositie kondigt aan die tweede ronde te boycotten, Kostunica zou de absolute meerderheid hebben behaald, een tweede ronde is volgens oppositieleiders gebaseerd op verkiezingsfraude.

    Zie ook:
    Milosevic op achterstand in Joegoslavische verkiezingen

  • 27 september Kostunica houdt een menigte van zo'n tweehonderdduizend Serviërs in Belgrado voor dat er geen compromis zal worden gesloten over de verkiezingsuitslag.

  • 28 september Oppositieleider Zoran Djindjic roept Serviërs op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. De Servisch-orthodoxe kerk noemt Kostunica de overwinnaar.

  • 29 september Kostunica meldt dat hij 52 procent van de stemmen heeft behaald. De oppositie dient een klacht in bij de verkiezingscommissie, er zou zijn gefraudeerd bij het tellen van de stemmen, en kondigt een algemene staking aan voor 2 oktober. Zeveneneenhalf duizend mijnwerkers in Kolubara, zo'n veertig kilometer ten zuiden van Belgrado, leggen het werk neer.

  • 30 september Milosevic zegt niets te zien in een bemiddelende rol voor Rusland, zoals de Russische president Poetin had voorgesteld. De verkiezingscommissie verklaart de klacht van de oppositie ongegrond.

  • 1 oktober Speciale politie-eenheden proberen een eind te maken aan de stakingen in de Kolubara-mijn. Vrachtwagenchauffeurs blokkeren wegen.

    Zie ook:
    Servië overspoeld door protestacties

  • 2 oktober Milosevic beschuldigt de oppositie ervan Joegoslavië uit te willen leveren aan het Westen. De Russische president Poetin nodigt Milosevic en Kostunica uit voor besprekingen in Moskou.

  • 3 oktober De regering meldt dat stakingsleiders gearresteerd zullen worden. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat Milosevic, als hij naar Rusland vlucht, zal moeten worden uitgeleverd aan het tribunaal in Den Haag.

  • 4 oktober Duizenden Serviërs trekken naar de Kolubara-mijn om de stakers te steunen. De oppositie stelt Milosevic een ultimatum: vóór donderdagmiddag, 5 oktober, moet hij de overwinning van Kostunica erkennen. Kostunica gaat niet in op Poetins uitnodiging.

  • 5 oktober, 's ochtends Het Constitutionele Hof van Joegoslavië verklaart de presidentsverkiezingen ongeldig. Er moeten volgens het Hof nieuwe verkiezingen worden gehouden. Regeringswoordvoerders in het Westen noemen die uitspraak een nieuwe poging van Milosevic tot manipulatie van de verkiezingsuitslag.

  • eind van de ochtend Zo'n driehonderdduizend demonstranten verzamelen zich voor het parlementsgebouw, politie-eenheden proberen hen met traangas te verdrijven. Demonstranten doorbreken politieblokkades.

  • begin van de middag Het Joegoslavische persbureau Beta citeert een hoge militair die zegt dat het leger zich niet zal mengen in de crisis, maar zich zal houden aan ,,zijn grondwettelijke rol''.

  • 's middags Het parlementsgebouw in Belgrado wordt bestormd. Het Joegoslavische persbureau van de staat, Tanjug, meldt dat er meer dan vijftig gewonden zijn gevallen bij botsingen tussen demonstranten en politie in het centrum van Belgrado. Tanjug maakt ook bekend dat het vanaf nu ‘objectief en naar waarheid' zal berichten, de journalisten van het bureau verklaren zichzelf te hebben bevrijd. Kostunica wordt de ‘gekozen president' genoemd.

  • 's middags Kort na de bestorming van het parlement dringen demonstranten ook het gebouw binnen van de Servische staatsradio en -televisie. In het gebouw wordt brand gesticht. De uitzendingen van de staatszender liggen stil. De journalisten verklaren dat ze het werk hebben neergelegd uit protest tegen het regime en dat ze objectief zullen gaan berichten.

  • 's middags Een vrouw in de menigte overlijdt, ze wordt overreden door een graafmachine. Politiemannen zouden nu de kant van de demonstranten kiezen. Ze zouden hun helmen weggeven, demonstranten omhelzen, en na half vijf zouden de speciale eenheden zich zelfs helemaal hebben teruggetrokken.

  • Begin van de avond Kostunica spreekt de menigte toe. Servië, zegt hij, is ‘bevrijd'. Kostunica verschijnt ook op de staatstelevisie. Waar Slobodan Milosevic is, is onduidelijk. Volgens geruchten houdt hij zich in het oosten van Servië schuil in een bunker.

    Zie ook:
    Kostunica: Servië is bevrijd

  • NRC Webpagina's
    6 oktober 2000

        Bovenkant pagina

    NRC Webpagina's © NRC Handelsblad