U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B U I T E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Ministerie van Defensie VS

Ministerie van Buitenlandse Zaken VS

Overheid China


'We betreuren het verlies van die piloot'


WASHINGTON/PEKING, 5 APRIL. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren onder meer: "Er was een tragisch ongeluk. [...] We betreuren het dat het Chinese vliegtuig niet veilig wegkwam en we betreuren het verlies van het leven van die Chinese piloot maar nu moeten we weer verder, we moeten deze kwestie naar een oplossing brengen en we gebruiken iedere mogelijkheid om met de Chinese zijde te onderhandelen zodat we verklaringen kunnen en wisselen en verder kunnen".

De woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Sun Yuxi, accepteert het Amerikaanse leedwezen als een spijtbetuiging: "De spijt uitgesproken van Amerikaanse zijde is een stap in de goede richting om deze zaak op te lossen." Maar blijft formele excuses eisen: "Als volgende stap om met deze kwestie om te gaan ligt de sleutel bij de Amerikaanse zijde om een coöperatieve houding aan te nemen, zijn fouten toe te geven, daar verantwoordelijkheid voor te nemen en excuses aan te bieden."

Over de bemanningsleden van het spionagevliegtuig zei Sun Yuxi: "Zij hebben dit incident met de botsing in de lucht veroorzaakt en zij zijn ook illegaal het Chinese luchtruim binnengedrongen. Het is volstrekt begrijpelijk dat de bevoegde autoriteiten in China hen over dit incident willen ondervragen." In Washington verklaarde Witte Huis- woordvoerder Ari Fleischer: "De regering van de Verenigde Staten begrijpt de reden voor het aanbieden van excuses niet. Ons vliegtuig bevond zich in het internationaal luchtruim en deed niets verkeerd."

De vrouw van de vermiste piloot, Wang Wei, zei: "Wang Wei, onze zoon en ik wachten op je. De levens van Chinezen en Amerikanen zijn even kostbaar." (AP, BBC)


Zie ook:

Jiang Zemin eist excuses VS aan China (4 april 2001)
Nieuw Chinees militair zelfvertrouwen (4 april 2001)
Spanning China en VS loopt verder op (3 april 2001)
Ergernissen tussen VS en China stapelen zich op (3 april 2001)
Commentaar: Incident of crisis (3 april 2001)
Relatie VS met China op scherp na luchtincident (2 april 2001)
Spionagetoestel VS bespioneerd (2 april 2001)

NRC Webpagina's
5 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad