U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

'Moordlijst' van abortusartsen toegestaan in VS
Anti-abortus activisten in Amerika hebben het recht op het internet een lijst te publiceren van artsen en verplegend personeel betrokken bij het afbreken van zwangerschappen. Op de lijst wordt bijgehouden welke artsen inmiddels zijn vermoord of verwond en welke vrouwen ten gevolge van een abortusingreep zijn overleden.

PCM wil in opleidingen investeren
Uitgever PCM oriënteert zich op de overname van een aantal opleidingsinstituten. 'Opleidingen' moet de derde pijler worden van het concern, naast kranten en boeken.

Vraaggesprek met PCM-bestuursvoorzitter Cees Smaling: "We zullen minder gratis weggeven"
De winst daalde met een kwart. De oplages van kranten en boeken dalen of stagneren. Geen reden voor topman Cees Smaling van PCM Uitgevers voor een koerswijziging. De bezuinigingsronde is op tijd ingezet. "Maar we zijn nog niet uitbespaard."

Argentijnse pers rept van 'Máximamanie'
De Argentijnse kranten brengen vandaag het nieuws van de verwachte aankondiging van de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta prominent op hun voorpagina's en websites.

Commercie lift mee met het ANP
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt dat het niet kan: een persbureau dat tegen betaling commercieel nieuws naar kranten en omroepen doorsluist. "Het ANP gaat over het randje", vindt bestuursvoorzitter Ron Abram. "Zo wordt hun doorgaans zeer betrouwbare berichtgeving ondergraven."

Philips wil GSM-tak verkopen
Philips is bereid zijn divisie voor mobiele telefonie te verkopen tegen een goede prijs. Samenwerking of een gezamenlijke onderneming met een sterke partner behoort ook tot de mogelijkheden.

DE FIRMA: UMTS7
Het patatje per maand is een tientje geworden maar voor de rest is de logica nog steeds dezelfde. Bestuursvoorzitter Paul Smits van KPN relativeerde in de toelichting op de jaarcijfers de miljardenschulden van zijn bedrijf. Wanneer iedereen "de prijs van vier pilsjes of een middagje parkeren in een grote stad" wil betalen voor nieuwe, geavanceerde (UMTS-)diensten, dan is het telecomconcern binnen een paar jaar uit de problemen. "En dan noem ik geen krankzinnige bedragen."

Scheuren en schieten voor een prikje
Onlangs besloot videospelgigant Sega te stoppen met de productie van apparaten en zich te beperken tot het ontwikkelen van spelletjes voor de machines van de concurrentie. De Dreamcast, Sega's eigen moderne 128-bit spelcomputer, wordt nu gedumpt voor soms de de helft van de oude prijs (600 gulden) en ook een hele rits spellen is voor een paar tientjes te koop. Er verschijnen overigens het komende jaar ook nog nieuwe spellen waarvoor wel het volle pond van zo'n 130 gulden betaald moet worden.

Docomo verder in zee met Disney
TOKIO, 30 MAART. NTT Docomo, de Japanse partner van KPN Mobile, en het Amerikaanse amusementsconcern Walt Disney hebben gisteren een overeenkomst gesloten over het gebruik van Disney-figuren op geavanceerde mobiele telefoons. Beide bedrijven hadden al zo'n overeenkomst met betrekking tot Japan. Het huidige contract strekt zich uit tot de andere landen waar NTT Docomo actief is, waaronder Nederland en de Verenigde Staten. (AFP)

Microsoft sluit alliantie met Sega
TOKIO, 30 MAART. De Japanse fabrikant van videospelletjes Sega en de Amerikaanse softwareproducent Microsoft hebben een alliantie gesloten. Sega gaat elf spellen maken voor X-box, de nieuwe spelletjesmachine van Microsoft. De overeenkomst is een opsteker voor Sega. Dreamcast, het apparaat van Sega, heeft het afgelegd tegen de Playstation van Sony en de Gameboy van Nintendo. Sega wil zich nu gaan concentreren op het maken van spelletjes. (AP)

Microsoft werkt samen met NTT
TOKIO, 30 MAART. De Amerikaanse softwaremaker Microsoft heeft een alliantie gesloten met het Japanse telecombedrijf NTT. Abonnees van NTT die ook in het bezit zijn van Microsofts spelletjesmachine X-box kunnen vanaf 2002 on-line games spelen via het vaste netwerk van NTT. Het is geen exclusieve samenwerking, zo benadrukt NTT. (AP)

Ontslagen bij WSJ.com
NEW YORK, 30 MAART. Mediaconcern Dow Jones gaat een onbekend aantal banen schrappen bij WSJ.com, de on-line editie van The Wall Street Journal. De bezuiniging is het gevolg van de lagere groei van advertentie-inkomsten. WSJ. com heeft 250 werknemers. Het aantal ontslagen zal worden gespecifieerd op 12 april, tegelijk met de kwartaalcijfers. (AP)

Duitse SAP doet overname in VS
WALLDORF, 30 MAART. Het Duitse SAP, het grootste softwarebedrijf van Europa, heeft het Amerikaanse TopTier gekocht. SAP heeft vandaag bekendgemaakt dat 400 miljoen dollar (1 miljard gulden) met de overname is gemoeid. SAP en TopTier werken sinds 1999 al samen bij de productie van een softwarepakket voor zakelijke gebruikers. (ANP)

Financiering Tie nog niet rond
AMSTERDAM, 30 MAART. Softwaremaker Tie Holding heeft nog geen akkoord bereikt over een kapitaalinjectie. De onderhandelingen hierover met investeerders lopen nog, zo meldde het internetbedrijf gisteravond. Het bedrijf zegt uiterlijk op 17 april nadere mededelingen te doen. (ANP)

Fortis neemt Core over
UTRECHT, 30 MAART. Fortis, de Belgisch-Nederlandse bank/verzekeraar, neemt het Amerikaanse bedrijf Core over. Core is gespecialiseerd in het bestrijden van ziekteverzuim en het reïntegreren van werknemers die afwezig zijn geweest. Fortis betaalt voor de overname 45 miljoen dollar (112,5 miljoen gulden). (ANP)

Van den Ende stapt gokwereld in
AMSTERDAM, 30 MAART. Joop van den Ende, oud-bestuurder van Endemol, stapt de gokwereld in. De ondernemer koopt een belang van 30 procent in Novamedia, de bedenker en oprichter van de Nationale Postcode Loterij. Novamedia wil uitbreiden in het buitenland. Van den Ende legt naar verluidt 80 miljoen gulden in. (ANP)

CAO-akkoord personeel KPN
DEN HAAG, 30 MAART. De ongeveer 34.000 personeelsleden van KPN krijgen een persoonlijk opleidingsbudget van 1.150 euro (2.534 gulden) per jaar. Met dit geld kunnen zij een studie betalen. Dit hebben bonden en KPN gisteren afgesproken in een nieuwe CAO voor KPN. De werknemers krijgen verder een loonsverhoging van 4 procent. Daarnaast hebben bonden en werkgever afspraken gemaakt over ouderschapsverlof, premiesparen en een betere woon-werkvergoeding. (ANP)


Tien jaar bestaat de Nederlandse houseformatie rond de voormalig Volkskrant-redacteur Gert van Veen inmiddels. Morgen wordt het jubileum in de Amsterdamse concertzaal Paradiso gevierd. Vreemd genoeg - de formatie had ook in het buitenland succes - bestaat er geen Quazar-website. We moeten het doen met een kort, maar alles behalve onaardig profiel op de website Partyscene.nl, een online dance- tijdschrift.
(www.partyscene.nl)

NRC Webpagina's
30 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad