U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Onafhankelijke tv-zender in handen Gazprom
De door de Russische staat gecontroleerde gasgigant Gazprom heeft gisteren de controle overgenomen over Ruslands enige onafhankelijke landelijke televisiezender, NTV. Gazprom stuurde prompt de directie en de journalistieke leiding van NTV de laan uit. De journalisten van NTV bleven vannacht op hun werk.

Vonnis in zaak We-Me is onjuist
Op 23 maart jl. verbood de president van de Utrechtse rechtbank de Holland Media Groep HMG om de zender Veronica om te dopen in 'Me'. Hij deed dit omdat hij van oordeel was dat het merk Me voor een zender inbreuk zou maken op het merk 'We' van de gelijknamige kledingketen.

Versatel geeft bijna gratis opties
Versatel, exploitant van een glasvezelkabelnetwerk, heeft zijn directie dit jaar en vorig jaar opties op aandelen van het bedrijf verstrekt die al geld waard zijn vanaf een koers van 2 eurocent.

Nokia leent aan klanten miljarden
Het Finse telecombedrijf Nokia heeft gisteren een krediet verstrekt van 2 miljard euro (4,4 miljard gulden) aan Orange, de op één na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Europa. Orange krijgt dat krediet om bij Nokia voor 1,5 miljard euro aan apparatuur te kunnen kopen voor netwerken voor de nieuwe generatie mobiele telefonie (3G of UMTS).

De ontsluiting van Afrika
Vier weken geleden ging deze rubriek over het tekort aan krachtige spotbeams (gebundelde satellietsignalen) op de armste delen van Afrika. Als ze daar buiten de steden, en dus buiten de kabelnetwerken, aansluiting willen op het internet, is satelliet bijna de enige optie.

Politie stuurt ook onschuldigen sms
AMSTERDAM, 4 APRIL. Mensen die niet met een gestolen telefoon rondlopen, zijn slachtoffer geworden van het sms-bombardement van de Amsterdamse politie. Deze stuurt elke minuut een tekstbericht naar gestolen mobiele telefoons. Maar mensen die na diefstal van hun telefoon hun eigen 06- nummer hielden, kregen die berichten ook. Inmiddels zijn zij van de lijst gehaald. (ANP)

Korrelatie
ROTTERDAM, 4 APRIL. Het aantal mensen dat contact opnam met Korrelatie is het afgelopen jaar met 30 procent gestegen. De organisatie meent dat dit komt doordat mensen nu vragen kunnen stellen per e-mail. In totaal belden en mailden ruim 51.000 mensen, tegen 39.000 in 1999.

Personalia
Gerard Mulder(54) wordt per 1 mei adjunct-hoofdredacteur van het weekblad HP/De Tijd. Mulder werkte al bij HP/De Tijd als boekenrecensent. Bij HP/De Tijd komt hij naast Henk Steenhuis te zitten, die op 1 maart hoofdredacteur is geworden. Mulder werkte van 1976 tot 1986 bij Vrij Nederland. Daarna stond hij twee jaar lang aan de leiding van het Zaterdags Boekenbijvoegsel van NRC Handelsblad.

'Opta vervult taken goed'
DEN HAAG, 4 APRIL. Toezichthouder de Opta heeft de marktwerking in de telecommunicatiesector aanzienlijk bevorderd en voert zijn wettelijke taken naar behoren uit. Tot die conclusie komen onderzoekers van het bureau Twijnstra en Gudde. Zij namen de Opta onder de loep in opdracht van staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat). In een ander rapport zet het bureau Berenschot de verschillende mogelijkheden op een rij, zonder een duidelijke voorkeur uit te spreken. Naast het handhaven van de Opta is een andere mogelijkheid de telecomwaakhond samen te voegen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit, de NMa. (ANP)

PSINet gaat richting surseance
ASHBURN, 4 APRIL. Het Amerikaanse PSINet, een grote aanbieder van internetaansluitingen voor bedrijven en beheerder van websites, nadert zijn ondergang. Het bedrijf gaf gisteren aan dat het niet in staat is om op tijd zijn jaarverslag over 2000 af te ronden door 'snel veranderende omstandigheden', zonder daarover uit te weiden. PSINet zegt bijna geen geld meer in kas te hebben en dat het mogelijk uitstel van betaling moet aanvragen om te kunnen reorganise

Wegener verkoopt advertentiebladen
APELDOORN, 4 APRIL. Uitgeverij Wegener verkoopt drie huis-aan-huisbladen in de Betuwe aan Koninklijke BDU Holding. Wegener is daartoe genoodzaakt door de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa. Die stelde verkoop als voorwaarde voor de overname van VNU Dagbladen. (ANP)


Harten op sterk water, een stuurwiel, een symbolische weg, afgebroken ketenen, een megafoon, een glazen schip: het zijn enkele onderwerpen van de in totaal negen ontwerpen voor het Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Het publiek kan tot en met 28 april meestemmen, discussiëren en zich laten informeren op de bijbehorende, fraai vormgegeven site.
(www.slavernijmonument.nl)

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad