U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FC Den Bosch

Gemeente Den Bosch

Brabant

Brabants Dagblad


Rellen in Den Bosch na dood supporter

Door een onzer redacteuren
DEN BOSCH, 18 DEC. Het doodschieten door de politie van een lid van de harde kern van voetbalclub FC Den Bosch heeft afgelopen weekeinde in die stad geleid tot twee dagen straatgeweld.

In twee wijken en in de binnenstad kwam het zaterdag en zondag tot brandstichtingen, vernielingen en gevechten met de mobiele eenheid. De 350 agenten gebruikten traangas om enkele honderden in bivakmutsen gestoken relschoppers, onder wie supporters van FC Den Bosch, uiteen te drijven. De politie had in de nacht van zondag op maandag de situatie weer in de hand. Burgemeester A. Rombouts sprak over "een afschuwelijke avond die zijn weerga niet kent".

Volgens de politie raakten acht agenten en één brandweerman licht gewond. De politie arresteerde 31 relschoppers. Naar de identiteit van andere relschoppers wordt gezocht. Omroepen is om beeldmateriaal gevraagd.

Het oproer brak zaterdagmiddag uit nadat de burgemeester de wedstrijd FC Den Bosch-VVV van die avond had verboden. Rombouts was door de politie getipt dat de fanatieke 'M-side' van FC Den Bosch de dood van hun vriend zou willen wreken. Volgens de politie komen alle arrestanten uit Den Bosch. Eerste schattingen spreken over een schade die in de miljoenen guldens loopt. Een vleugel van de Godshuizen, een bedrijfsverzamelgebouw, ging in vlammen op. Ruiten sneuvelden van een school aan de Graafseweg, van enkele winkels in de binnenstad en van het stadhuis. Telefooncellen en bushaltes werden vernield. Twee personenauto's gingen in vlammen op. Politiewagens en de reportagewagens van SBS6 en Omroep Brabant zijn vernield. Zondagmiddag wilde de burgemeester het beeld rechtzetten "dat de politie te gemakkelijk een fervent aanhanger van FC Den Bosch zou hebben doodgeschoten". Rombouts: "Het was een burenruzie die niets met zijn supporterschap te maken had. Het slachtoffer had al maanden vervelend gedaan tegen zijn buren. Een agent die tussenbeide kwam voelde zich bedreigd. De man kwam met een groot mes op hem af, waarop hij heeft geschoten." De rijksrecherche onderzoekt het schietincident.

Rombouts heeft het Crisis Onderzoeks Team van de Universiteit van Leiden ingeschakeld. Dat onderzoekt hoe de burenruzie zulke gevolgen kon krijgen. Het team deed eerder onderzoek naar de supportersrellen bij het kampioensfeest van Feyenoord. De fractievoorzitters in de gemeenteraad steunen de burgemeester in zijn besluit de voetbalwedstrijd te verbieden. Het slachtoffer wordt vrijdag begraven. Het bestuur van FC Den Bosch en de supportersvereniging hebben hun diensten aangeboden om de plechtigheid ordelijk te laten verlopen.


Zie ook:

Veldslag in Den Bosch na dodelijke schietpartij (16 december 2000)

NRC Webpagina's
18 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad