U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vitesse

Nuon


Vitesse richt zich op ander

Weinig kans voor aanbod van Aalbers

Door onze redacteur JACO ALBERTS
ROTTERDAM, 6 JAN. De kans dat Vitesse met ex-voorzitter Karel Aalbers over diens overnamebod zal onderhandelen is erg klein geworden. Hoofdsponsor Nuon en de facto eigenaar van de voetbalclub, hoopt volgende week al een overeenkomst te sluiten met een ander Nederlands bedrijf dat een deel van de schuldenlast op zich zou willen nemen.

Aalbers kwam vorige maand plotseling met een sponsoraanbod van honderd miljoen gulden om de club uit de financiële problemen te helpen. Maar tegen de plannen van Aalbers bestaat in de top van Vitesse en bij Nuon groot wantrouwen. Zo weigert Aalbers nog steeds de naam van zijn financier te noemen. Hij wil alleen onder geheimhouding de naam aan een notaris bekendmaken.

Vitesse gaat daarmee niet akkoord, zeggen ingewijden. De club wil de naam van de financier weten voordat ze met Aalbers gaat praten. Mr. M. van den Boomen, advocaat van Aalbers, is daarover verbolgen: "Vitesse stelt telkens nieuwe eisen," aldus de raadsman, "Het houdt een keer op." Volgens Van den Boomen is er grote haast omdat de financier van Aalbers, een Nederlandse onderneming actief in de projectontwikkeling en onroerend goed, half januari een intentieverklaring getekend wil hebben. De advocaat zegt zelf bewijzen te hebben dat het geld inderdaad beschikbaar is. De vraag wat een projectontwikkelaar met een voetbalclub moet, kan Van den Boomen echter niet beantwoorden: "Ik heb me daarin niet verdiept. Dat zal ik de volgende keer nagaan."

Op dit moment is Vitesse Beheer voor 90 procent in handen van de Stichting Betaald Voetbal Vitesse, terwijl 10 procent van de aandelen (inclusief extra volmachten) in bezit zijn van hoofdsponsor Nuon. Maar sinds 1 januari van dit jaar heeft het energiebedrijf het recht 27 miljoen gulden aan leningen om te zetten in een pakket van 41,58 procent van de aandelen. Samen met de aandelen die het bedrijf al in bezit heeft zou dat neerkomen op een meederheid.

Ook de overige 31,6 miljoen kunnen op termijn geconverteerd worden. Nuon zegt dat voorlopig niet van plan te zijn, maar te rekenen op terugbetaling van de schulden. Het bedrijf is wel al maanden op zoek naar financiers die een deel van de lasten over willen nemen. Het Duitse mediabedrijf UFA leek eind vorig jaar geïnteresseerd, maar is inmiddels uit de picture. Volgens ingewijden is Nuon nu dus met een ander bedrijf ver gevorderd. Als die gesprekken volgende week tot een overeenkomst leiden, lijken de kansen voor Aalbers definitief verkeken.

Eerder had Vitesse aangegeven niet met Aalbers te willen praten zolang er een beslag lag op de aandelen van de club. De oud-voorzitter had die juridische maatregel genomen om een schadeclaim van 7,5 miljoen gulden veilig te stellen, omdat Vitesse geheimhouding van een accountantsonderzoek van KPMG zou hebben geschonden.

In een brief van 4 januari aan Vitesse zegt mr. M. van den Boomen dat Aalbers bereid is het beslag op te heffen en het geldbedrag van honderd miljoen gulden te laten verifiëren. Maar zelf stelt hij als eis dat er tot 15 januari geen wijzigingen in het aandeelhouderschap van Vitesse mogen plaatsvinden. Dit op straffe van een boete van 10 miljoen gulden.

Volgens Van den Boomen is die eis uitsluitend bedoeld om het opheffen van het beslag op die aandelen te compenseren. Maar de heftige reacties van Vitesse op het beslag doen hem vermoeden dat Vitesse van plan is iets in de eigendomstructuur te wijzigen.

Verder heeft Aalbers besloten Rocky Tuanakotta aan te klagen wegens smaad en laster. Aalbers doet aangifte wegens uitlatingen van Tuanakotta over vermeende relaties tussen hem en het Amerikaanse bedrijf Wall- Mart.

De traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van Vitesse die voor maandag was gepland is afgelast. Volgens het bestuur zijn er diverse signalen binnengekomen dat een bepaalde groep supporters de festiviteiten zou willen verstoren. Directieleden van Nuon zijn de afgelopen weken herhaaldelijk bedreigd. Bij hoofd communicatie Knoers werden ramen ingegooid.


Zie ook:

Bod Wal Mart op Vitesse is verzonnen (4 januari 2001)
Bod Aalbers op Vitesse (23 december 2000)

NRC Webpagina's
6 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad