U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie VS

Ministerie van Buitenblandse Zaken VS

Overheid China


China blijft bij eis

'Bush: Peking moet nu echt opschieten'


WASHINGTON, 10 APRIL. De Amerikaanse president George W. Bush zei gisteren dat iedere extra dag dat de impasse met China over het gestrande spionagevliegtuig voorduurt, de kans toeneemt op schade aan de onderlinge relaties.

Maar terwijl de impasse gisteren al negen dagen duurde benadrukten Amerikaanse functionarissen de positieve kanten, en verwelkomden een vierde bezoek tussen diplomaten en de 24 bemanningsleden van de EP-3E die sinds 1 april worden vastgehouden in een ,,hotelachtige'' omgeving op het eiland Hainan. Ook zou in diplomatieke onderhandelingen een oplossing naderen. Amerikaanse diplomaten en defensielinguïsten werken aan het opstellen van een tekst die voor de Chinese zijde acceptabel is.

Bush zei gisteren tegen verslaggevers dat ,,iedere dag die voorbijgaat de mogelijkheid vergroot dat onze relaties met China schade kunnen oplopen. En onze hoop is dat deze kwestie spoedig kan worden opgelost.'' Bush zei te begrijpen dat ,,diplomatie tijd vergt'' maar dat er ,,een punt komt'' wanneer de relaties met China beschadigd raken.

Volgens een woordvoerder van het State Department hebben die relaties al enige schade opgelopen door het opschorten van bezoeken door Congresleden aan China, maar die schade is ,,niet onomkeerbaar''. Witte Huis-woordvoerder Ari Fleischer wilde nog niet zeggen of de plannen van president Bush om dit najaar een staatsbezoek te brengen aan Peking zijn veranderd. Wel zinspeelde hij erop dat de impasse gevolgen kan hebben voor de toelating van China tot de Wereld Handels Organisatie (WTO). Fleischer: ,,Hoe langer deze toestand duurt, hoe meer vragen hierover aan relevantie winnen.''

Volgens bronnen daar bezinnen leden van Amerikaanse Congres zich op ,,strafmaatregelen'' tegen China. Wanneer de kwestie niet is opgelost voordat het Congres na het voorjaarsreces weer bijeenkomt op 23 april, is de kans groot dat Congresleden wetgeving zullen indienen om de banden met Taiwan verder aan te halen en meer wapens aan het eiland te verkopen. Ook wordt gedacht aan het dwarsbomen van China's plannen om gastheer te zijn voor de Olympische Spelen in 2008. (AP, Reuters)


Zie ook:

Een kowtow voor Peking (10 april 2001)
Relatie VS met China op scherp na luchtincident (2 april 2001)

NRC Webpagina's
10 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad