U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Internet laat macht kantelen
Landen moeten kritischer nadenken over de gevolgen van technologische ontwikkelingen. Internet kan ook ongewenste gevolgen hebben, aldus cyberjurist Andrew Shapiro.

Belaagde Russische zender NTV loopt leeg
De uittocht van sterren uit de belaagde Russische tv-zender NTV gaat voort. Gisteren verlieten opnieuw 22 journalisten het zinkend schip van directeur Jevgeni Kiseljov.

Amazon.com verrast met meevallers
Internetwinkel Amazon.com verraste gisteren vriend en vijand met de aankondiging van een aanzienlijk beter resultaat over de eerste drie maanden dan verwacht. Dat leverde meteen een koersstijging van 33 procent op.

Adverteerders hekelen uitgever
De adverteerders verenigd in de brancheorganisatie BVA overwegen een klacht tegen uitgeverij VNU, uitgever van onder meer Libelle en Nieuwe Revu. Ze onderzoeken in hoeverre er sprake is van monopoliepositie, die de prijzen van advertenties in de week- en maandbladen van VNU beïnvloedt.

Primeur Starmaker in hitlijsten
‘Damn, I think I love you', het eerste nummer van de deelnemers van het televisieprogramma Starmaker, is van niets op nummer 1 terechtgekomen in zowel de Top 40 als de Mega Top 100. Het is voor het eerst dat een single in beide hitlijsten op nummer 1 binnenkomt. Dit heeft Yorin, de zender die de realitysoap uitzendt, maandag bekendgemaakt.

Rechter: tweeling terug naar VS
De Amerikaanse tweeling die via internet was gekocht door een Brits echtpaar moet terug naar de Verenigde Staten. Dat heeft een Britse rechter gisteren bepaald.

Mediarubriek Reclame: Jagen op dertigplussers
In één oogopslag is nauwelijks te zien waar het die vrouwen om gaat. De een is aan vertwijfeling ten prooi, een ander zit gierend in een stoel, de derde oogt ietwat raadselachtig. Pas bij nadere beschouwing blijkt dat op al die affiches ergens een ‘T' prijkt, het nieuwe logo van Toneelgroep Amsterdam. De campagne gaat niet over een bepaalde voorstelling, maar dient om het gezelschap extra bekendheid te geven. ,,We willen TGA als een soort merk neerzetten'', beaamt publiciteitsman Siart Smit.

Website over heilige oorlog uit de lucht gehaald
De makers van de islamitische website www.qoqaz.nl hebben alle informatie van hun site gehaald. Zij riepen op deze internetpagina's geloofsgenoten op zich voor te bereiden op de jihad, de heilige oorlog, onder meer door les te nemen bij schietclubs of zich te melden bij de banenwinkels van de landmacht. Volgens de enige mededeling op de website is www.qoqaz.nl gesloten ‘om verdere misverstanden te voorkomen'. De media zouden de site verkeerd hebben geïnterpreteerd. De stichting achter de site, het Haagse Funds Beyond Frontiers, was vandaag niet bereikbaar voor verder commentaar. Www.qoqaz.nl stond in het teken van de strijd van de islamitische mujahedeen in Tsjetsjenië met onder meer foto's en video's uit de opstandige Russische republiek. Ook werden Nederlandse geloofsgenoten opgeroepen hun ‘moslimplicht' te vervullen door zich militair te trainen.

Vodafone met Debitel in UMTS
De Duitse groep Debitel, dochter van Swisscom, is een samenwerking begonnen met het Britse telecombedrijf Vodafone op het gebied van geavanceerde mobiele telefonie (UMTS). Dat hebben de bedrijven vandaag bekend gemaakt. Met de samenwerking krijgt Debitel toegang tot het telefoonnet van de Mannesmann-Vodafone groep in Duitsland. Debitel slaagde er vorig jaar tijdens de UMTS-veiling in Duitsland niet in om een licentie te krijgen. Via de samenwerking met Vodafone kan Debitel alsnog producten zoals derde generatie mobiele telefoons op de Duitse markt brengen. Ook andere telecombedrijven zoeken samenwerking na de miljarden verslindende UMTS-veilingen van vorig jaar. (AFP)


Nederland doet het goed met het aanbieden van overheidsdiensten via het net, zo stelt adviesbureau Accenture. Maar wie een blik werpt op internet komt er achter dat slechts 227 van de 537 gemeenten een eigen website hebben. Bovendien is het een probleem om een lokale overheid op internet te bereiken. Het intikken van ‘www.gemeentenaam.nl' voldoet niet altijd. Alle gemeentelijke sites zijn wel te vinden via de site Overheid.nl.
(www.overheid.nl)

NRC Webpagina's
10 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad