U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie VS

Ministerie van Buitenlandse Zaken VS

Overheid China


Bemanning sloeg eigen schip kort en klein


WASHINGTON, 5 APRIL. Als gekken hebben ze destijds gewerkt om hun schip kort en klein te slaan. De bemanning van de USS Pueblo, die in 1968 in beslag werd genomen door de Noord-Koreaanse marine, had precies vier uur de tijd om zoveel mogelijk geheime apparatuur te vernielen.

De bemanning van het Amerikaanse spionagevliegtuig dat sinds zondag op het Chinese eiland Hainan staat, had slechts een half uur. Amerikaanse autoriteiten veronderstellen dat ook deze keer belangrijke technologie zodanig is toegetakeld dat die geen gevoelige informatie zal verschaffen aan nieuwsgierige Chinezen.

Volgens James Kell, een van de officieren van de USS Pueblo, heeft de bemanning in de vier uur voordat de Noord-Koreanen destijds aan boord kwamen zoveel mogelijk vernield. "We hadden sloophamers en bijlen", aldus Kell. " Verder hadden we zakken met gewichten waarin we dingen overboord konden zetten. Openen van die zakken was dodelijk."

Ook werden zoveel mogelijk papieren onleesbaar gemaakt. "Maar we hadden een bijzonder slome shredder", herinnert Kell zich. De bemanning moest voorzichtig zijn met het verbranden van papieren omdat de rookontwikkeling ze de adem benam. "Je kreeg op het laatst alleen nog frisse lucht tot een centimeter of acht boven de grond."

Bemanningsleden van de Pueblo gaan er van uit dat de Amerikanen die nu in China vastzitten beter behandeld zullen worden dan zijzelf destijds. De 82 bemanningsleden van de USS Pueblo werden zowel geestelijk als lichamelijk mishandeld. Een sergeant herinnert zich hoe hij verschillende keren in het gezicht werd geschopt, waardoor zijn neus brak. De groep werd pas na elf maanden vrijgelaten. (AP)


Zie ook:

Jiang Zemin eist excuses VS aan China (4 april 2001)
Nieuw Chinees militair zelfvertrouwen (4 april 2001)
Spanning China en VS loopt verder op (3 april 2001)
Ergernissen tussen VS en China stapelen zich op (3 april 2001)
Commentaar: Incident of crisis (3 april 2001)
Relatie VS met China op scherp na luchtincident (2 april 2001)
Spionagetoestel VS bespioneerd (2 april 2001)

NRC Webpagina's
5 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad