U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FC Den Bosch

Gemeente Den Bosch

Brabant

M-side
(Supporterssite FC Den Bosch)


'Te late reactie op rellen Den Bosch'

Door een onzer redacteuren
DEN BOSCH, 4 APRIL. De rellen eind vorig jaar in Den Bosch hebben één dag te lang geduurd. De autoriteiten hadden, nadat zich zondagavond 17 december voor de tweede maal ernstige ongeregeldheden voordeden, de rellen op maandagavond kunnen en moeten voorkomen.

Dit concludeert het Crisis Onderzoek Team (COT) dat de rellen rond de dood van FC Den Bosch-supporter Pierre Bouleij onderzocht. Bouleij was door een politieagent bij een burenruzie doodgeschoten.

Het vanmorgen gepresenteerde onderzoek geeft geen algemeen oordeel over de aanpak van politie en justitie. Het onderzoek werd verricht in opdracht van de 'driehoek Brabant-Noord': burgemeester A. Rombouts, hoofdofficier van justitie R. Craemer en korpschef E. van Hoorn.

In een analyse van het eigen optreden, die ook vandaag werd gepresenteerd, concludeert de politie Brabant-Noord dat er "naar beste vermogen" is gehandeld. Wel zag de politie zich geconfronteerd met vele communicatiestoornissen.

Burgemeester Rombouts concludeert uit de twee rapporten dat "het bestuurlijke optreden op vele punten goed is geweest". Hij geeft toe dat op onderdelen kritiek mogelijk is. In een verklaring voor de gemeenteraad zegt hij er " lering uit te hebben getrokken".

Het COT concludeert dat de uitspraak van de burgemeester op zondagmiddag, dat de schietende agent uit noodweer handelde, niet verstandig was. Maar het bureau ziet geen aanwijzingen dat die uitspraak van Rombouts de rellen heeft aangewakkerd.

Het COT stelt dat politie en justitie op veel plaatsen in Nederland betrekkelijk weinig ervaring hebben met grote ordeverstoringen. Het COT pleit daarom voor "intensivering van het openbare orde beleid en van de operationele voorbereidingen" in meer plaatsen in het land.


Zie ook:

Den Bosch rustig na noodverordening (20 december 2000)
Den Bosch reageert elke dag anders (20 december 2000)
Bestuursyup met landelijke bekendheid (20 december 2000)
Rellen in Den Bosch ondanks oproep weduwe (19 december 2000)
'Er is door de deur geschoten' (19 december 2000)
Voor de derde avond rellen in Den Bosch (18 december 2000)
Rellen in Den Bosch na dood supporter (16 december 2000)
Veldslag in Den Bosch na dodelijke schietpartij (16 december 2000)

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad