NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE



Dossier Belastingplan 2001

Nieuws

Hoofdpunten van het plan

Achtergrond

Kritiek op het plan

Documenten

Links


Speciale aftrek van 200 gulden voor gezinnen met kinderen

Vermeend komt met extraatje

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 17 JAN. Gezinnen met kinderen tot 16 jaar en met een jaarinkomen tot ongeveer 80.000 gulden, kunnen vanaf volgend jaar rekenen op een zogenoemde kinderaftrek van gemiddeld 200 gulden per huishouden per jaar. Ook komt er een 'kindervrijstelling' voor spaargelden tot 5.000 gulden. Gehandicapten en chronisch zieken kunnen ook op extra belastingaftrek rekenen.

Dat zou staatssecretaris Vermeend (Financiën) vandaag aan de Tweede Kamer melden bij de behandeling van de Belastingherziening 2001. Een Kamermeerderheid van PvdA, D66 en CDA had Vermeend verzocht iets extra's te doen voor gezinnen met kinderen. De staatssecretaris is bereid een deel van de extra opbrengst uit de verlaging van de WW-premie met één miljard gulden te besteden aan een kinderaftrek. De premieverlaging levert de schatkist 400 miljoen gulden extra inkomsten op wegens het vervallen van de belastingaftrek van werkgevers. De kosten van een 'kinderaftrek' bedragen ongeveer 200 miljoen gulden.

Het CDA had gepleit voor een kinderkorting van 500 gulden per jaar. Die zou kunnen worden gefinancierd uit een verlaging van de arbeidskorting (een korting voor werkenden).

Vermeend voelt daar echter niets voor. Twee weken geleden verhoogde hij de arbeidskorting nog van 1.500 naar ongeveer 1.800 gulden. Een verlaging van deze korting zou vooral nadelig uitpakken voor mensen met een minimuminkomen, en Vermeend vindt dat niet wenselijk.

De meeste Kamerfracties hebben in eerste instantie verheugd gereageerd op het voorstel. PvdA, D66 en CDA gaan akkoord met de nieuwe wijziging. De VVD houdt haar reserves, omdat volgens die partij de kinderbijslag al voldoende is voor gezinnen met kinderen. "De VVD voelt niets voor nog een inkomensafhankelijke regeling", aldus woordvoerder De Vries.

Ook voor gehandicapten en chronisch zieken komt een aparte regeling. Na een intensieve lobby van onder meer de Gehandicaptenraad hebben de ambtenaren van het ministerie van Financiën de afgelopen weken gewerkt aan een wetswijziging die een belastingkorting voor deze groepen mogelijk maakt. Hoeveel deze regeling bedraagt en wat deze kost, is nog niet duidelijk.

De Kamer vergadert vandaag van elf uur 's ochtends tot circa elf uur vanavond over de Belastingherziening. Daarbij zal het hele wetsvoorstel punt voor punt worden behandeld. Vrijdag volgt nog zo'n sessie. Eind januari stemt de Tweede Kamer over de herziening van het belastingstelsel.

NRC Webpagina's
17 JANUARI 2000

Den Haag

   Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad