NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Koninkrijksrelatie

In 1998 kwamen er ongeveer 6.000 Antillianen naar Nederland. De werkloosheid is groot op de eilanden, bijna de helft van de scholieren doet nooit eindexamen. In Nederland komen relatief veel Antilliaanse jongeren, met name van Curaçao, in het criminele circuit terecht. Minister Van Boxtel (Grote Steden) wil Antillianen ontmoedigen naar Nederland te komen, onder meer een strenger registratiebeleid.

Redacteur Margriet Oostveen ging naar de Antillen en schetst in een serie artikelen de levensomstandigheden op Curaçao.

Ga naar Nederland als je kan
Leden van de Antilliaanse groep Simbagwe Tambu in Rotterdam. (Foto Bas Czerwinski) 24 DECEMBER. Op Curaçao is december de maand voor tambu, liederen over het afgelopen jaar. Twee broers verslaan zo hun leven: Monchi bleef in Willemstad, Enchi ging naar Rotterdam.

Op Curaçao draait het om mama's
Tienermoeders in Kas Broeder Pius. Rechts op de foto Sannice (17), met haar drie weken oude baby.17 DECEMBER. Curaçao heeft veel tienermoeders. Lusten en lasten in een matriarchaat, waar vrouwen in een netwerk elkaar en de mythes in stand houden.

'Leer je eiland weer begrijpen'
10 DECEMBER. De Antilliaanse overheid wil haar studenten in Nederland overhalen terug te keren. ,,Wees voorzichtig'', adviseren 'remigranten' op Curaçao. Word geen botte Nederlander, spreek niet vrijuit. ,,Dan ben je hier uitgerangeerd.''

Aan mooie beloftes geen gebrek
2 DECEMBER. Twee Nederlandse wethouders zijn een week op Curaçao. ‘Rotterdam' komt projecten bezichtigen. ‘Amsterdam' wil over probleemjongeren praten.

Op zoek naar werk en als het moet: ‘Piki job'
Op zoek naar werk en als het moet: ‘Piki job'1 DECEMBER. De manager van het arbeidsbureau op Curaçao hoort geluiden over inkrimpen en sluiten. Eenderde van de jongeren vindt geen baan. Wat niet wil zeggen dat er niet wordt gewerkt: ‘Piki job!'

Een eiland 'overgoten' met drugs
Een eiland 'overgoten' met drugs28 NOVEMBER. Curaçao ligt midden in een transatlantische smokkelroute van cocaïne. De 'bolletjes' maken de oversteek, de 'base' blijft op het eiland, en dat leidt tot veel problemen: ,,Dit is zo groot, wij kunnen het niet aan.''

Worstelen met het Nederlands
Worstelen met het Nederlands25 NOVEMBER. Bijna de helft van alle scholieren op Curaçao komt nooit aan het eindexamen toe. `Dit eiland is een Babylonische spraakverwarring'. Zelfs Sinterklaas spreekt Papiamentu.

Bijscholing voor cipiers van Koraal Specht
Bijscholing voor cipiers van Koraal Specht19 NOVEMBER. Jarenlang werden mensenrechten in de overvolle Curaçaose gevangenis Koraal Specht genegeerd. Na lang aarzelen geeft de nieuwe minister voor het eerst toegang. Over ratten, mishandelingen en beloften.

Mens! `Ik hou-ou van Nederland'
Mens! `Ik hou-ou van Nederland'17 NOVEMBER. Geen werk, geen inkomen, wel schulden. Dit jaar vertrekken naar schatting zesduizend Antillianen naar Nederland. `Trek je broekriem aan en doe zelf je best'.

NRC Webpagina's
31 december 1998

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad