Jaaroverzicht 1998  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



JAAROVERZICHT


Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

SEPTEMBER
1De gerenoveerde Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw wordt in gebruik genomen.
2VVD-voorzitter W.K. Hoekzema maakt bekend dat in mei 1999 aftreedt, Hij kan het voorzitterschap niet meer combineren met zijn werk als burgemeester van Den Helder.
2Oud-journalist Willem Oltmans vindt een schadevergoeding van 1,3 miljoen gulden, hem aangeboden door het kabinet wegens tegenwerking door de Staat der Nederlanden, onvoldoende.
2Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) zegt fietsen te willen voorzien van een chip om ze na diefstal gemakkelijker te kunnen opsporen.
3De Amerikaanse nieuwszender CNN verdwijnt van de Amsterdamse kabel wegens een conflict met kabelmaatschappij A2000 over betaling voor doorgifte.
3De Tweede Kamer doet een eerste stap om het monopolie op het leveren van medicijnen door apothekers te doorbreken. De Kamer gaat er mee akkoord dat ziekenhuisapothekers ook aan patiënten buiten het ziekenhuis gaan leveren.
3Rick van der Ploeg, de nieuwe staatsecretaris voor Cultuur, ontvouwt in zijn 'State of the Union' tijdens het Theaterfestival zijn idee¨en over zijn nieuwe beleid, met onder andere meer aandacht voor jongerencultuur.
4De Opta, toezichthouder op de telecommunicatiemarkt, vindt dat KPN te veel verdient aan het binnenlandse telefoonverkeer. De tarieven moeten met een kwart omlaag. Bestuursvoorzitter W. Dik is woedend en beraamt de schade op 1,1 miljard gulden. Uiteindelijk versoepelt de Opta de eisen in november.
5Minister De Grave (Defensie) belooft in januari 1999 zullen aangeven hoe hij 375 miljoen gulden op zijn begroting wil bezuinigen.
5Rabo-topman H. Wijffels wordt voorzitter van de SER als opvolger van K.G. de Vries die is benoemd tot minister van Sociale Zaken. Wijffels stapt op 15 maart over.
5De econoom dr. Willem Drees overlijdt op 76-jarige leeftijd. Hij was onder meer minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet Biesheuvel (1971-1972) en een van de oprichters van DS70, een afsplitsing van de PvdA.
6Rupert Murdoch biedt 2 miljard gulden op Manchester United. Daarmee beschikt de mediatycoon ook over alle uitzendrechten van de populairste voetbalclub van Engeland.
6De Japanse filmregisseur Kurosawa overlijdt op 88-jarige leeftijd.
6WK roeien in Keulen. Nederland wint twee medailles, zilver voor de dubbeltwee en brons voor de vier zonder stuurvrouw.
7Secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen (Economische Zaken) waarschuwt voor het overslaan van de economische crisis naar Nederland. Zijn uitlatingen opschudding bij zijn minister en in de Tweede Kamer waar ze worden beschouwd als in tegenspraak met het standpunt van het kabinet.
8De Nederlandse Opera voltooit met G¨otterd¨ammerung een eerste uitvoering van Wagners Der Ring des Nibelungen, die in juni 1999 vier keer wordt aangesloten wordt herhaald.
9Letselschade-advocaat G. Engelgeer wil de namen van artsen en ziekenhuizen die vaker dan gemiddeld fouten maken op Internet bekend gaan maken. De medisch specialisten spreken van een 'publiek tribunaal'.
9Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) kondigt aan het aantal landen dat hulp van Nederland krijgt drastisch te beperken: van bijna tachtig tot zo'n twintig.
10De Nederlandse Mededingingsautoriteit dwingt omroepen met De Telegraaf te onderhandelen over verkoop van programmagegevens aan dagbladuitgevers. De Telegraaf begint met een wekelijkse televisiegids.
10In een ongekende knieval voor zijn opponenten in de Doema stelt president Jeltsin zijn minister van Buitenlandse Zaken, Jevgeni Primakov, voor als premier van Rusland. Deze wordt aanvaard.
10Kunstenaar Peter Struycken wint het kort geding dat hij had aangespannen tegen het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Struycken vond dat het NAi zijn lichtkunstwerk in de wandelgang van het instituut had vernield, omdat de pilaren waar zijn lichtkunstwerk op gericht is, waren behangen met schilderingen.
11Het rapport van de Amerikaanse onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de Lewinsky-affaire meldt dat president Clinton zich schuldig heeft gemaakt aan meineed, beïnvloeding van getuigen, tegenwerking van gerechtelijk onderzoek en misbruik van zijn macht.
11Het aantal spermadonoren blijkt gehalveerd onder dreiging van een wet die de anonimiteit van de donor opheft.
12De rechtlijnige bisschop van Haarlem, Henricus Bomers, overlijdt aan een hartaanval op 62-jarige leeftijd.
13Harde wind en zware regenval leiden in het Westland en Zuid-West Brabant tot wateroverlast en overstromingen. Veel kassen en woningen lopen onder. Het kabinet besluit tot toepassing van de Wet Tegemoetkoming Schade bij Rampen.
13In New York prolongeert de Australiër Patrick Rafter de Open Amerikaanse tennistitel. Bij de vrouwen zegeviert de Amerikaanse Lindsay Davenport.
15Op Prinsjesdag schrijft de Raad van State in advies bij de Miljoenennota dat de aftrek van de hypotheekrente moet worden aangepakt.
16De Tweede Kamer wordt 'horendol' van cijfers, nota's en onderzoeken over Schiphol en wil een 'schoonschip-nota'. Het gebruiksplan voor 1999 wordt door minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) afgewezen.
16Het kabinet belooft ondernemers en particulieren vergoeding voor de schade die is opgelopen door de wateroverlast. Deze schade wordt geschat op vijf- tot zeshonderd miljoen gulden.
17Het bedrijfsleven blijkt tot dusver terughoudend te zijn met het financieren van de Betuwelijn en de hogesnelheidslijn. Het kabinet besluit daarom 3,5 miljard gulden extra uit de aardgaspot hiervoor uit te trekken.
18Shell heeft de primeur: Het olieconcern komt als eerste Nederlandse bedrijf met de waarschuwing dat de winst zal terugvallen als gevolg van de Azië-crisis en spreekt over de ,,slechtste marktomstandigheden in vijf jaar''. Het nationale hoofdkantoor in Nederland wordt gesloten. Andere grote bedrijven zullen volgen: Philips, Hoogovens, ING, ABN Amro, Reed Elsevier.
18De schrijver en criticus H.A. Gomperts overlijdt op 82-jarige leeftijd.
20Dirigent Bernard Haitink begint in het Amsterdamse Concertgebouw aan zijn serie Carte Blanche, een reeks concerten ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag op 4 maart 1999.
21Atlete Florence Griffith-Joyner overlijdt op 38-jarige leeftijd aan een hartstilstand. Sinds 1988 is Flo-Jo de snelste vrouw ter wereld met twee wereldrecords, op de 100 (10,49) en 200 meter (21,34).
23De universiteiten kondigen aan dat ze het aantal wetenschappelijke opleidingen binnen twee jaar zullen terugbrengen van 272 nu tot 117.
23Zeventienduizend oud-leraren willen terugkeren naar de basisschool ter bestrijding van het lerarentekort, laat staatssecreatris Adelmund (Onderwijs) weten.
23Ook consumenten verliezen het vertrouwen in de economie. De index voor augustus valt volgens het CBS terug naar een waarde van 13. Dat is even laag als in 1996 ten tijde van het faillisement van Fokker.
24Kroonprins Willem-Alexander van Oranje en zijn vriendin Emily Bremers blijken hun relatie te hebben verbroken. 'Het is uit', kopt de Telegraaf.
26De Amerikaanse jazz-zangeres Betty Carter overlijdt op 69-jarige leeftijd.
27Mark McGwire van de St. Louis Cardinals slaat zijn zeventigste en laatste homerun van het Amerikaanse honkbalseizoen. 'Big Mac' verbetert daarmee het 37 jaar oude record van Roger Maris.
27Wielrenner Abraham Olano wint in eigen land de Ronde van Spanje.
27Marlies Heuer wint de Theo d'Or met haar hoofdrol in Hedda Gabler. Peter de Graef krijgt Louis d'Or voor hoofdrol in De Wereldverbeteraar.
28Voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis stemmen de Duitsers een kanselier weg. De sociaal-democraat Gerhard Schröder laat weten dat SPD en Groenen met 21 zetels over een stabiele meerderheid beschikken. De coalitie komt een maand later tot stand.
29We International, eigenaar van de Hij- en Zij-winkelketens, brengt een overnamebod uit op KBB, het bedrijf achter de Bijenkorf. Vendex verhoogt het eerder uitgebrachte bod, zegt dat dat niets te maken heeft met de bieding van We, en wint in oktober het overnamegevecht
30De El Al-Boeing die op 4 oktober 1992 neerstortte in de Bijlmermeer heeft 240 kilo grondstof voor het zenuwgas Sarin aan boord te hebben gehad, meldt NRC Handelsblad. De politiek reageert verbijsterd. De Kamer besluit definitief tot een parlementaire enquête naar de Bijlmerramp.
30De vaste prijs voor Nederlandse boeken blijft bestaan. Free Record Shop verliest een rechtzaak tegen de brancheorganisatie van boekhandelaren, die drie jaar geleden begon toen de cd-keten probeerde boeken onder de vastgestelde prijs te verkopen.

NRC Webpagina's
31 december 1998

    Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998