U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Kostunica: Servië is bevrijd

BELGRADO, 5 OKT. De Servische oppositieleider Vojislav Kostunica heeft gezegd dat zijn land bevrijd is. Hij hield donderdagavond voor het parlementsgebouw een langverwachte toespraak tot de demonstranten in Belgrado. Hij begon zijn speech met de woorden: ,,Goedenavond, bevrijd Servië.''

Kostunica haalde de meeste stemmen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens de oppositie heeft hij een absolute meerderheid gehaald, maar president Milosevic weigert dat te erkennen.

Het Constitutionele Hof van Joegoslavië verklaarde donderdagmorgen de presidentsverkzingen van 24 september ongeldig en kondigde aan dat zij opnieuw moeten worden gehouden. Het is onduidelijk waar Milosociv zich momenteel schuil houdt.

Voor de enthousiaste menigte in Belgrado herhaalde Kostunica dat er geen tweede ronde komt. Hij maande de Joegoslaven tot kalmte. De oppositieleider zei dat Servië de weg van de democratie is ingeslagen. ,,En waar democratie is, is geen plaats voor Slobodan Milosevic.'' De menigte riep op tot het vertrek van de president: ,,Het is afgelopen met hem, arresteer Sloba.''

De politieke partij van president Milosevic heeft de oppositie donderdag ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor de grote onrust in het land. In een verklaring kondigde de partij aan 'met alle middelen' te zullen terugvechten om de rust te laten weerkeren.

In de grootste protestdemonstratie in de afgelopen 13 jaar tegen het bewind van Milosevic namen honderdduizenden mensen in de hoofdstad van Belgrado dondermiddag bezit van zowel het parlement als de staatstelevisie. De branden in deze openbare gebouwen, die een belangrijke rol speelden in de propagandastrijd van Milosovic, zijn inmiddels geblust.

Politie en leger hebben zich uit de straten van Belgrado teruggetrokken. Bij de schermutselingen eerder donderdagmiddag tussen demonstranten en politie vielen naar schatting 30 gewonden, veelal als gevolg van kogelschoten. . President Clinton van de Verenigde Staten steunt het streven naar vrijheid en democratie van de demonstranten in de Joegoslavische hoofdstad Belgrado. Ook andere westerse leiders hebben zich donderdag tegen Milosevic uitgesproken.

President Clinton zei achter de Joegoslaven te staan die hun land proberen terug te krijgen. ,,Wij steunen de democratie en de wil van het Servische volk.'' Amerika zal niet militair ingrijpen om Milosevic tot aftreden te dwingen, aldus de president.

In Londen riep de Britse premier Blair Milosevic op om af te treden om zo bloedvergieten te voorkomen. ,,Je tijd is op. Ga nu. Wacht niet op nog meer doden en vernielingen'', zei Blair. De Duitse bondskanselier Schröder riep de Joegoslavische veiligheidstroepen op om niet op het eigen volk te schieten en waarschuwde dat geweld in Belgrado verzet van de internationale gemeenschap zou oproepen. Tegen journalisten maakte Schröder niet duidelijk welke vorm dit verzet zou aannemen. (ANP, AP, Reuters)

NRC Webpagina's
6 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad