U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Genetische manipulatie

Nieuws

Wat is genetische manipulatie?

GM-voedsel

Gentherapie

Biotech-industrie

Meningen

Links

GM-voedsel

Er zijn verschillende redenen om genetisch gemanipuleerde ingrediënten te gebruiken in voeding. Eetbare gewassen kunnen bijvoorbeeld zodanig genetisch worden gemanipuleerd, dat ze resistent worden tegen bepaalde ziekten of bestrijdingsmiddelen. Ook kunnen genetisch gemodificeerde micro-organismen worden gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld vitaminen en smaakstoffen of bij de bereiding van melk of bier. NRC Handelsblad bericht regelmatig over de ontwikkelingen op het gebied van genetisch gemanipuleerd voedsel.

Europese toestemming voor verkoop genvoedsel
(15 februari 2001)
Genetisch gemodificeerde organismen (gmo's) mogen in de Europese Unie onder strikte voorwaarden op de markt worden gebracht. Het Europees Parlement stemde gisteren in tweede lezing in met een aangepaste Europese richtlijn, waarover in de EU drie jaar is gedebatteerd.

EU en VS onderzoeken gen-tech
(27 december 2000)
uropa en de Verenigde Staten moeten internationale regels opstellen om de veiligheid van genetisch gemanipuleerde gewassen voor mens en milieu te garanderen. Dat schrijft de EU-US Biotechnology Consultative Forum in een recent verschenen rapport.

Fel Protest van Italiaanse boeren tegen gentechvoedsel
(15 december 2000)
Ongeveer een miljoen Italiaanse boeren zijn gisteren de straat op gegaan, verspreid over het land, uit protest tegen de verouderde regelgeving en het uitblijven van de al jaren geleden beloofde kaderwet voor de landbouw.

Actie milieuclub tegen genetische manipulatie
(16 oktober 2000)
Van de 132 Nederlandse levensmiddelenbedrijven die milieuorganisatie Greenpeace heeft aangeschreven op hun verwerking van soja of maïs, hebben er 75 een schriftelijke garantie gegeven dat hun producten zonder genetisch gemanipuleerde ingrediënten worden gemaakt. Dat heeft Greenpeace vanmiddag bekend gemaakt.

Bio-teler werkt voor export
(3 oktober 2000)
Supermarkten klagen over het geringe aanbod aan biologisch geteelde groente en fruit. Nederlandse producenten verkopen liever aan het buitenland, dat beter betaalt.

Greenpeace: lijst voedingsmerken gen-tech
(24 augustus 2000)
De milieu- organisatie Greenpeace Nederland stelt een lijst op van voedingsmerken die genetisch gemodificeerde ingrediënten gebruiken. Deze zogeheten 'rode lijst' zal Greenpeace verspreiden onder de ongeveer 600.000 Nederlandse Greenpeace-donateurs.

Scheiden gm-soja maakt grondstoffen 10 pct duurder
(19 augustus 2000)
et gescheiden verbouwen, opslaan, vervoeren en verwerken van genetisch gemanipuleerd voedsel maakt grondstoffen zoals soja en maïs gemiddeld tien procent duurder. Dat blijkt uit een EU-rapport dat is opgesteld door het Directoraat-Generaal van Landbouw in Brussel.

GM-voedsel moet monden vullen
(16 augustus 2000)
Genetisch gemanipuleerde gewassen die op de markt zijn gebracht, zijn vrijwel allemaal bedoeld om de concurrentiepositie van enkele industrieën te versterken. De consument is er niets mee opgeschoten. Want in plaats van monden zijn zakken gevuld en dat kan niet de bedoeling zijn, meent Wim Köhler.

Gen-voedsel is vooralsnog uit den boze
(5 augustus 2000)
Voor het testen van medicijnen wordt doorgaans tien jaar uitgetrokken ,terwijl betrouwbare onderzoeken naar de effecten van genetisch gemodificeerd voedsel vooralsnog ontbreken. Daarom is het volstrekt onverantwoord genetische modificatie in de praktijk toe te passen, meent Diederick Slijkerman.

Novartis stopt genetisch gemanipuleerd voedsel
(4 augustus 2000)
Novartis heeft zijn leveranciers wereldwijd opdracht gegeven om het gebruik van genetische gemanipuleerde ingrediënten te stoppen. Het Zwitserse farmacie- en voedingsconcern komt hiermee tegemoet aan de kritiek van consumenten- en milieuorganisaties.

Angst voor zwartmakerij over voedsel
(19 juli 2000)
Voedingsconcerns moeten vaker gen-tech etiketten plakken op producten. Maar de angst voor Greenpeace acties is groot. "We vechten tegen een emotionele lobby."

Vervagende grenzen tussen voedsel en farma
(19 juli 2000)
In de voedingssector verschijnen weinig nieuwe biotech-bedrijven. Grote bedrijven controleren de markt. De technologie voor genetische modificatie van voedsel is aanwezig, maar de consument is huiverig voor genetisch gemodificeerde voeding.

Genvoedsel
(15 juli 2000)
De Europese deur voor genetisch gemodificeerd voed sel moet voorzichtig weer worden geopend. Althans, als het aan de Europese Commissie ligt, die deze week heeft aangekondigd het moratorium op de goedkeuring van genetisch gemodificeerd voedsel, dat in oktober 1998 werd ingesteld, op te heffen. Daarmee kunnen nieuwe gm-producten worden goedgekeurd voor de Europese markt.

Ruzie om etiket voor gen-voedsel
(8 juli 2000)
Tussen de supermarktketens en de voedingsconcerns bestaat grote onenigheid over de manier waarop ze de consument willen informeren over genetisch gemodificeerde ingrediënten in producten als koekjes en sauzen.

Britse supermarkt volledig 'organisch'
(14 juni 2000)
De Britse supermarktketen Iceland doet zijn chique concurrenten opnieuw met de ogen knipperen. De specialist in diepgevroren volksvoedsel als hamburgers en vissticks heeft vandaag bekend gemaakt in zijn 560 filialen massaal biologisch geteelde groente en fruit te gaan verkopen.

Schadeclaim om gentech-koolzaad
(29 mei 2000)
Britse boeren die zonder het te weten genetisch gemanipuleerd koolzaad hebben geplant overwegen een rechtszaak tegen de Britse overheid. De regering raadde de boeren aan hun oogst te vernietigen, maar weigert een vergoeding daarvoor. De waarde van de oogst is zo'n 10,6 miljoen gulden.

Duitse consument maakt keuze voor Nederlandse
(24 mei 2000)
Unilever stopt met genetisch gemodificeerde voeding. In Europa. Niet in de Verenigde Staten. En niet in het laboratorium.

Unilever stopt met gen-soja in Europa
(23 mei 2000)
De blikken soep van Unox en de gehaktballen met sojasaus van Mora bevatten binnenkort geen genetisch gemodificeerde ingrediënten meer. Producent Unilever, het grootste voedingsconcern van Nederland, volgt ook in Nederland de wens van de Britse, Duitse en Oostenrijkse consument. Die willen gen-vrij voedsel.

Advanta Seeds in opspraak door transgeen zaad
(19 mei 2000)
Het Nederlands-Britse zaadveredelingsbedrijf Advanta Seeds heeft in Europa koolzaad-zaaizaad verkocht dat verontreinigd is met genetisch gemanipuleerde zaden. Sinds juni 1999 rust er in Europa een boycot op de import van transgene landbouwproducten.

'Gouden rijst' in zicht
(16 mei 2000)
De Duitse en Zwitserse uitvinders van een genetisch gemanipuleerde rijstsoort met een verhoogd gehalte aan provitamine A gaan samenwerken met het Britse plantenbiotech-bedrijf Zeneca.

Nog geen groen licht voor gengewassen in Europa
(14 april 2000)
Het Europese Parlement wil genetisch gemanipuleerde gewassen weer toelaten tot de Europese markt. Maar een eind van de boycot op deze gewassen is niet in zicht zolang een besluit van de Europese Commissie ontbreekt.

Gengewassen weer in EU
(13 april 2000)
Het Europees Parlement heeft gisteren ingestemd met de toelating van nieuwe genetisch gemanipuleerde landbouwproducten in de Europese Unie. Daarmee kan tegen het einde van dit jaar een moratorium opgeheven worden dat officieel sinds juni 1999 in de EU voor zulke producten gold. De EU heeft al twee jaar geen vergunningen voor nieuwe genetisch gemanipuleerde landbouwproducten verstrekt. Roep om adviesraad voor biotechnologie
(3 maart 2000)
Er moet een internationale adviesraad komen die zich speciaal bezig houdt met Dossier.GM. Dat is de uitkomst van een driedaagse conferentie in Edinburgh over de veiligheid van genetisch gemanipuleerd voedsel.

`Commercieel besef in biotech nog onvoldoende'
(9 februari 2000)
Minister Jorritsma (Economische Zaken) stelt 100 miljoen gulden beschikbaar voor Dossier.GM. Daardoor hoopt ze de kiem te leggen voor het ontstaan van 75 nieuwe biotech-bedrijven in de komende vijf jaar.

`Duidelijker etiketten op voedsel'
(25 februari 2000)
Consumenten moeten vrij kunnen kiezen voor voedsel met of zonder genetisch gemanipuleerde grondstoffen. De etiketten op de producten moeten daarover duidelijker zijn. Dat heeft de Consumentenbond gisteren gezegd tegen minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.

`Akkoord over biotech is doorbraak'
(31 januari 2000)
Genetisch gemanipuleerde producten kunnen niet meer zomaar worden uitgevoerd. Dat is een overwinning voor het milieu, vinden de Europese landen. Maar Amerikaanse boeren blijven beducht voor protectionisme.

Rem op gen-producten
(31 januari 2000)
Voedingsmiddelen en zaden die door de mens genetisch zijn aangepast, kunnen door een land worden geweerd op grond van mogelijke schadelijke gevolgen voor het milieu. Dat is de belangrijkste uitkomst van de VN-conferentie in Montréal, waar meer dan 130 landen overeenstemming hebben bereikt over beperkingen op de internationale handel in genetisch gemodificeerde organismen.

`Handel in biotech wordt te chaotisch'
(26 januari 2000)
Minister Pronk gelooft in het welslagen van de onderhandelingen in Montréal over handel in biotechnologische producten.

`Kennis nu verborgen achter patenten'
(26 januari 2000)
,,Met de eerste apparaten voor röntgenstraling zijn we ook nogal onzorgvulig omgesprongen'', zegt José Sarukhán, bioloog aan het Mexicaanse Instituto de Ecología. Volgens Sarukhán is het met de biotechnologie niet anders. Verblind door het vernuft van de nieuwe techniek, dreigen de veiligheidsrisico's te worden genegeerd.

`Natuurlijk voedsel is er al lang niet meer'
(26 januari 2000)
In Montréal proberen voor- en tegenstanders het deze week eens te worden over de risico's van Dossier.GM. Wordt het milieu bedreigd, of gaat het alleen over handel?

Het Europese ongemak bij gen-voedsel
(21 januari 2000)
Terwijl Amerikaanse boeren zich vol overgave storten op biotechnologie, weigeren Europese consumenten de gen-producten. Langzaam aan beginnen de VS zich hierover behoorlijk ongerust te maken.

Rechtszaak over verkoop gen-zaad
(15 december 1999)
Het Amerikaanse bedrijf Monsanto is in de Verenigde Staten gisteren aangeklaagd voor de verspreiding van `gevaarlijke' genetisch gemodificeerde organismen. Volgens de klacht van Franse en Amerikaanse boeren en milieu-activisten heeft Monsanto gemodificeerd zaad van bijvoorbeeld soja, maïs, katoen en tomaten verkocht zonder dat de gezondheidsrisico's voor consumenten duidelijk zijn.

`Gentech heeft toekomst'
(26 november 1999)
Genetische modificatie van voedingsmiddelen is een sleuteltechnologie voor de 21ste eeuw, die grote voordelen biedt. Dit heeft minister Brinkhorst (Landbouw) gisteren gezegd. Het is voor het eerst dat Brinkhorst zich zo expliciet positief uitlaat over genetische modificatie.

De supermarkt is bezorgder over biotechnologie dan de klant
(13 november 1999)
Anders dan andere landen maken consumenten in Nederland zich weinig zorgen over de kwaliteit van hun voedsel. Laatste deel van een serie over biotechnologie en eten.

Nattevingerwerk
(30 oktober 1999)
Voedsel dat meer dan 1 procent genetisch gemodificeerd materiaal bevat, vereist het etiket `geproduceerd met moderne gentechnologie', aldus een Europese maatregel. Maar er bestaat nog geen techniek om dat percentage vast te stellen. En de regel maakt de onduidelijkheid voor patiënten met een voedselallergie groter.

Zelfs de Britse televisiekoks propageren nu bio-eten
(30 oktober 1999)
Steeds meer Britse boeren zweren kunstmest, gif en GM-zaden af en stappen over naar de biologische landbouw. Vijfde deel van een serie over biotechnologie en eten.

Wonderrijst
(23 oktober 1999)
De wereldbevolking blijft groeien. En aangezien de meeste nieuwe monden rijst zullen eten, moet de opbrengst van dit gewas nog veel verder omhoog. Sceptici betwijfelen of dit mogelijk is.

Wat is een paprika?
(23 oktober 1999)
Er is kritiek op de gezondheidsanalyses van genetisch gemanipuleerd voedsel. Wageningse voedings-deskundigen vinden de kritiek onzinnig.

Japanners opgevoed in voordeel biotechnologie
(16 oktober 1999)
Japan verbouwt zelf bijna geen soja meer, maar haalt die in Amerika. Daar dienen ze dan wel te beseffen dat de soja niet genetisch gemanipuleerd moet zijn. Vierde deel van een serie over biotechnologie en eten.

Biotech-eten deert Amerikanen niet
(5 oktober 1999)
In navolging van Europa neemt nu ook in de VS de ongerustheid over genetisch gemanipuleerd voedsel toe. Vooral bij boeren, die vrezen voor hun afzetmarkt. Derde deel van een serie over biotechnologie en eten.

De patentzucht heerst
(29 september 1999)
Amerikaanse landbouw- en milieu-organisaties hebben een rechtszaak aangespannen tegen de grote producenten van genetisch gemodificeerde gewassen. De klacht is dat deze bedrijven met hun biotechnologie een steeds grotere greep krijgen op de internationale zaadhandel. Vooral de kleine boeren in ontwikkelingslanden zijn daarvan het slachtoffer.

Winst mag niet boven smaak gaan in Frankrijks eten
(27 september 1999)
Frankrijk is eensgezind in zijn afkeer van genetisch gemanipuleerd voedsel. Al was het alleen al om Amerika een hak te zetten. Tweede deel van een serie over biotechnologie en eten.

Het verzet tegen `Frankenstein voedsel' neemt toe
(24 september 1999)
Wetenschappers zijn het niet eens over de risico's van genetisch gemanipuleerd eten. Logisch dat bij burgers het wantrouwen toeneemt. Eerste deel van een serie over biotechnologie en eten.

Emotie speelt mee in blokkade `gen-gewassen'
(26 juni 1999)
De Europese ministers van landbouw blokkeren tot 2002 alle genetisch gemodificeerde zaden en gewassen. Hiermee lijkt Europa zich in eigen voet te schieten.

Het verdriet van de biotechnologen
(9 juni 1999)
Plantbiotechnologie is hard nodig om de groeiende wereldbevolking te voeden, zeggen de deskundigen. Maar het publiek is daar zo moeilijk van te overtuigen, zo klaagt men in Rome tijdens de `Week van de plantbiotechnologie''.

Biotechnologie zet Novartis klem
(2 juni 1999)
Het zijn onzekere tijden voor een bedrijf als Novartis, dat aan de genen van gewassen sleutelt. De publieke opinie in Europa lijkt zich langzaam te keren tegen wat in Groot-Brittannië al `Frankenstein Food' is gaan heten.

Iet wiet waait...
(29 mei 1999)
Stuifmeel van genetisch gemanipuleerde maïs blijkt schadelijk voor monarchvlinders. Greenpeace wil een verbod op het gewas, maar volgens bioloog dr. Ruud de Maagd heeft de maïs ook zijn voordelen.

Aardappeloproer
(13 maart 1999)
In Engeland is opwinding ontstaan over genetisch gemanipuleerde aardappelen die schadelijk zouden zijn voor jonge ratten. Maar statistici twijfelen aan de gegevens.

De plant als machine
(20 januari 1998)
Genetische manipulatie van gewassen is niet meer weg te denken uit de zaadwereld. Wereldwijd strijden bedrijven om patenten op genen en genetische technieken. De grote chemieconcerns lijken als winnaars uit de bus te komen. Met hun kapitaal halen ze eenvoudigweg de biotechnologie en de zaadbedrijven in huis.

De gemodificeerde keuken
(17 mei 1997)
Steeds meer levensmiddelen zijn gemaakt met behulp van recombinant-DNA technieken. Sinds gisteren bestaat er Europese regelgeving voor de analyse en etikettering van deze producten. Fabrikanten zijn huiverig. “Niemand wil te boek staan als het eerste bedrijf dat genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen verspreidde.”

NRC Webpagina's
15 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad