U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Klik hier
N R C   H A N D E L S B L A D  -  S P O R T
NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

 NIEUWSSELECTIE 
 KORT NIEUWS 
 RADIO & TELEVISIE 
 MEDIA 

S c h a k e l s
Vitesse

Wal-Mart

Euromart


Bod Wal Mart op Vitesse is verzonnen

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 4 jan. De noodlijdende voetbalclub Vitesse zal niet worden gered door de grootste Amerikaanse winkelketen, Wal-Mart. Anders dan diverse media hebben gemeld, heeft Wal Mart niets te maken met een mogelijk bod van 100 miljoen gulden op Vitesse. Ook de zelfbenoemde 'woordvoerder' Rocky Tuanakotta, die steeds als bron van het aanbod was opgevoerd, moest vanmorgen erkennen dat hij een aantal dingen door elkaar had gehaald.

Tuanakotta sprak namens het e-commerce-bedrijf Euromart, vertelde hij in Amsterdam. Daarbij baseerde hij zich op een dossier van 960 pagina's waar ook de naam Wal Mart in voorkwam. "Ik dacht dat ze er iets mee te maken hadden", zei Tuanakotta. Op een vanochtend belegde persconferentie in een hotel op Schiphol ontbraken echter ook de beloofde vertegenwoordigers van Euromart, een bedrijf waarvan de website suggereert dat het een tamelijk amateuristisch opgezette domeinmakelaar is.

Jose Gomez, pr-functionaris van het Amerikaanse Wal Mart, reageerde gisteren al verbaasd op berichten dat een dochterondernening van zijn firma sponsor zou worden van voetbalclub Vitesse. Volgens Gomez is zijn bedrijf niet geïnteresseerd in sportsponsoring. "En zeker niet in een land waar wij geen belangen hebben. Wal Mart ondersteunt slechts projecten die betrekking hebben op jeugd en onderwijs", aldus Gomez, die de aangekondigde financiële injectie als "rumors" afdoet. Ronduit pijnlijk voor de zogenaamde woordvoerder Tuanakotta was de opmerking van Gomez dat hij bij Wal Mart totaal onbekend was. Ook het bestuur van Vitesse nam met verbazing kennis van het bericht dat een buitenlandse firma interesse zou hebben om de nieuwe hoofdsponsor van de club te worden. "Wij zetten grote vraagtekens bij de hele gang van zaken", verklaarde voorlichter Frank Huizinga. "Vitesse is tot op heden niet direct benaderd door welk bedrijf dan ook met dergelijke plannen. Het gaat allemaal langs ons heen."

Ten onrechte suggereerde Tuanakotta ook dat Karel Aalbers, de voormalige voorzitter van Vitesse betrokken zou zijn bij het bod van Wal Mart. Die luchtballon werd gisteren al doorgeprikt door mr. M. van den Boomen, de advocaat van Aalbers: "Dat Aalbers betrokken zou zijn bij Wal Mart is een kulverhaal", vertelde hij aan de Arnhemse Courant. "Absoluut onjuist. De financier achter Aalbers is niet Wal Mart en is ook niet gelieerd aan dat bedrijf. Je moet zijn potentiële sponsor niet zoeken in de hoek van een supermarkt of een e-commercefirma."

Twee weken geleden maakte Aalbers bekend dat hij een financier heeft gevonden, die Vitesse voor 100 miljoen gulden wil overnemen. Dat bedrijf zou de huidige sponsor Nuon moeten vervangen als geldschieter van de in financiële problemen verkerende Arnhemse voetbalclub. Vitesse staat voor 60 miljoen gulden in het krijt bij Nuon, dat de geldkraan inmiddels heeft dichtgedraaid.

Voorzitter Vaessen maakte al bekend dat Vitesse spelers zal moeten verkopen om de schulden te verlichten. Een ex-medewerker van de club voorspelde onlangs dat Vitesse op een faillissement afkoerste nu het bestuur nog altijd wacht op de transfersom voor de naar Benfica vertrokken spits Pierre van Hooijdonk. Zonder die inkomsten kan Vitesse niet voldoen aan zijn financiële verplichtingen ten aanzien van Roda JC, dat dit seizoen spits Bob Peeters voor 15 miljoen gulden naar Arnhem liet verhuizen.

In de soap rond Vitesse wijst alles op een machtsspel tussen het huidige bestuur, gesouffleerd door Nuon en de tien maanden geleden afgezette Aalbers. De ex-voorzitter heeft een leidende rol opgeëist bij Vitesse als de door hem aangebrachte financier het roer bij de club daadwerkelijk in handen neemt. Het voornaamste probleem voor Aalbers is echter dat hij in opspraak is geraakt door een rapport van accountants van KPMG, die mogelijke fiscale delicten bij Vitesse aan het licht brachten.

De FIOD verzamelt momenteel bewijzen voor mogelijke belastingfraude bij Vitesse onder leiding van Aalbers. Zo zouden bewust veel te lage inkomsten aan de belastingen zijn doorgegeven bij de transfers van Roy Makaay en Ferdi Vierklau naar Tenerife en spits Nikos Machlas naar Ajax. De vroegere 'keizer' van Vitesse is desondanks nog steeds populair bij de achterban van Vitesse, die zich verzet tegen de dominante rol van hoofdsponsor Nuon bij de club. Gisteren werd de vrouw van bestuursvoorzitter Tob Swelheim van het energieconcern telefonisch met de dood bedreigd. De bedreigingen zijn vermoedelijk afkomstig van fanatieke Vitesse-aanhangers. Swelheim was op het moment van de bedreigingen niet thuis. Een woordvoerster van Nuon bevestigt de bedreigingen. Zowel bij het prive-adres als het hoofdkantoor van Nuon zijn veiligheidsmaatregelen getroffen.

Ook familieleden van Swelheim zijn lastig gevallen. Zo werd de Almelose neef Tobias Swelheim gisteren gebeld met de vraag of hij bestuursvoorzitter van Nuon was. "Zo ja, dan zouden bij mij de ruiten eruit vliegen", zegt de naamgenoot van de Nuon-topman. Ook hij heeft de politie ingeschakeld.

NRC Webpagina's
4 JANUARI 2001


( a d v e r t e n t i e s )

Klik hier

Klik hier

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad