U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
FC Den Bosch

Gemeente Den Bosch

Brabant

Brabants Dagblad


Voor de derde avond rellen in Den Bosch


DEN BOSCH, 19 DEC. Voor de derde avond op rij vond maandag in Den Bosch een veldslag plaats tussen oproerkraaiers en de politie. Net als zaterdag- en zondagavond richtten op en rond de Graafseweg honderden relschoppers op grote schaal vernielingen aan. De politie heeft hen aan het begin van de nacht verjaagd door een waterkanon in te zetten. Ze kreeg daarbij steun van Mobiele Eenheden van korpsen van omliggende gemeenten.

Eerder hadden nabestaanden en vrienden van P. Bouleij, de man die zaterdag bij een uit de hand gelopen burenruzie door politiekogels dodelijk werd getroffen, tevergeefs een oproep gedaan om het geweld te stoppen. De dood van deze fanatieke FC Den Bosch-supporter vormde de aanleiding voor de rellen.

Ongeveer zeventig jongeren verzamelden zich maandagavond rond half acht in de wijk. De politie liet zich in eerste instantie niet zien en in de buurt waren de bruggen opgehaald om te voorkomen dat de rellen zouden overslaan naar de binnenstad. De jongeren richtten barricades op, haalden stenen uit de straat en gooiden ruiten in. De politie kwam korte tijd later in actie toen een molotovcocktail het bedrijfsverzamelgebouw De Godshuizen in brand zette. De groep was op dat moment al uitgegroeid tot ruim tweehonderd man.

Het vuur in het bedrijfsverzamelgebouw werd geblust met een waterkanon. Maar korte tijd later ontstond opnieuw brand nadat de relschoppers vuurwerk naar binnen hadden gegooid. De relschoppers gooiden ook vuurwerk naar de Mobiele Eenheid. Verder stichtten zij brandjes op straat en scholden de agenten uit voor moordenaars.

Rond 22.00 uur zette de Mobiele Eenheid een waterkanon in om de jongeren te verspreiden. De politie had de groep kort daarvoor opgeroepen om de straat direct te verlaten. Ze filmden de relschoppers vanuit ME-busjes. Want die kunnen alleen worden veroordeeld als hun wangedrag aantoonbaar te bewijzen is. Daarom heeft de politie ook verscheidene media gevraagd beelden af te staan.

De ingreep van de ME kwam vlak na een noodkreet om het geweld te stoppen. Die oproep werd via de megafoon gedaan door de vrouw en enkele vrienden van Bouleij. ,,Ga naar huis. Gun die jongen een waardige begrafenis'' riep een van de vrienden.

Toen aan de oproep geen gehoor werd gegeven, zette de ME een waterkanon in. De jongeren vluchtten de zijstraten in. Ondertussen scandeerden zij nog steeds ,,moordenaars, moordenaars''. De onlusten trokken honderden belanstellenden.

Nabestaanden van de FC Den Bosch-supporter zeiden maandag advocaten in de arm te hebben genomen. Ze twijfelen aan de lezing van de politie en burgemeester Rombouts dat de agent uit noodweer op de 31-jarige Bouleij heeft geschoten. Volgens een van hun advocaten hebben de schoonzus en een vriend van het slachtoffer sterk de indruk dat hij ,,op koele wijze'' is doodgeschoten.

Bouleij wordt vrijdag begraven. De politie zal de begrafenis op gepaste afstand volgen, aldus hoofdcommissaris E. van Hoorn. Hij zei te hopen op het gezonde verstand van mensen om de begrafenisplechtigheid niet te verstoren.

De totale schade van de ongeregeldheden werd, voordat maandagavond opnieuw rellen uitbraken, al geschat op vele tonnen, waaronder 60.000 gulden aan vernielingen in de openbare ruimte. Meer dan dertig mensen zijn opgepakt. Vier agenten raakten lichtgewond.

Op verzoek van burgemeester Rombouts van Den Bosch gaat het Crisis Onderzoeks Team van de Leidse Universiteit na hoe het tot deze rellen heeft kunnen komen. Ze verwacht daar minstens enkele weken mee bezig te zijn. (ANP)


Zie ook:

Rellen in Den Bosch na dood supporter (16 december 2000)
Veldslag in Den Bosch na dodelijke schietpartij (16 december 2000)

NRC Webpagina's
19 DECEMBER 2000


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad