U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

Wat is genetische manipulatie?
Wat zijn genen eigenlijk? En hoe oefenen ze hun invloed uit? In deze animatie wordt duidelijk wat we eigenlijk bedoelen met genetisch materiaal en met genetische manipulatie. (Overigens zijn de afbeeldingen in de animatie niet op schaal getekend.)


Zie ook:

Verfijnd knippen
(19 februari 2000)
Nederlandse onderzoekers maken jaarlijks zo'n 70.000 transgene muizen. De meeste gemanipuleerde muizen zijn knockout-muizen. Dit zijn muizen waarbij de onderzoekers genen hebben uitgeschakeld om zo te kunnen bestuderen wat deze genen doen.

Het zwijgen van de genen
(5 februari 2000)
Of een gen actief is hangt niet alleen af van de moleculaire machinerie in een cel, maar ook van zijn plaats in het totale DNA-pakket.

Menselijk chromosoom 22 ontcijferd
(2 december 1999)
Een internationaal team van 217 wetenschappers heeft de DNA-code van het menselijk chromosoom 22 in kaart gebracht. Het is het eerste menselijke chromosoom waarvan de erfelijke code is bepaald. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Nature vandaag.

Haastige jager
(2 december 1999)
Het Humaan Genoom Project mikte op 2005. Tegen die tijd moest de erfelijke code van de mens in kaart zijn gebracht. Maar genenjager Craig Venter beweert nu dat hij vier jaar eerder klaar kan zijn. Is de race om het humaan genoom begonnen? Of is hij al gelopen.

NRC Webpagina's
9 maart 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad