U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  B I N N E N L A N D
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
NS

FNV

CNV

VVMC


Eind deze week mogelijk toch treinstakingen

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 APRIL. Treinreizigers kunnen eind deze week stakingen bij de spoorwegen verwachten. De vakbond FNV Bondgenoten handhaaft een ultimatum dat vrijdagavond aan de NS-directie is gesteld.

Als NS niet voor morgenavond zes uur besluit het omstreden nieuwe dienstrooster per 10 juni uit te stellen, dan gaan voor donderdag en vrijdag aangekondigde treinstakingen door. De FNV zegt niets te maken te hebben met de afspraken die minister Netelenbos (Verkeer) dit weekeinde met de NS-top heeft gemaakt - de minister zou zich niet in een intern arbeidsgeschil moeten mengen. Op basis van die afspraken besloot de radicale bond van machinisten en conducteurs (VVMC) zondagavond een aangekondigde staking op het laatste moment af te blazen. De FNV-bond meent echter zondag voor de zoveelste keer hetzelfde voorstel voorgeschoteld te hebben gekregen. Daarbij mocht NS voorlopig doorgaan met invoering van het controversiële 'rondje om de kerk'. Het arbeidsconflict tussen NS en het rijdend personeel gaat voornamelijk over dit nieuwe dienstrooster. Daarbij worden machinisten en conducteurs aan vaste trajecten gebonden. Dit doet NS om vertragingen te helpen voorkomen. Het NS-personeel vreest dat het werk hierdoor saaier en minder veilig wordt.

NS noemt het ultimatum van de FNV-bond "onbegrijpelijk", na de instelling van een arbitragecommissie dit weekend. NS overweegt naar de rechter te stappen om met een kort geding te proberen de dreigende staking te voorkomen.

Minister Netelenbos is geschokt door de houding van FNV Bondgenoten. Ze meent dat zondagavond in het overleg met de NS-directie en de raad van commissarissen op het ministerie "het maximaal haalbare is bereikt". De stelling van de FNV dat "de NS-directie met iedereen overlegt behalve met het personeel" heeft bij de minister verbazing gewekt, omdat een van de afspraken van zondag inhoudt dat bindend advies wordt gevraagd over het conflict, in het bijzonder over de zogenoemde procesvereenvoudiging. Desondanks is minister Netelenbos niet van plan om druk uit te oefenen op FNV Bondgenoten om de dreigende spoorstaking donderdag en vrijdag af te wenden. Zondagavond presenteerde de NS-top samen met de minister een reeks afspraken, waaronder de instelling van de (rijks)arbitragecommissie-De Ruiter. Die gaat het arbeidsgeschil bij NS over het zogeheten 'rondje rond de kerk' onderzoeken. Het oordeel van de commissie zal bindend zijn. Door advies te vragen aan de Antwerpse hoogleraar Peeters komt bovendien meer duidelijkheid over het tempo waarin dat omstreden dienstrooster kan worden gewijzigd.

Minister Netelenbos zal naar verwachting vanavond in de Tweede Kamer een toelichting geven op de afspraken van zondag met de NS-top.


Zie ook:

NS is, voorlopig, de winnaar (2 april 2001)
Spoorstaking afgeblazen (2 april 2001)
Dienstrooster splijt NS en bonden (30 maart 2001)
Machinisten en conducteurs NS staken maandag (29 maart 2001)

NRC Webpagina's
3 APRIL 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad