U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vitesse

Nuon


Aalbers vast op verdenking van belastingfraude

Door onze redacteuren JACO ALBERTS en JOEP DOHMEN
ROTTERDAM, 15 FEBR. Karel Aalbers, voormalig voorzitter van voetbalclub Vitesse, is vanmorgen aangehouden op verdenking van belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting van Vitesse. Aalbers zou heimelijk "enkele miljoenen guldens" hebben verdiend aan de transfers van vier Vitesse-spelers.

Aalbers is opgepakt in zijn woning in Eerbeek. Op zes plaatsen in Nederland, en op tien plaatsen in het buitenland zijn in de loop van de ochtend huiszoekingen verricht in woningen en kantoren. De aanhoudingen en huiszoekingen in Nederland zijn gedaan door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) onder leiding van het landelijk parket. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket vanmorgen bevestigd.

De FIOD was al enkele maanden bezig met een fraudeonderzoek rond transfers bij Vitesse. Ook de Arnhemse eredivisieclub wordt verdacht van fraude, gepleegd ten tijde van het voorzitterschap van Aalbers. Of er nog meer verdachten zijn, en op welke locaties huiszoeking is verricht, wilde de woordvoerder van het parket "in het belang van het onderzoek" niet zeggen. De advocaat van Aalbers, mr L. Hameleers, wilde vanmorgen geen commentaar geven. Volgens Vitesse is bij de club zelf geen inval gedaan. Een woordvoerster: "Wij hebben gehoord dat de FIOD is binnengevallen bij onze oud-voorzitter. Maar hier is niets aan de hand hoor. Het is een rustige dag in het Gelredome."

De verdenkingen tegen Aalbers spitsen zich volgens het landelijk parket toe op vier transfers. Die van Nikos Machlas, die in 1996 overkwam van OFI Kreta in Griekenland, Pierre van Hooijdonk, die in 1999 gekocht werd van de Engelse voetbalclub Nottingham Forest, en de verkoop van Ferdi Vierklau en Roy Makaay aan het Spaanse Tenerife in 1997. Zo zou Tenerife eerst een bod hebben gedaan van 14 miljoen dollar voor de twee spelers, maar nam Aalbers na onderhandelingen genoegen met een bedrag van 11 miljoen. Een groot deel van het verschil belandde bij spelersmakelaar Vinicio Fioranelli.


Zie ook:

Aalbers komt tegemoet aan wensen Nuon (31 januari 2001)
Een subtiele tegenaanval op Aalbers (11 januari 2001)
Weinig kans voor aanbod van Aalbers (6 januari 2001)
Bod Wal Mart op Vitesse is verzonnen (4 januari 2001)
Bod Aalbers op Vitesse (23 december 2000)

NRC Webpagina's
15 FEBRUARI 2001


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad