Jaaroverzicht 1998  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 



JAAROVERZICHT


Januari

Februari

Maart

April

Mei

Juni

Juli

Augustus

September

Oktober

November

December

FEBRUARI
2De Verenigde Staten zijn bereid ,,substantieel'' geweld te gebruiken tegen Irak als dat blijft weigeren onbelemmerde toegang te verlenen aan de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties. De VS sturen vliegtuigen en infanteristen naar het Golfgebied.
5Kroonprins Willem-Alexander wordt in het Japanse Nagano benoemd tot lid van het Internationaal Olympisch Comité. NOC*NSF-voorzitter Wouter Huibregtsen voelt zich gepasseerd en noemt de prins van Oranje in een vraaggesprek met de Volkskrant een judas, een saboteur en een lafaard. Huibregtsen ontkent dit te hebben gezegd maar moet toch aftreden als voorzitter van NOC*NSF. In een rechtszaak tegen de krant wordt Huibregtsen deels in het gelijk gesteld.
6Het kabinet besluit dat Schiphol jaarlijks met 20.000 vluchten mag groeien. Daardoor moet voor de tweede achtereenvolgende keer gedoogd worden dat de milieugrenzen zullen worden overschreden.
7Opening van de Olympische Winterspelen in Nagano. Nederland wint een recordaantal medailles: vijfmaal goud, vier keer zilver en twee keer brons. Grootste blikvangers zijn schaatsers Gianni Romme en Marianne Timmer, die in december tot sportman en -vrouw van het jaar worden gekozen. Romme wint goud op zowel vijf als tien kilometer en verbetert op beide afstanden het wereldrecord. Timmer is de snelste op de 1.000 en de 1.500 meter. Ids Postma completeert het succes met goud op de 1.000 meter. De Nederlandse afvaardiging zorgt op de openingsdag van het schaatstoernooi voor opschudding met de introductie van zogenoemde 'schaatsstrips' om de luchtweerstand te verminderen. Skiloper Björn Dahlie schrijft geschiedenis door met drie gouden en één zilveren medaille zijn totaal op acht gouden en vier zilveren plakken te brengen. De Noor is daarmee de succesvolste wintersporter aller tijden.
9Vendex doet voor een bedrag van 1,7 miljard gulden een bod op KBB, eigenaar van de Bijenkorf. Daarmee zal de grootste warenhuisketen van Nederland ontstaan, met een omzet van 13 miljard gulden en 64.000 werknemers.
11Al maanden is er over gespeculeerd, maar vandaag benoemt Philips ex-Compaqman Roel Pieper in de raad van bestuur. Pieper wordt alom gezien als de opvolger van Philips-president Cor Boonstra. Philips boekt over 1997 een recordwinst, maar de mobiele telefoons lijden nog steeds verlies.
12KNP BT verkoopt zijn verpakkingsdivisie voor 3,4 miljard gulden aan een buitenlandse investeerder en gaat verder onder de naam Buhrman. Daarmee is de grote papierfusie tussen KNP, BT en VRG weer geheel ontbonden.
13Het kabinet trekt 850 miljoen gulden extra uit om de koopkracht te repareren. Dat was nodig omdat grote groepen mensen ondanks herhaalde beloften van het kabinet in januari toch een inkomensachteruitgang hadden gekregen.
14Connie Palmen publiceert I.M., een autobiografische roman over haar relatie met Ischa Meijer en een van de best verkopende boeken in een jaar dat door bestsellers (Abessijnse kronieken, Anna Hanna en Johanna, Lazaruskind) beheerst wordt.
17De Duitse romancier/essayist Ernst Jünger overlijdt op 103-jarige leeftijd.
20In een laatste poging geweld te voorkomen vertrekt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, naar Irak, waar hij een akkoord bereikt met het Iraakse regime.
23Chemiebedrijf DSM neemt voor een bedrag van 3 miljard gulden Gist Brocades over. Voor de werkgelegenheid heeft de transactie geen gevolgen.
27Premier Kok laat weten geen tweede termijn als minister-president te zullen aangaan als de VVD de Kamerverkiezingen van mei 1998 wint. Ook zal hij dan geen minister worden.
27Het schilderij Landschap bij Aix met de Tour César (1895) van Paul Cézanne blijft in Nederland. Het doek, dat naar het buitenland verkocht dreigde te worden, is gekocht door een anonymus, die het in bruikleen geeft aan Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het schilderij is aanleiding voor een discussie over het ontbreken van een nationaal aankoopfonds voor kunst.
27Het Amsterdamse PvdA-raadslid Annemarie Grewel overlijdt op 62-jarige leeftijd. Ze werd vooral bekend als voorzitter van congressen.

NRC Webpagina's
31 december 1998

    Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) DECEMBER 1998