U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  M E D I A
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

Maar Bill Gates laat zich niet van de wijs brengen
Wat gebeurt er als een flinke aardbeving een stad treft die bekend staat om zijn hightech-industrie?

Technologie krijgt klap op sombere beurs
De technologie-aandelen ASML, UPC, Philips en KPN kregen vanmorgen de zwaarste klappen op de Amsterdamse effectenbeurs. De hele beurs leed onder de verdampende hoop op een renteverlaging in de VS.

Gids met tips voor dak- en thuislozen
De ongeveer 1.500 dak- en thuislozen in Rotterdam kunnen voortaan gebruikmaken van 'De Straatgids', een klein, weerbestendig boekje met tips en tal van adressen voor opvang en hulp. Waar gratis warme maaltijden verkrijgbaar zijn, wanneer de soepbus (gratis soep, brood en dekens) langskomt en waar dag- en nachtopvang wordt geboden, het staat in de Straatgids (oplage 3.000 stuks), die gisteren is aangeboden aan Janneman, voorzitter van de cliëntenraad van de Pauluskerk en Peter Beeks, voorzitter van de 'Bond van de Straat'.

Websites opzetten vanuit de cel
Het is een stoere foto van Hassan Ngeze, in de fitnessruimte van wat de gevangenis van Arusha moet zijn. Op zijn website omschrijft hij zichzelf dan ook als "een koppige en onafhankelijke journalist, met standvastige principes".

Denkomslag
De Amsterdamse beeldend kunstenaar Elly Booy is soms niet in haar atelier maar op straat. Goed voor de adrenaline. Onlangs liep ze over de Looiersgracht en zag een bord dat, kennelijk van gemeentewege, aan de brugleuning was bevestigd: 'verboden fietsen vast te maken', stond erop.

Hoofdredacteur Metro stapt op
Jelle Leenes, hoofdredacteur van Metro, heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Leenes had een diepgaand verschil van mening met de Britse moedermaatschappij Metro International over de journalistieke koers van de krant. De problemen begonnen met het bezoek van de nieuwe 'algemeen hoofdredacteur' in Londen, Tony Metcalf. Hij deelde Leenes tijdens een kennismakingsbezoek, eind vorig jaar, mee dat de dubbele featurepagina in het hart van de krant voortaan centraal zou worden aangeleverd. De redactie in Amsterdam hoefde de verhalen alleen nog te vertalen. De redactie is "pijnlijk verrast" over het vertrek, aldus eindredacteur Robert Slagt van Metro. Ook Hans Verploeg, algemeen secretaris van de NVJ, vindt Leenes' vertrek "volstrekt onbegrijpelijk".

Reorganisatie bij Gateway
De Amerikaanse computerfabrikant Gateway gaat winkels sluiten en personeel ontslaan. Gateway zal zich voortaan vooral richten op de productie en verkoop van 'kale' computers. Dat heeft topman Ted Waitt gisteravond bekendgemaakt na sluiting van de beurs in New York. Door de reorganisatie wordt in het eerste halfjaar geen winst verwacht.

'Mobielvrije' treinwagons
Amtrak, de Amerikaanse spoorwegmaatschappij, zal op zijn drukke lijnen in het Noordoosten van de Verenigde Staten meer treinwagons 'mobielvrij' maken. Vanaf vandaag zijn mobiele telefoons taboe in de wagon direct achter de locomotief en op twee forenzentreinen tussen Washington DC en New York. Daarmee komt het aantal treinen met een 'mobielvrije' ruimte op zes. "Onze vaste reizigers willen ongestoord kunnen slapen," zei een woordvoerster van Amtrak. In Japan is het in de supersnelle shinkansen al jaren verboden mobiel te bellen. Dat mag daar alleen op de balkons.

'Staat verkoopt Sdu dit jaar'
De Nederlandse regering verkoopt komend najaar Sdu, de voormalige Staatsdrukkerij. Dat heeft Sdu-bestuursvoorzitter B. Jongsma vandaag gezegd in Het Financieele Dagblad. De staat bezit 100 procent van de aandelen van het bedrijf. Volgens Jongsma is de voorbereiding op de verkoop in volle gang. Gegadigden zijn mogelijk de uitgevers Thomson en Reed Elsevier of een financiële partij als CVC. Sdu behaalde over 2000 een omzet van 280 miljoen gulden tegen 222 miljoen in 1999. De nettowinst steeg van 4 naar 32 miljoen gulden. (ANP)

Elsevier verlengt opnieuw bod Harcourt
Reed Elsevier heeft de aanmeldingstermijn voor zijn bod op de Amerikaanse uitgever Harcourt opnieuw verlengd, tot 4 april. Volgens het Brits-Nederlandse uitgeversconcern hebben de mededingingsautoriteiten meer tijd nodig de overname te beoordelen. Mocht het onderzoek verder uitlopen, dan verschuift de datum opnieuw. (ANP)

WorldCom: 6.000 man weg
WorldCom, de op een na grootste aanbieder van interlokale telefonie in de Verenigde Staten, heeft gisteren 6.000 man personeel, ongeveer zeven procent van zijn wereldwijde personeelsbestand tijdelijk naar huis gestuurd. Dat heeft het een bron binnen het concern gisteren aan het persbureau Associated Press verteld. WorldCom wilde het bericht niet officieel ontkennen, maar weigerde commentaar.

WorldCom wordt net als AT&T
en Sprint geteisterd door binnenlandse prijsoorlogen, toenemende concurrentie van mobiele telecombedrijven, en technologie die bellen via internet mogelijk maakt. Vorige maand heeft WorldCom een winst van 726 miljoen dollar over het vierde kwartaal van 2000 bekendgemaakt, tegen 1,3 miljard dollar in hetzelfde kwartaal van 1999. Het bedrijf ziet zich gedwongen tot ingrijpoende kostenverlagingen herstructurering. (AP)


Alsof er nog niet genoeg onzin op het wereldwijde web te vinden is, is er nu een website met een verzameling van honderden broodje- aapverhalen, met de vermelding erbij of het verhaal op waarheid berust of niet. De site biedt ook de mogelijkheid om je eigen goedgelovigheid te testen met de broodje-aapquiz. Tuin je er snel in of niet, dat is de grote vraag. Wie zelf nog een sterk verhaal heeft, kan dit e-mailen aan de webmaster.
(www.broodjeaap.nl)

NRC Webpagina's
1 MAART 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad