U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  V O O R P A G I N A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NS

FNV

CNV

VVMC


VVMC kondigt treinstaking aan voor maandag

DEN HAAG, 4 APRIL. De onderhandelaars van de vakbonden bij de Nederlandse Spoorwegen gaan woensdag om 12.00 praten met minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat. De minister heeft hen uitgenodigd op aandringen van de Tweede Kamer.

Dat heeft H. Vankan van de vereniging van machinisten en conducteurs (VVMC) woensdag gezegd. Volgens een woordvoerder van het ministerie gaat het om ,,een ultieme poging'' tot een oplossing te komen. Hij zegt dat Netelenbos ook ,,een voorstel'' zal doen. Hij vertelde er niet bij wat dat inhoudt. Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met de minister over de problemen bij de NS.

Niet alleen donderdag en vrijdag wordt er gestaakt bij de NS, ook maandag ligt het treinverkeer stil. Dat heeft een zegsman van de machinisten- en conducteursvakbond VVMC in de nacht van dinsdag op woensdag bekendgemaakt.

,,We wilden deëscaleren en betreuren elke stap die tot escalatie van het conflict leidt. Dit gaat niet meer om kunnen, maar om willen. Klanten en personeel worden beide slachtoffer'', stelt de woordvoerder na de vergadering van het VVMC-hoofdbestuur.

Tot de staking werd besloten nadat eerder die avond de poging van de VVMC om met bonden en NS om de tafel te gaan zitten, was mislukt. NS en CNV wilden in de nacht van dinsdag op woensdag verder praten, maar FNV Bondgenoten niet. De VVMC besloot ,,donderdag en vrijdag op geen enkele wijze besmet werk'' over te nemen en kondigde voor 9 april een 24-uurs staking aan.

De vakbond voor macchinisten en conducteurs blies afgelopen weekeinde op het laatste moment de voor 2 april aangekondigde staking af nadat afspraken waren gemaakt met directie van de NS. Behalve de arbitrage door de commissie-De Ruiter, onderzoekt de Antwerpse hoogleraar CH. Peeters of het inderdaad maanden duurt om een nieuw rooster te maken.

Het verwijt van FNV dat zij over de rug van de NS een vakbondsconflict uitvecht, verwerpt de VVMC. ,,Wij hebben lange tijd een harde lijn gevolgd. Het FNV verschuilt zich nu achter uitspraken van de minister en de rechter'', zegt een woordvoerder.

De Tweede Kamer debatteert woensdagmiddag met minister Netelenbos over de afspraken die zij zondag maakte met de directie van NS. PvdA en CDA willen dat eerst Peeters zijn werk doet, waarna De Ruiter kan gaan arbitreren. De VVD is het daar niet mee eens. Wel zijn alle fracties bezorgd over de weigering van FNV Bondgenoten in te stemmen met arbitrage. Het ultimatum van de bond aan NS loopt woensdagmiddag om 18.00 uur af. (ANP)


Zie ook:

NS is, voorlopig, de winnaar (2 april 2001)
Spoorstaking afgeblazen (2 april 2001)
Dienstrooster splijt NS en bonden (30 maart 2001)
Machinisten en conducteurs NS staken maandag

NRC Webpagina's
4 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad