U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Presidentsverkiezingen Joegoslavië

Beide kandidaten
claimen de winst

Door onze correspondent YAËL VINCKX
PODGORICA, 25 SEPT. Zowel de regering als de oppositie claimt de presidentsverkiezingen in Joegoslavië te hebben gewonnen. Beide kampen beschuldigen elkaar van stemfraude.

De verkiezingen die gisteren in Servië, Montenegro en een deel van Kosovo werden gehouden, zijn rustig verlopen. Alleen tegen middernacht dreigden de zaken uit de hand te lopen in de Servische hoofdstad Belgrado. Daar gingen aanhangers van regering en oppositie de straat op om de "overwinning" te vieren. De mobiele eenheid voorkwam dat zij met elkaar op de vuist gingen.

In eerste reacties uit het buitenland werd Milosevic opgeroepen af te treden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Robin Cook, zei over "betrouwbare aanwijzingen" te beschikken dat de Joegoslavische president door een "belangrijke meerderheid" is weggestemd. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) zei dat alle informatie wees in de richting van een duidelijke overwinning voor Kostunica. "Deze verkiezingen zijn verre van democratisch, maar ondanks berichten over grootscheepse fraude en intimidatie, is de keus van de bevolking voor verandering overweldigend", aldus de OVSE-voorzitter, de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Ferrero-Waldner.

Vanochtend eisten de twee belangrijkste kandidaten voor het presidentschap, zittend president Slobodan Milosevic en oppositie- kandidaat Vojislav Kostunica de overwinning op. Ze baseren zich op eigen onderzoek, want de officiële uitslag laat nog minimaal een dag op zich wachten.

De kandidaat van achttien oppositiepartijen, Kostunica, heeft volgens de oppositie 54 procent van de stemmen gekregen. Milosevic zou 33 procent in de wacht hebben gesleept. De oppositie baseerde zich daarbij volgens eigen zeggen op de resultaten uit 1.237 stemlokalen. In totaal waren er meer dan tienduizend stemlokalen.

De Socialistische Partij van Servië (SPS) verklaarde daarentegen dat haar kandidaat Milosevic na het tellen van 940.000 stemmen voor lag; 44 procent van de kiezers zou op Milosevic hebben gestemd, 41 procent op Kostunica. Een woordvoerder van de partij verklaarde later dat Milosevic "meer dan de helft" van de stemmen heeft gekregen. Haalt geen van de kandidaten een absolute meerderheid, dan volgt een tweede ronde over twee weken.

In totaal waren er bijna acht miljoen kiezers geregistreerd. De opkomst was het hoogst in Servië; circa 75 procent, aldus de oppositie. In de deelrepubliek Montenegro, waar de pro-Westerse regering had opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen, trokken beduidend minder mensen naar de stembus.

NRC Webpagina's
6 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad