Jaaroverzicht 1998  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



JAAROVERZICHT


Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

MAART
2Gerhard Schröder, premier van Nedersaksen, behaalt een grote overwinning bij verkiezingen in zijn deelstaat en wordt lijsttrekker van de SPD bij de landelijke verkiezingen in september. Helmut Kohl blijft de kanselierskandidaat voor de christen-democratische CDU.
2De Rotterdamse havenbedrijven Pakhoed en Van Ommeren maken een fusie bekend. Bij het het nieuwe bedrijf, dat Vopak moet gaan heten, werken 9.000 mensen. De verschillen blijken echter onoverbrugbaar. In juni wordt de fusie weer afgeblazen.
3De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties waarschuwt Irak unaniem dat schending van het akkoord met de secretaris-generaal van de VN over wapeninspecties ,,de ernstigste consequenties'' zal hebben. Later in de maand hervatten de wapeninspecteurs hun werk.
3De nationalistische Indiase hindoepartij BJP wint verkiezingen. De Pakistaanse regering vreest een nieuwe wapenwedloop met India. Een nieuwe regering onder leiding van de BJP krijgt later in de maand het vertrouwen van een kleine meerderheid van het parlement.
4D66 verliest bij de gemeenteraadsverkiezingen bijna de helft van haar aanhang. PvdA en VVD boeken lichte winst, het CDA lijdt een bescheiden verlies. De lokale partijen blijven stabiel, extreem-rechts wordt vrijwel weggevaagd. De vier grote blokken in de gemeenteraden (CDA, PvdA, VVD en lokale partijen) zijn ongeveer even groot, met elk 18 à 20 procent van het totale aantal raadszetels.
8Bij de aanleg van de tramtunnel in Den Haag ontstaat een lek in een waterwerende laag. De schade bedraagt tien tot vijftien miljoen gulden. De bouw loopt een half jaar vertraging op.
8Tennisser Jan Siemerink schrijft het indoortoernooi van Rotterdam op zijn naam.
8Leonie Rysanek, de Oostenrijkse sopraan voor wie het publiek in de New-Yorkse Met eens de hele pauze bleef klappen, overlijdt op 71-jarige leeftijd.
9Op reis door Brazilië maakt kroonprins Willem-Alexander zijn debuut als deskundige op het gebied van watermanagement. Drie maanden later houdt hij zijn eerste binnenlandse toespraak, in Werkendam.
9De fusie tussen de twee grootste Nederlandse uitgevers, Reed Elsevier en Wolters Kluwer, loopt spaak. Wolters zegt dat Europees Commissaris Van Miert voor mededinging te veel bezwaren had, Elsevier topman H. Bruggink spreekt van een volslagen verrassing.
11De Chileense oud-dictator Augusto Pinochet wordt geïnstalleerd als lid van de Chileense senaat. In de hoofdstad Santiago breken rellen uit.
11Bij de Holland Media Groep (RTL en Veronica) ontstaat grote onrust over de reorganisaties van de nieuwe topman P. Porsius. Van de 600 banen moeten er 200 verdwijnen. Porsius strijkt bovendien hofleverancier Endemol tegen de haren in door aan te kondigen aan het onderlinge contract te willen morrelen.
13De overheidssteun van 4 miljard gulden in 16 jaar aan Philips heeft nauwelijks resultaat gehad, zo meldt NRC Handelsblad onder meer op basis van uitlatingen van president-commissaris F. Maljers. Minister Wijers ontkent de hoogte van het bedrag en zegt dat de steun juist wel effectief was.
15Bij de WK allroundschaatsen in Heerenveen wint Ids Postma drie van de vier afstanden. In het eindklassement blijft hij Rintje Ritsma en de Italiaan Roberto Sighel voor.
16Een besluit over de toekomstige groei van Schiphol wordt 'over de verkiezingen heen getild'. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt in met dit voorstel van het kabinet. Het wachten is op de resultaten van diverse onderzoeken.
18De Onderwijsinspectie laat weten dat het later dit jaar een vergelijking zal publiceren, de 'kwaliteitskaart', tussen middelbare scholen ten behoeve van ouders die een keuze voor een school moeten maken. De kwaliteitskaart is het antwoord van de Inspectie op een vergelijkende lijst van dagblad Trouw.
18Leefbaar Utrecht, grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de Domstad, stapt uit de college-onderhandelingen omdat de andere partijen niets voelen voor een referendum over de omstreden busbaan in de binnenstad.
19Het televisieprogramma Zembla toont schokkende beelden van Nederlandse gevangenen in buitenlandse cellen. Na een gratieverzoek van Buitenlandse Zaken komt Hans van Dam eind september vrij uit een Indiase cel, waar hij een straf wegens hasjsmokkel uitzit. Van Dam was in de cel besmet met HIV na injecties met vervuilde naalden.
22Kees van Kooten en Wim de Bie kondigen het voorlopige einde van hun gezamenlijke televisieoptredens aan.
22De Sociaal-Economische Raad komt met een unaniem advies over vernieuwing van het belastingstelsel. Directe belastingen moeten omlaag, indirecte omhoog. Mede hierdoor kan het stelsel 'groener' worden: milieuvervuilend gedrag kan zwaarder worden belast.
23President Boris Jeltsin ontslaat geheel onverwachts de hele Russische regering. Hij benoemt de 35-jarige Sergej Kirijenko tot waarnemend premier.
23De film Titanic wint elf Oscars en evenaart daarmee het record van Ben Hur uit 1959. De Nederlandse film Karakter van Mike van Diem krijgt de Oscar voor de beste buitenlandse film.
25De Europese Commissie en de voorloper van de Europese centrale bank besluiten elf landen mee te laten doen aan de euro. Het fiat van de Europese ministerraad volgt op 1 mei.
25Staatssecretaris Nuis (Cultuur) wijst de claim van de erven Goudstikker af. De erfgenamen van de Amsterdamse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940) eisen een aantal topschilderijen terug die na de oorlog in bezit van de staat kwamen. De familie stapt in reactie op Nuis' afwijzing naar de rechter.
26Alledrie de 'paarse' coalitiepartners - PvdA, VVD of D66 - zeggen na de verkiezingen niet te kunnen samenwerken met het CDA. Uit berekeningen van het Centraal Planbureau blijkt dat het verkiezingsprogramma van het CDA het minst van alle programma's zou bijdragen aan economische groei en extra banen.
27Het kabinet kampt met een tekort van 1,6 miljard gulden op de uitgaven voor de volksgezondheid. De budgetoverschrijding is vooral het gevolg van toegenomen medicijngebruik.
27Een stortvloed aan records besluit het schaatsseizoen bij de WK afstanden in Calgary. Gianni Romme verbetert de wereldrecords op zowel vijf als tien kilometer.
28The Spice Girls, populairste meisjespopgroep aller tijden, treden op in de Gelredome in Arnhem.
31Het Haagse Gerechtshof spreekt de Haagse verpleger André du M. vrij van zes moorden op bejaarde vrouwen. De rechtbank had hem eerder tot levenslang veroordeeld.
31NRC Handelsblad publiceert, na 154 (deels tweemaal geplaatste) verhalen, onder protest van veel lezers de laatste krantenstrip over Heer Bommel en Tom Poes.

NRC Webpagina's
31 december 1998

    Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998